UPISI U SREDNJE ŠKOLE MIOC upisivali samo čisti odlikaši, no narastao i interes za majstorska zanimanja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Gimnazije i dalje hit, ali strukovne škole ih stižu
Raduje me interes za trogodišnje programe jer nam to treba. Svi čekamo majstore za vodu i struju i njih nema. Na tragu svega ovoga su i rezultati državne mature gdje se nitko ne pita jesu li svi učenici za državnu maturu, a u isto vrijeme tržište vapi za kvalificiranim radnicima, tvrdi Tomčić
Zadarski list/Arhiva
Jedna od najuspješnijih zadarskih škola je Gimnazija Franje Petrića, popularno nazvana MIOC

U ponedjeljak su bili gotovi upisi u srednje škole. Nakon nekoliko tjedana zbrajanja bodova, biranja prioritetnih smjerova i škola, praćenja upisnih lista, velikom broju nekadašnjih osmaša poznato je u kojim će srednjim školama nastaviti srednjoškolsko obrazovanje. Iz razgovora s ravnateljima nekoliko srednjih škola dobili smo podatke o tome kako su prošli upisi.

Pritisak na MIOC, razmišljaju i o uvođenju prijemnog ispita

Jedna od najuspješnijih zadarskih škola je Gimnazija Franje Petrića, popularno nazvana MIOC, koja zadnjih nekoliko godina ima rekordno velik pritisak učenika. Ove godine najniži broj bodova s kojima su se učenici mogli upisati je bio 79.86 za smjer prirodoslovno-matematičke gimnazije, te 78,80 za smjer opće gimnazije. Prema podacima koje je objavio portal Srednja.hr, prosjek bodova u toj školi bio je 80.23 za matematički te 79.81 za opći smjer. Potrebno je uzeti u obzir da je maksimalni broj bodova 80 iz čega proizlazi da su se u ovu gimnaziju mogli upisati isključivo učenici koji su imali sve petice te još dodatnih bodova s ponekih natjecanja! Ovakvim prosjekom bodova Gimnazija Franje Petrića smještena je na listu 20 gimnazija koje su upisale najbolje osmaše Hrvatske.
- Jako smo zadovoljni odazivom učenika jer je i ove godine bio velik interes i to uglavnom izvrsnih učenika, o čemu svjedoče i bodovni pragovi. Mi upisujemo dva razreda - jedan općeg i jedan prirodoslovno-matematičkog mjera, a što je ukupno 42 učenika, rekla nam je Blanka Pedišić, ravanteljica MIOC-a. Istaknula je kako se tijekom prve godine srednje škole iskristalizira koje su ocjene zaslužene radom i učenjem, a koje su zarađene na drugi način, pa sukladno tome i učenici prolaze školu. Oni koji su spremni učiti te su imali dobro predznanje, lakše se snađu, dok se oni drugi snalaze teže. Upravo zbog toga dodala je kako ozbiljno razmišljaju i o uvođenju prijemnog ispita za matematički smjer, kako bi se osigurali da su upisani učenici koji zaista imaju znanje iz matematike.

U »Nazoru« upisano šest razreda, preko 120 učenika

U Gimnaziji Vladimira Nazora također su zadovoljni odazivom učenika.
- Ove godine upisujemo šest odjela po 21 učenik - tri općeg i tri jezičnog smjera, dakle nešto više od 120 učenika. Na upise se prijavilo oko 500-600 učenika. Kod nas je za upis bio visok bodovni prag pa je tako za opći smjer najniže rangirani imali 76 bodova, a za jezični smjer 73 boda, rekao je Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora dodajući kako je sad na učenicima da upotrijebe energiju i znanje te opravdaju upis.
I ravnatelji strukovnih škola jako su zadovoljni odazivom srednjoškolaca koji se sve više vraćaju strukovnim zanimanjima.
- Jako sam zadovoljan odazivom i interesom učenika kojih je svake godine sve više. U svih pet smjerova, najniži broj bodova s kojim su se učenici upisivali je 60. Dakle, upisuju se uglavnom učenici koji su u osnovnoj školi prolazili s odličnim i vrlo dobrim uspjehom. Ove godine smo upisali 104 nova učenika u pet razrednih odjeljenja, a na svaki smjer se prijavilo preko 100 učenika, rekao nam je Denis Prusac, ravnatelj Tehničke škole dodavši kako se posljednjih nekoliko godina promijenio trend te se u Tehničku školu upisuju učenici s dobrim ocjenama. Istaknuo je kako je, primjerice, za smjer arhitektonski tehničar donja granica bila 71,2 boda.
I Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića, kaže kako je ove godine velik interes za školu.

Navala na smjer tehničar za računalstvo

- Ove godine upisujemo deset razreda, od čega čak sedam u trogodišnjim deficitarnim programima koji nedostaju u gradu i županiji te zanimanja koja uvozimo. To su soboslikari, vozači, stolari, elektroinstaleri, autolimari, instaleri kućnih instalacija, automehatroničari... Interes je veći nego što smo planirali. Danas, naime, nije problem ispuniti kvote u gimnaziji ili četverogodišnjim smjerovima, jer roditelji imaju ambicije da im djeca nešto studiraju, a nakon toga ta djeca uglavnom završe na Zavodu za zapošljavanje. Ovo je stoga jako dobra situacija, a kad bi još planove upisa uskladili s potrebama na tržištu bilo bi nam svima bolje, rekao je Tomčić. Dodao je kako je najveća navala bila na smjer tehničar za računalstvo.
- Raduje me interes za trogodišnje programe jer nam to treba. Svi čekamo majstore za vodu i struju i njih nema. Na tragu svega ovoga su i rezultati državne mature gdje se nitko ne pita jesu li svi učenici za državnu maturu, a u isto vrijeme tržište vapi za kvalificiranim radnicima, tvrdi Tomčić.
Ističe kako su velikom interesu za upis u strukovnu školu zasigurno pripomogle i državne stipendije koje se daju za određena zanimanja u obrtničkim programima koji se izvode prema JMO sustavu. Tako učenik može dobiti i do 2.000 kuna mjesečno stipendije ukoliko upiše programe koji su u navedenom sustavu.
Jelena Gulan, ravnateljica Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole rekla nam je kako je i ona zadovoljna odazivom učenika.
- Popunjeni su gotovo svi programi, ostalo je još jedino tri mjesta u vrtlarskom smjeru, koji je novi smjer. Bodovne liste nemamo, ali svake godine upisuju se sve bolji učenici, zaključila je Gulan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)