Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

I 16. Ninska šokolijada bila je ovog vikenda u znaku povijesne utakmice

17.07.2018. 12:56
I 16. Ninska šokolijada bila je ovog vikenda u znaku povijesne utakmice


Završena je 16. Ninska šokolijada, jedinstvena međunarodna manifestacija najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada. Ljubitelji ove posebne ninske "buđole" koja se proizvodi tradicijski i ručno samo u ninskom kraju i nigdje drugdje, imali su priliku kušati ovu deliciju, a proglašeni su i najbolji ovogodišnji šokolari.
Šokolijada je dodatno bila obojena navijačkim simbolima te u ozračju velikog srca Hrvatske koje je bilo usmjereno na bodrenje i praćenje Vatrenih u finalu nogometnog prvenstva, te je čitav program bio dodatno začinjen tim emocijama.
Marija Dejanović, direktorica TZ Nina, koja je organizator ove manifestacije posvećene očuvanju ovog segmenta ninske kulturne baštine kaže nam kako je iznimno zadovoljna ovogodišnjim izdanjem Šokolijade koja je prošla u znaku povijesne utakmice.


Borba između 63 šokolara
– Sve je prošlo u savršenom ozračju i svi su bili ushićeni i radosni zbog uspjeha reprezentacije. Ponosni smo na mnoštvo proizvođača i folklornih skupina koje su bile s nama, a sve su to začinili Bosutski bećari, kaže nam Dejanović.
Istaknula je kako je ova manifestacija zaslužna za to da šokol, koji je nekada bio namirnica koja se radila u malim količinama i bila namijenjena 'eliti', nije zaboravljen, a osim toga, svake godine se povećava i kvaliteta.
– Ove se godine u natjecateljskom programu za titulu najboljeg šokola borilo 63 natjecatelja. Najbolje je šokolare odabrao ocjenjivački sud , razdvajajući prvo i zadnje mjesto tek u nijansi aromatičnog okusa. Najbolji su se ocjenjivali u dvije kategorije Ninski šokolari i Šokolari iz ostalih mjesta u okolici Nina. Stoga su bila dva ocjenjivačka suda koji su imali velik posao, ali su još jednu godinu za redom iznenadili svojim ocjenjivačkim sposobnostima i ustvrdili da kvaliteta ovog autohtonog proizvoda 'malog mista' iz godine u godinu raste, kažu organizatori.
Na ovogodišnju Šokolijadu stigli su i brojni gosti, a na samom početku okupljene su pozdravili Ivo Bašić, glavni tajnik Ministarstva turizma, Zdenko Stulić predsjednik ocjenjivačkih žirija te u ime organizatora direktorica Turističke zajednice Grada Nina Marija Dejanović.


Vatromet za kraj
Na manifestaciji se tradicionalno predstavlja folklorna baština Zadarske županije, a nastupili su gosti iz Slovenije. U uvodnom dijelu programa nastupile su Ninske mažoretkinje, te proslavljeni srebrni Tamburaški orkestar KUD-a "Branimir" iz Nina, dok je završni dio programa uveličan dugotrajnim vatrometom, a Bosutski bećari svirali su do jutarnjih sati.
Turisti su bili oduševljeni nastupom kulturno-umjetničkih društva i klapa zadarske regije. Nastupili su: KUD Popovići, KUD Gospa Lurdska, KUD Ivan Goran Kovačić Bibinje, Klapa Puntadura Vir, KUD Sv. Donat iz Zadra, KUD Luzarica iz Pridrage, KUD Družina iz Paga, klapa Aenona, klapa Zadarski kantuni, klapa Puntadura iz Vira, klapa Condura. Specijalni gosti Šokolijade iz Slovenije s folklornom grupom Rožmarin Dolena iz Haloza oduševili su štajerskim plesovima. Sva su folklorna društva imala nastup na pozornici i po trgovima starogradske jezgre Nina.




Branko Sjauš, Mateja Šalov i Mladen Jureško napravili najbolji šokol
Pobjednici u kategoriji Šokolari iz Nina su: 1. mjesto Branko Sjauš, Mateja Šalov, 2. mjesto Lovre Stulić i 3. mjesto Matija Šalov.
Pobjednici u kategoriji Šokolari iz ostalih mjesta su: 1. mjesto Mladen Jureško iz Mrljana, 2. mjesto Milan Čolak iz Krneze te 3. mjesto Gorana Budija iz Vira.
Članovi žirija u kategoriji Ninski šokolari su bili: Ive Pijaca, Šime Stulić, Zdravko Barać, Matija Majda Morović, Vlado Kovačević i Mario Vuksan, dok su u kategoriji Šokolari ostala mjesta žirirali: Lovro Jurišić, Slavko Štulić, Bože Bakić, Marijan Tomac, Dolores Barać, Ivanka Bačić i Lori Jurac.


Grabar-Kitarović: Šokolijada je jedinstvena manifestacija
Pokrovitelj ovogodišnje Šokolijade bila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je u svom pozdravu istaknula da je zahvalna i sa zadovoljstvom prihvaća pokroviteljstvo nad jedinstvenom manifestacijom koja pridonosi očuvanju i promociji autohtonih hrvatskih gastronomskih i poljoprivrednih proizvoda, prije svega ninskog šokola.
– Uvjerena sam kako će Šokolijada i ove godine privući, veliki broj posjetitelja i kvalitetno predstaviti bogatstvo hrvatske gastronomske ponude te pridonijeti uspješnosti turističke sezone u ninskom kraju, rekla je predsjednica prihvaćajući pokroviteljstvo. Osim predsjednice RH, pokrovitelji su bili i Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, Zadarska županija i Grad Nin.


Velik interes izlagača
U izložbenom i prodajnom programu mogli su se kupiti različiti ekološki i poljoprivredni proizvodi iz Zadarske, Šibensko-Kninske, Varaždinske i Vukovarsko-srijemske županije. Svoje proizvode su predstavili: Solana Nin, U.O. Fritulica Nin, Kraljevski vinogradi iz Petrčana, OPG Eugen Novaković Posedarje, Udruga Šokolara Nin, FD Rožmarin Dolena pri Ptuju, OPG Julijan Lonić Bibinje, OPG Raspović Zadar, OPG Sandra Babac Poljica, OPG Drmić j.d.o.o. Zadar, OPG Murić iz Lepoglave, Vina Poljak Zadar, OPG Davor Škara Škabrnja, OPG Vidaković Zadar, OPG Luka Bilušić Zagreb, OPG Mandarinet Opuzen, Matičnjak Sativa Zagreb, OPG Franjo Stanišić Zagreb, OPG Matuček Varaždin, OPG Milenko Čavlina Prominka. Gosti i prijatelji Nina iz kontinentalne Hrvatske, odnosno predstavnici Turističke zajednice grada Županje te njihovi gospodarstvenici i vlasnici OPG-ova predstavili su također svoje proizvode.
– Može se zaključiti da je ove godine interes izlagača bio nadasve velik, pa je i ponuda nadmašila dosadašnji sajamsko izlagački program Šokolijade, kažu organizatori.


Natjecatelji
Natjecatelji 16. Šokolijade 2018. u kategoriji Ninski šokolari bili su: Šime Ljubičić, Marino Čvrljević, Ivana Čvrljević, Šime Skočić, Đurđica Skočić, Tanja Striguljica, Marin Dejanović, Tomislav Kera, Marko Oltran, Romano Marguč, Marija Marguč, Miro Deša, Branko Sjauš, Vjerica Sjauš, Matija Šalov, Josipa Šalov, Mateja Šalov, Roko Lovre Bačić, Ivanka Bačić, Ana Tartaro, Iva skočić Burela, Domagoj Burela, Šime Burela, Lovre Stulić, Tomislav Ljubičić, Luka Oltran, Frane Lpotica, Tome Pijaca, Ante Lipotica, Mateo Kevrić.
Natjecatelji u kategoriji Šokolari iz ostalih mjesta bili su: Josip Jurkin, Branko Jurkin, Ante Jurkin, Anka Jurkin, Đurđica Jurkin, Boško Jurlina, Grozdana Jurlina, Joško Jurlina, Vesna Jurlina, Miroslav Šango, Marijana Šango, Kristijan Šango, Ana Matulj, Ivica Matulj, Šime Šango, Marija Kršulja, Gordana Grbić, Ivan Ćurko, Milan Čolak, Vlado Marinković, Ante Ivanac, Sanja Ivanac, Ivanka Ivanac, Marko Ivanac, Zoran Lisica, Mladen Jureško, Vice Jureško, Goran Budija, Gorana Budija, Darko Fehir, Tomislava Šalov Jusup, Ante Butić i Poljoprivredna škola Stanka Ožanića.