Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Za jedno mrtvozorstvo 250 kuna

Autor: Hana Radulić

16.07.2013. 22:00
Za jedno mrtvozorstvo 250 kuna


Liječnici na području Zadarske županije savjesno obavljaju poslove mrtvozorstva, tako da nemamo problema u organiziranju mrtvozorničke službe, premda postoje poteškoće na području općine Gračac i gradova Obrovca i Benkovca gdje je zimi u pojedina mjesta vrlo teško doći, kaže županijski pročelnik Andrija Marcelić


Iako se proteklih nekoliko godina govorilo o premalom broju mrtvozornika na zadarskome području, čak se razmatrala mogućnost da se za potrebe mrtvozorstva angažiraju i umirovljeni liječnici, trenutačno stanje s mrtvozorničkom službom je zadovoljavajuće, potvrđuju u Upravom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije.
– Na području Zadarske županije u 2012. godini mrtvozorilo je 32 mrtvozornika i svi su doktori medicine, kaže Andrija Marcelić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, navodeći kako je zakonski dopuštena mogućnost da mrtvozornici budu i drugi zdravstveni djelatnici, a ne samo doktori medicine, no kako na području Zadarske županije za sada nema potrebe imenovati druge zdravstvene djelatnike za ovu službu.
– Liječnici na području naše županije savjesno obavljaju poslove mrtvozorstva i općenito gledajući nemamo problema u organiziranju mrtvozorničke službe, premda postoje poteškoće, osobito na području općine Gračac i gradova Obrovca i Benkovca gdje je, naročito zimi, u pojedina mjesta vrlo teško doći. Zbog toga ćemo do kraja ove godine imenovati dodatne mrtvozornike za ta područja, ističe pročelnik Marcelić.
Prije nekoliko godina, podsjetimo, u medijima su se pojavili napisi kako zadarski liječnici ne žele obavljati poslove mrtvozorstva, smatrajući kako je on premalo plaćen, a posao pregleda umrlih i nije osobito popularan među liječnicima.
Cijena mrtvozorstva je, naime, prosječno 250 kuna neto, po obavljenom mrtvozorstvu i dvije kune po prijeđenom kilometru.
Pravilnik o načinu pregleda umrlih te utvrđivanja vremena i uzroka smrti navodi, među ostalim, kako pregled osobe umrle izvan zdravstvene ustanove mrtvozornik obavlja u pravilu na mjestu smrti, najkasnije u roku od 12 sati nakon primitka obavijesti o smrti. Nakon što je utvrdio smrt, mrtvozornik ispituje okolnosti pod kojima je smrt nastupila i utvrđuje njezin uzrok, pri čemu podatke prikuplja od ukućana i drugih osoba, koristeći i medicinsku dokumentaciju o liječenju umrle osobe. Građani su pritom obvezni dati mrtvozorniku podatke koji su im poznati i omogućiti mu neometano obavljanje pregleda.
Svaki mrtvozornik vodi očevidnik o izvršenim pregledima umrlih osoba u koji kronološkim redom unosi obavljene preglede umrlih s podacima o smrti.
Pokop umrle osobe u pravilu se obavlja u vremenu od 24 do 48 sati od nastupa smrti.