Preko 30.000 Zadrana predalo obrasce za porez na nekretnine

Slika korisnika valentinam
Unose se podaci
Građanima koji ne dostave tražene podatke porezna obveza utvrdit će se na osnovi podataka s kojima raspolaže jedinica lokalne samouprave s najvišim koeficijentima za stanje i dob nekretnine
Zvonko KUCELIN
Vrijednost boda i korektivni koeficijenti još nisu određeni

Obrasce poreza na promet nekretnina dostavilo je preko 30.000 Zadrana, doznajemo iz Upravnog odjela za financije Grada Zadra. Rok za predaju obrazaca istekao je 12. svibnja, nakon što je jednom bio produljen. Ipak, čini se kako Zadrani na uvođenje novog poreza, koji bi trebao zaživjeti od 1. siječnja 2018. godine, još uvijek gledaju s "figom u džepu". Međutim, i oni koji nisu ispunili i dostavili obrasce Gradu Zadru neće izbjeći ovom nametu.

Neće biti novih zapošljavanja

- U tijeku je unos podataka sa obrazaca, a građani koji ne dostave tražene podatke bit će zaduženi sukladno stavku 3 članka 59 Zakona o lokalnim porezima koji kaže da će se porezna obveza utvrditi na osnovi podataka s kojima raspolaže jedinica lokalne samouprave s najvišim koeficijentima za stanje i dob nekretnine, kaže pročelnik za financije Ivan Mijolović.

Vrijednost boda i korektivni koeficijenti još nisu određeni, a bit će određeni odlukom Gradskog vijeća.

Porez na nekretnine trebao bi se obračunavati kao umnožak površine nekretnine i vrijednosti boda, koeficijenta zone, koeficijenta namjene i korektivnog koeficijenta koji će se obračunavati samo za pojedine nekretnine, koeficijenta stanja i koeficijenta dobi. Područja zona u gradu, vrijednost boda, koeficijent zone, koeficijent namjene i rokove plaćanja poreza na nekretnine donosi Gradsko vijeće, a koeficijent dobi nekretnine i koeficijent stanja građani su sami trebali dostaviti na obrascima poreza na nekretnine.

Gradovi tako postaju tijela koja će izdavati rješenje za porez na nekretnine, što će značiti i povećan obim posla, međutim od pročelnika Mijolovića saznajemo kako neće biti dodatnog zapošljavanja u Gradskoj upravi zbog poreza na nekretnine.

Veći priljev sredstava

Prihodi od poreza na nekretnine pripadaju jedinicama lokalne uprave i samouprave, a novost je i to da će lokalna samouprava sama moći odrediti za što će utrošiti ta sredstva, što do sada nije bio slučaj pa je prihod iz komunalne naknade mogao biti utrošen samo za komunalnu infrastrukturu. Također, u Gradu Zadru očekuju veći priljev sredstava od poreza na nekretnine, nego od dosadašnje komunalne naknade koju on zapravo zamjenjuje.

- Budući da su u sklopu poreza na nekretnine sadržani spomenička renta i porez na kuće za odmor uprihodit će se sigurno više nego komunalnom naknadom. Obveznici koji su bili obuhvaćeni obvezom spomeničke rente ili poreza na kuće za odmor imat će korektivni koeficijent, rekao je pročelnik Mijolović.

Samo za ilustraciju, komunalnom naknadom bilo je u Gradu Zadru obuhvaćeno više od 37.500 objekata, a u 2016. godini naplaćeno je 49.523.395,81 kuna. Rješenja s definiranim iznosom poreza trebala bi građanima stići u siječnju sljedeće godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (2 glasova)