Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

JUBILARNO Sinoć započele 60. Glazbene večeri u Sv. Donatu

17.07.2020. 07:35


Pod visokim pokroviteljstvima Vlade Republike Hrvatske i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, svečanim koncertom Mediteran na Forumu, sinoć su započele 60. jubilarne Glazbene večeri u sv. Donatu, koje će trajati do 14. kolovoza. Usprkos koronakrizi, ova najstarija i najuglednija umjetnička manifestacija, na zadarskom Forumu je okupila veliki broj posjetitelja koji su poštivajući propisane epidemiološke mjere, uživali u spektakularnoj večeri koju je otvorio, sada već tradicionalno, Simfonijski orkestar HRT-a pod dirigentskom palicom, maestra Ivana Repušića, trenutačno najuglednijeg hrvatskog dirigenta.


Čestitka ministrice
Manifestacija koja se održava još od 1961. godine i koja je nastala pod utjecajem skupine Zadrana i zaljubljenika u kulturne i umjetničke vrijednosti zadarskog naslijeđa, sinoć je na pozornici zasjala punim sjajem vokalnih interpretacija dvije zadarske sopranistice međunarodnih karijera, Nele Šarić i Marte Hut, te virtuoznošću počasnim koncertnim majstorom Zadarskog komornog orkestra i Londonskoga simfonijskog orkestra, Romanom Simovićem i Branimirom Pustičkim, vođom dionice violončela Simfoničara.
Uz brojne visoke uzvanike, večeri je uz zadarskog župana Božidara Longina i gradonačelnika Branka Dukića, nazočila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je i otvorila 60. Glazbene večeri. Obuljen-Koržinek je u svom pozdravnom govoru kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića čestitala na velikoj 60. obljetnici, podsjećajući na put kojim je ova manifestacija prošla od 1961. godine.
Gradonačelnik Zadra, Branko Dukić je istaknuo kako je mjesto održavanja Glazbenih večeri u sv. Donatu oduvijek bilo nadahnuće Zadranima, podsjećajući kako je maestro Pavle Dešpalj prije punih 60 godina crkvu sv. Donata pretvorio u neponovljiv koncertni prostor.
– Maestro Dešpalj je pokrenuo ljetni glazbeni festival, ali i novi zadarski orkestar. Glazbeni festival postao je sinonim kulturnog identiteta Zadra s najatraktivnijom pozornicom, istaknuo je Dukić dodavši kako su Glazbene večeri u sv. Donatu pod dirigentskom palicom velikana Ivana Repušića, predvodnik naše kulture te da snažno pronose glas o bogatoj tradiciji glazbe i umjetnosti našeg područja.


Bogata povijest
Budući da su ovogodišnje glazbene večeri u sv. Donatu obilježene jubilarnom brojkom, organizatori su se pobrinuli da se ova velika obljetnica uz direktan prijenos na trećem programu Hrvatske radio televizije, dodatno oslika fotografijama iz bogate festivalske povijesti, a što je ostvareno u suradnji s Narodnim muzejom Zadar. Naime, za ovu 60. obljetnicu postavljene su četiri portretne fotografije Pavla i Valtera Dešpalja, te Vladimira Ruždjaka i Ive Pogorelića, i to na značajnim monumentalnim lokacijama: na crkvi sv. Donata, Katedrali sv. Stošije, Narodnom trgu i Providurovoj palači.