Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

KLAPSKA RAPSODIJA Zadarske boje na Festivalu u Omišu brani šest klapa

17.07.2020. 11:20


Zadarske boje na 54. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2020. branit će rekordnih šest klapa: muške klape Kožino iz Kožina i Condura iz Nina, ženska klapa Kapric iz Zadra te mješovite klape Karamiž iz Ražanca, Puntadura iz Vira i Mišanca iz Zadra. Zanimljivo, od šest navedenih klapa po dvije vode voditeljske primadone klapskog pjevanja, Stjepana Lukašević i Magdalena Miočić.
Čast da na omiškom na Trgu Stjepana Radića otvori Večer novih skladbi, ujedno i svečano otvaranje 54. Festivala, u petak, 17. srpnja 2020., pripala je klapi Condura iz Nina voditeljice prof. Magdalene Miočić. Condura će izvesti pjesmu znakovita imena Blitva i riba za koju je stihove napisao Nedo Zubav, a uglazbio Slavomir Cvija.
Izvest će se dvanaest novih skladbi a odluku o najuspješnijim skladbama i najboljoj klapskoj izvedbi donijeti će stručni ocjenjivački sud u sastavu: Rajmir Kraljević, Mirjana Siriščević, Ivana Tomić Ferić, Blaženko Juračić i Marijo Krnić.


Ograničen broj publike
Zbog velikog interesa koji vlada za ovom večeri ljubitelji klapskog pjevanja mogu je gledati putem izravnog emitiranja (streaminga) na službenom Youtube kanalu Festivala.
U subotu, 18. srpnja 2020., je Večer mješovitih klapa. Zadarske boje brane tri mješovite klape: Puntadora iz Vira voditelja Mislava Šindije iz Bibinja, Karamiž (tamaris) iz Ražanca voditeljice Magdalene Miočić i Mišanca, vrhunski spoj klapskih vokala, pjevači klape Munita i pjevačice ženske klape Kapric.
Na Završnoj večeri ženskih klapa, 24. srpnja 2020. na Trg sv. Mihovila između deset ženskih klapa za nagrade stručnog žirija borit će se ženska klapa Kapric voditeljice Stjepane Lukašević. Ovo je šesti nastup klape na Omiškom festivalu, na 47. FDM 2013. osvojile su drugu nagradu publike.
Završna večer muških klapa na Trgu sv. Mihovila održat će se 25. srpnja 2020., a zadarske boje branit će klapa Kožino iz Kožina poznatog tenora moćnog glasa Duje Stanišića iz Petrčana koji dvije godine živi u Beču gdje studira operno pjevanje.


Odabrani putem video snimke
Klapi Kožino bit će ovo šesti nastup na završnim večerima Festivala klapa u Omišu gdje je više puta ovjenčana slavom. Na 46. FDM Omiš 2012. na Večeri debitanata osvaja prvo mjesto stručnog povjerenstva, na 47. FDM Omiš 2013. na Završnoj večeri muških klapa osvajaju dvije druge nagrade, publike i stručnog povjerenstva. U velikom finalu muških klapa 48. festivala dalmatinskih klapa 2014., klapa Kožino osvojila je zlato žirija i Srebrni leut publike.
Obzirom na epidemiološku situaciju u Republici Hrvatskoj ovogodišnji Festival održava se po drugačijim pravilima nego je to uobičajeno. Klape sudionice Večeri novih skladbi od ranije su poznate, dok su sudionici ostalih večeri odabrani na temelju dostavljenih video snimki. Festivalski žiri odabrao je osam mješovitih te po deset ženskih i muških klapa koje će se boriti za omiške štitove i leute.
Poštujući mjere i preporuke stožera Civilne zaštite te malog broja gledatelja organizator je odlučio da nagradu za najuspješniju skladbu prema glasovima publike ove godine neće dodijeliti.