Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nakon svake utakmice u tri ujutro na teren izlaze radnici Čistoće

17.07.2018. 10:24
Nakon svake utakmice u tri ujutro na teren izlaze radnici Čistoće


Jutro nakon finalne utakmice zadarski Forum blistao je kao da večer prije na njemu nije bilo nekoliko tisuća ljudi koji su pratili utakmicu i proslavili srebrnu medalju Vatrenih. Stotine plastičnih čaša, proliveno pivo i sokovi, kojima se u vruće nedjeljno poslijepodne gasila žeđ, te odbačeni opušci nervoznih pušača, kao i konfeti kojima je bilo zasuto nebo po završetku utakmice – sve ovo je kao magijom nestalo i Zadar je mogao ući u novi radni dan umiven i čist.
Za ovo su zaslužni radnici Čistoće koji neumorno ovih dana rade kako bi sve išlo, kako bi se reklo, "kao po špagi". Upitali smo direktora sektora tehničkih poslova Peru Zubčića kako to ovih dana izgleda u Čistoći i što je sve potrebno da grad jutro nakon utakmice dočeka uredan.
– Cijela 'priča' kreće oko 3 sata ujutro kad dolazimo sa specijalnim strojevima-čistilicama i peračicama kojima peremo i čistimo ulice i trgove. Redovito radno vrijeme započinje u 6 sati kad im se priključuju i ostali djelatnici, koji zatim detaljno čiste i poliraju ulice pritom se koristeći električnim usisivačima, čistilicama i ostalom opremom, pojasnio je posao Zubčić. Istaknuo je kako imaju višegodišnje iskustvo na već odrađenim sličnim poslovima te potreban broj djelatnika predviđaju ovisno o događaju koji se organizira. Kao sljedeći veliki događaj najavio je doček zadarskih viceprvaka, kao i Noć punog miseca.
– Naravno da nakon ovako velikih događanja koristimo i dodatne snage iz razloga što nam je cilj da starogradska jezgra do 8 sati bude kompletno očišćena. Da bismo to ispunili, danas je radilo ukupno 27 djelatnika sa šest specijalnih vozila te smo sakupili nešto više od 90 m3 otpada, istaknuo je Zubčić. Dodao je kako i u tijeku samog događaja organiziraju pojačani smjenski rad kojima osiguravaju interventna čišćenja, što se u praksi pokazalo kao učinkovito rješenje pogotovo što se tiče "općeg dojma" o Čistoći, o Gradu pa na kraju krajeva i o Hrvatskoj.
Istaknuo je dobru suradnju s TZ Zadar s kojima se dogovaraju oko termina većih događanja kako bi sve prošlo u najboljem redu.