Sabor na odmoru

Slika korisnika admin

Prazna sabornica najbolje oslikava prirodu vlasti u Hrvatskoj. Najprije se svi zapjene kako bi se sabornice dočepali, a onda se snimaju oni koji su u njoj zaspali. Dok ne postanu zastupnici nitko ih ne bi nagovorio, a onda odjednom više nemaju što reći i gledaju kako će s posla pobjeći. Pa tako "izmoreni" jedva dočekaju godišnji odmor koji je upravo počeo i potrajat će sve do sredine rujna! Zar je onda čudno što javnost političarima malo ili uopće ne vjeruje? A posebno loše u percepciji javnosti stoji upravo Sabor.

Naime, teško mogu stajati primjedbe kako zastupnici koji su plaćeni za rad u sabornici zaslužuju svoju plaću - na terenu. No ipak, sustav im to omogućuje pa se oni mogu pravdati kako će se njihov (ne)rad vrednovati na izborima. Do tada mogu bez grižnje savjesti i bez odgovornosti svaki mjesec spremati u džep nemalu saborsku plaću i pričati o siromaštvu i nezaposlenosti!

Kada se, pak, uzme u obzir i činjenica da je sabornica puno puta trpjela prepucavanja koja su ispod njezine razine i za koja bi bilo bolje da ih nitko nije ni izgovorio, oni šutljivi, sada na nišanu ogorčene javnosti, mogli bi poentirati "tko muči dva uči".

No, nisu oni postali izabranici naroda da bi se u Saboru pojavljivali kad im se prohtije ili se poklopili ušima i šutjeli, nego da dostojno zastupaju one koji su ih izabrali. Umjesto toga sabornica je nerijetko pusta ili je poprište političkih podbadanja. U njoj je samo vlast pametna, a oporba nikad dovoljno konstruktivna... Zato je predsjednik Sabora Josip Leko morao ispod glasa konstatirati kako nisu ispunili očekivanja građana.

U saborskoj statistici ponuđeni su troškovi rada Sabora, spomenuti zastupnici koji nisu ni pisnuli, oni koji su se s vremena na vrijeme ukazali i oni koji su na sve imali što za reći. Ponovno se apostrofirao šef HDZ-a Karamarko koji se tek nekoliko puta uhvatio za saborsku govornicu, zatim Željko Kerum koji je zaključio kako u Saboru za njega nema važnog posla, ali ima plaće, pa kom' je krivo, neka plače.

Dva SDP-ovca, Darko Ledinski i Josip Vuković također su kao tiha voda protekli kroz svoj saborski mandat i opet s napomenom da ima saborskih poslova koji se ne vide i da su svakako zaslužili saborsku plaću od oko 16 tisuća kuna. Prazne saborske klupe, koje često građanima bodu oči jer oni samo mogu sanjati saborske plaće, po riječima šutljivaca nisu mjerodavne jer su oni trudbenici u sjeni, neumorni terenci koji zaslužuju svaku lipu napaćenih poreznih obveznika.

I sve što se nagovještavalo kao kontrola rada saborskih zastupnika palo je u vodu. Leko je mogao samo rezignirano slegnuti ramenima ispraćajući svoje "udarnike" na nezasluženi odmor.

Da ne bi bilo nepravedno prema onima koji saborsku zadaću ipak odrađuju i plaću zarađuju, treba spomenuti neke poput Bore Grubišića, zatim Branka Vukšića, Ivana Šukera, Ingrid Antičević Marinović.

Žalosno je što se zastupnici moraju pozivati na posao i prozivati zbog nedolazaka jer to ukazuje na činjenicu da ne osjećaju odgovornost prema biračima. Građani su, trebali bi znati, skloniji onima koji se pokazuju kao radnici pa tako više vjeruju predsjednici koja u svoje radno vrijeme lijepi pločice, lovi ribu, sadi masline...

Da se ne bi umarali (ne)radom političara, zastupnika, većina građana zasigurno je pomislila kako je najbolje da odu na odmor pa i ako nisu zaslužili.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno