Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Štakori otočanima pojeli pomidore

17.07.2019. 11:14


Unatoč provođenju mjera deratizacije, koju na području grada Zadra provodi riječka Dezinsekcija, mnogi Zadrani, a osobito otočani svakodnevno se susreću s miševima, preciznije štakorima koji već u sumrak izlaze iz svojih podzemnih škrovišta i kanalizacija u potrazi za hranom. Ovi nepoželjni glodavci u mnogim gradskim dvorištima tragaju za ostacima hrane koju u nekim četvrtima imaju, može se reći, u izobilju zahvaljujući prvenstveno samim građanima koji odlažu smeće na neprimjerenim mjestima ili izvan kontejnera.
Deratizacija dva puta godišnje
– U našem dvorištu žive mace, neke su vrlo pitome, pa ih susjedi hrane, a onda se ostacima te hrane tijekom noći goste i štakori. Gotovo svake noći viđam ih po dvorištu, kaže Zadranin koji stanuje na predjelu Voštarnice, te dodaje da unatoč brojnosti štakora ne strahuje od zaraze jer, kako kaže, već ujutro ih nema jer se nakon noćnog obilaska vraćaju u sigurnost »podzemlja«.
Da je unatoč redovitim mjerama dezinsekcije i deratizacije ove životinje nemoguće od svukuda istrijebiti, te da je suživot čovjeka i glodavaca neizbježan, potvrđuje i dr. Jagoda Šarunić Gulan iz Epidemiološke službe zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo.
– Preventivna obvezna dezinsekcija i deratizacija, koja je propisana zakonima RH, radi se sustavno već desetljećima dva puta godišnje i to proljetna i jesenska, ali i po pozivima građana. Ove preventivne mjere provodile su se čak i za vrijeme Domovinskog rata, ističe dr. Jagoda Šarunić Gulan, te naglašava kako u suzbijanju štakora važnu ulogu ima i svijest i odgovornost svih građana prema okolišu.
– Iako štakori nisu bezazleni i mogu biti prijenosnici raznih bolesti, poput mišje groznice ili salmonele, ne treba dizati paniku zbog njihove prisutnosti. Ljudi sami povećavaju njihovu brojnost i dovode ih u svoju blizinu jer često ostatke hrane ostavljaju na mjestima koja su štakorima dostupna. Slična je situacija i s komarcima koje neki građani nesvjesno »uzgajaju« jer danima drže ustajalu vodu kraj kuća i u vrtovima, a ustajala voda je idealno mjesto za razmnožavanje komaraca, kaže dalje dr. Jagoda Šarunić Gulan, te navodi kako je slično neodgovorno ponašanje pojedinaca prisutno i kad se radi o štakorima.
Glodavci su štetočine i kao takvi su nepoželjni u čovjekovoj blizini. Osim što ljudima uništavaju poljoprivredne kulture, oni zagađuju hranu, pa tako i onu u vrtovima ostavljajući na njoj svoje dlake, slinu, urin i izmet, pojašnjava još zadarska epidemiologinja, dodajući kako ipak zbog povećane prisutnosti ovih glodavaca tijekom ljeta ne treba dramatizirati već treba bolje voditi računa da se povrtne kulture koje su na meti štakorima dobro očiste prije konzumacije i da se nikako ne konzumiraju plodovi koji su nagriženi od glodavaca
Miševi se udomaćili
– Glodavci su štetočine i kao takvi su nepoželjni u čovjekovoj blizini. Osim što ljudima uništavaju poljoprivredne kulture, oni zagađuju hranu, pa tako i onu u vrtovima ostavljajući na njoj svoje dlake, slinu, urin i izmet, pojašnjava još zadarska epidemiologinja, dodajući kako ipak zbog povećane prisutnosti ovih glodavaca tijekom ljeta ne treba dramatizirati već treba bolje voditi računa da se povrtne kulture koje su na meti štakorima dobro očiste prije konzumacije i da se nikako ne konzumiraju plodovi koji su nagriženi od glodavaca.
Štakori posebno ovih dana muče otočane u sredinama gdje nije provođena deratizacija jer im uništavaju povrtne kulture, a posebno su na meti rajčice. U nekim otočnim mjestima miševi su se toliko udomaćili da već s prvim sumrakom bezbrižno kreću u obilazak vrtova, te ih ni blizina čovjeka ne ometa u potrazi za zalogajem pomidora ili nekog drugog povrća.