Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Poduzetnici saznali kako potaknuti inovativne kapacitete u poslovanju

17.07.2021. 12:24


»Inovacija kao predmet poslovne suradnje« bila je tema jučerašnjeg predavanja održanog u Centru za kreativne industrije. Besplatno predavanje i kasnije okrugli stol organizirala je ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija, a predavanje malobrojnim poduzetnicima održala je Petra Paulić, konzultantica iz Zagreba.


Poticanje kreativnosti
Besplatno predavanje je održano s ciljem pružanja uvida u trenutno stanje poduzetničke klime u Republici Hrvatskoj te prikazivanja trendova u poduzetništvu s aspekta inovacija. Paulić je skupa s poduzetnicima detektirala probleme i najveća ograničenja u razvoju poduzetništva s aspekta inovacija, ali također su i predložena moguća rješenja detektiranih problema. Osim toga, ukazalo se na važnost uvođenja inovacija u hrvatska poduzeća te je prikazana složenost njihovog uvođenja s administrativnog, financijskog i političkog aspekta. U konačnici doneseni su zaključci o tome ostvaruje li Hrvatska svoj puni potencijal kada je u pitanju konkurentnost.
– Danas jako puno pričamo o inovacijama i kreativnosti, no čini mi se da smo otišli nekoliko koraka unaprijed bez da smo ostvarili neke temelje poznavanja i razumijevanja što su to inovacije. Zato smatra da je taj dio treba razjasniti, ne samo definicija nego razumijevanje pojma i razumijevanje inovacija u praktičnom smislu, rekla je Paulić te dodala kako takav pristup svakako može olakšati poduzetnicima, da razumiju što inovacije znače za njih, kako potaknuti inovativne kapacitete u svom poslovanju, a sve se to može postići poticanjem kreativnosti. U sklopu predavanja poduzetnici su prošli i korisne radionice.


Živimo u društvu koje se brzo mijena
Neki od okupljenih poduzetnika zadovoljni su ovim predavanjem jer, kako su primijetili, često postoji problem s razumijevanjem definicije inovacije, a ovo predavanje može pomoći pružiti podršku svim poduzetnicima.
– Postoje neke tvrtke koje se uspješno bave pružanjem pomoći poduzetnicima, ali takvih je u županiji malo, ali bilježe veliki uspjeh, zaključila je jedna od polaznica koja je ujedno dolazi iz obrtničke obitelji te nadodaje kako, bez obzira čime se poduzetnici bave, moraju uvijek biti u toku s trendovima i inovacijama jer živimo u društvu koje se brzo mijenja.
Okrugli stol s temom »Obrazovanje i poduzetništvo« održan je u 14 sati, s ciljem rasprave i razmjene iskustava o poduzetničkom obrazovanju, stavovima prema poduzetništvu, percepciji poduzetničkih vještina, financijskoj pismenosti, kreativnom rješavanju problema, doprinosu obrazovanja u izgradnji poduzetničke kulture, strategijama koje se odnose na poduzetničko obrazovanje u EU i HR, integraciji poduzetničkog obrazovanja u školski kurikulum, obrazovanju nastavnika i podršci za nastavnike.




Predavačica Paulić
Predavačica Petra Paulić je diplomirala ekonomiju na Fakultetu za turistički i hotelski menadžment, u sklopu Sveučilišta u Rijeci nakon čega je završila specijalistički postdiplomski studij Menadžment kulturne baštine i održivi razvoj, pri Corvinus Sveučilištu u Mađarskoj. Završila je i poslovnu školu Experta, smjer projektni menadžer EU fondova. Nekoliko godina radila je na području turizma i menadžmenta prilikom čega je usvojila praktična znanja i organizacijske sposobnosti u poduzetništvu. Nakon toga radi dugi niz godina kao istraživač na mnogobrojnim strateškim i planskim projektima vezanim uz kulturu, kreativnost, inovacije i turizam. Predavala je i kao gostujući predavač na Veleučilištu VERN u okviru kolegija Društvene inovacije i poduzetništvo, a trenutno je i predavačica na Poslovnom veleučilištu Zagreb u okviru kolegija Kulturni turizam.