Kod Vranskog jezera vatrogasci se povlačili pred detonacijama mina!

Slika korisnika valentinam
Nadljudskim snagama gase brojne požare
Kuće su branjene kod Radašinovaca i Dobropoljaca, u Ninu i Pagu, dok je i u Zadru gorio jedan stan
Fotografija čitatelja
Gusti dim širio se Zadarskom županijom

Jaka bura koja se izmjenjivala s maestralom pogodovala je širenju požara duž cijele Dalmacije, pa tako i na području Zadarske županije. Vatrogasci su ulagali nadljudske napore u borbi s vatrenom stihijom, a u svega 24 sata, od subote do nedjelje ujutro, na zadarskom je području zabilježeno 19 požara. Tijekom nedjeljnog poslijepodneva buknula su još tri, a u ponedjeljak novih desetak, od kojih su najviše zamaha uzeli oni kod Lišana Ostrovičkih, predio Dragopoljci gdje su branjene kuće, te drugi koji je oko tri sata u noći planuo u minski sumnjivom području na potezu Miranje-Ceranje- Pristeg-Vrana.

- Ta dva požara još su aktivna i na žalost bit će još neko vrijeme jer ih jednostavno ne možemo ugasiti. Zbog jake bure fronta požara s više krakova proširila se na područje od oko dva kilometra. Trenutno u gašenju ne sudjeluju zračne snage, iako smo ih zatražili i naši su zahtjevi još aktivni. Što se tiče požara koji je zahvatio i dio orintološkog rezervata Vransko jezero, mogu reći kako tamo gori niska crnika na nepristupačnom terenu. S tog područja povukli smo ljudstvo na rubne, pristupačne dijelove, jer su danas tamo odjeknule tri detonacije, ispričao nam je Željko Šoša, županijski vatrogasni zapovjednik koji je na tom terenu proveo dobar dio dana. Kaže kako je opožareno područje prema postojećim kartama očišćeno od mina, no ipak, detonacije su bile zvono za alarm i povlačenje ljudi. 

Šoša se osvrnuo i na požar kod Radašinovaca i Dobropoljaca. Tamo su kaže u jednom navrati obranjene kuće, ali su ih vatrogasci sinoć i dalje branili te je situacija još uvijek neizvjesna, dok one na području Miranja i Ceranja više nisu bile u opasnosti.

opširnije u tiskanom izdanju (utorak, 18. srpnja)

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)