Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

IZRAZBIJAO POZDRAV SUNCU 30. SVIBNJA Pomahnitali 25-godišnjak jučer predan pritvorskom nadzorniku PU zadarske zbog sumnje na kazneno djelo Oštećenje tuđe stvari

17.07.2019. 08:09
IZRAZBIJAO POZDRAV SUNCU 30. SVIBNJA Pomahnitali 25-godišnjak jučer predan pritvorskom nadzorniku PU zadarske zbog sumnje na kazneno djelo Oštećenje tuđe stvari


Policijski službenici Prve policijske postaje Zadar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 25-godišnjakom, kojeg se sumnjiči da je 30. svibnja ove godine oko 13 sati na Obali kralja Petra Krešimira IV. u Zadru, oštetio instalaciju Pozdrav suncu.
Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja 25-godišnjak je sinoć uz kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Oštećenje tuđe stvari iz čl.235. st.3. Kaznenog zakona predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.
Podsjetimo, mladić je neviđeni vandalizam počinio usred bijela dana i na očigled  brojnih građana, mahom stranih državljana. Divljački  je, kako se vidi na snimci, bacao metalni poklopac slivnika za  oborinske vode  po instalaciji. Predmet je podizao objeručke iznad glave i potom svom  silinom bacao na pod gdje se on potom odbijao, a iza njega su ostali vidljivi tragovi polomljenog stakla i udubljenja na skupim fotonaponskim  solarnim modulima svjetski poznate zadarske instalacije. Razbio je 38 staklenih ploča, ali i dvije led trake, tzv. stripea. To je prvotno procijenjenu  štetu od oko 660.000 tisuća kuna podiglo na oko 700.000. 
Šest najoštećenijih ploča zamijenjeno je već sutradan, 31. svibnja u  jutarnjim satima, a u večernjim satima atraktivna zadarska instalacija i  nezaobilazna destinacija svih onih koji turistički dolaze u Zadar zasvijetlila je. Ploče su zamijenili djelatnici tvrte Trisitor iz Zadra u vlasništvu  Mladena Končurata, koji su u ožujku ove godine odradili i radove vrijedne četiri milijuna kuna na rekonstrukciji Pozdrava Suncu, a potom i  led trake, kakvih je po šest ispod svake ploče.
Kako su se oštećenja  na solarnim pločama Pozdrava Suncu pojavljivala i ranije, prostor je prije nekoliko godina stavljen pod videonadzorom, a sama instalacija je  osigurana.