Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

S njima je svaki dan poseban

17.07.2021. 11:04


Na zadarskim Morskim orguljama u četvrtak navečer okupila se zanimljiva skupina, a predvodilo ju je sedmero prvašića s Down sindromom, koji su proteklu školsku godinu završili s odličnim uspjehom. S velikim osmijesima na licima pozirali su fotografu i ponosno pokazali svoje pohvalnice te nam prepričali dojmove o prvom razredu. Dok su djeca uživala pred objektivom, njihovi roditelji, učitelji i asistenti odgovorili su na naša pitanja o radu s djetetom s teškoćama.


Vrijeme učenja i prilagodbe
Okupljanje je organizirala Udruga za Down sindrom Zadarske županije, kako bi javnost upoznala sa malim odlikašima te pokazala kako djeca s teškoćama prolaze kroz nastavno gradivo i kako se prilagođavaju školskoj okolini i prijateljima.
– Ova nam je školska godina bila vrlo zanimljiva i puna zanimljivih situacija. Ovim putem pozdravljam sve u Osnovnoj školi Starigrad i zahvaljujem im na njihovom entuzijazmu i pomoći. Bilo je to vrijeme prilagodbe, kako za Dina, tako i za njegovu učiteljicu i asistenticu. Primijetili smo veliki napredak, u odnosu na početak školske godine, što nas sve iznimno veseli te s nestrpljenjem čekamo početak sljedeće školske godine, što dokazuje da se uz predan rad i kontinuiranu podršku sve može, rekla nam je Maja Milevac, mama Dina Vlahova te dodala kako je mališanu cijelo školsko iskustvo bilo vrlo uzbudljivo.
– Na početku školske godine i prilikom upisa i mi i djeca smo vrlo uzbuđeni, pa i pomalo nervozni. Sve je prošlo u redu, naročito zbog činjenice da je Dino dijete s poteškoćama. Nismo se bojali da Dino neće moći savladati školsko gradivo jer je od malih nogu uključen u program rane intervencije. Sukladno njegovim mogućnostima, određuje se tempo i način izvođenja nastave. Kako dijete raste, ti se programi mijenjaju i nadopunjuju. Njegov je uspjeh prikaz svih napora i rezultata na kojima radimo od njegovog trećeg mjeseca života, kazala je Milevac te istaknula kako je Dino jedino dijete u svojoj školi sa Down sindromom i ujedno prvo dijete s takvom teškoćom koje pohađa Osnovnu školu Starigrad. Dobio je asistenticu, Klaru, s kojom je obitelj vrlo zadovoljna i kojoj je rad s Dinom također jedno novo iskustvo.


Dino i Dora
– Školska godina bila je iznimno dobra. Bilo je boljih i lošijih dana, kao i uostalom sa svom djecom. Dino je izvrstan učenik. Od školskih smo se predmeta najviše morali fokusirati na matematiku, koja mu malo teže ide. Izvrsno se uklopio u razred i najviše voli satove engleskog jezika, kazala nam je Dinova asistentica Klara Rončević te nam ukratko pojasnila kako izgleda jedan nastavni sat s Dinom.
– Radni dani variraju ovisno o tome kako je Dino raspoložen. Ukoliko je lošije volje, treba ga više motivirati na rad, pa čak i obećati nagrade za izvršene zadatke. Ako je neraspoložen upozorim ga da ako ne odradi zadatke, neće stići na druženje s prijateljima. Kada je motiviran i poletna duha, naravno dobije nagradu, rekla je Rončević, dok nam je Dino ispričao kako puno voli svoju asistenticu Klaru i učiteljicu Radojku. Kazao je kako posebno voli engleski te kako se veseli ponovnom polasku u školu i druženju s prijateljima.
Na druženju su bile I dvije učenice Osnovne škole Stanovi, Dora Škarpa i Ivona Martinović. Dorina učiteljica Zvjezdana Barić prepričala nam je kako je raditi s Dorom i koja su njezina iskustva iz ove školske godine.
– Do sada sam u razredima imala djecu s raznim poteškoćama, ali nikad s Down sindromom, što za mene predstavlja jedno novo iskustvo. Dora je vesela, draga, otvorena i znatiželjna djevojčica. Iako je na početku školske godine bila pomalo sramežljiva, sada je zvijezda našeg razreda. Savladala je čitanje i računanje, a i nastavni joj je program bio vrlo malo prilagođavan, što predstavlja veliki uspjeh i za nju, ali i za mene i njenu asistenticu. Sve je nastavne sadržaje dobro pratila i uvijek je bila aktivna na nastavi, tako da smo ovaj razred lako završili, jer je Dora jako vrijedna i motivirana djevojčica, prepričala nam je Barić, Dorina učiteljica u Osnovnoj školi Stanovi, dok nam je Dora Škarpa rekla kako u školi najviše voli matematiku i tjelesni i kako puno voli svoju učiteljicu. Posebno je naglasila da voli svoje prijatelje iz razreda i jedva čeka početak nove školske godine, dok nam je njezina mamja istaknula kako je zadovoljna Dorinim iskustvom u školi te potporom koju je dobila od nastavno-stručnog osoblja.




Potpora škole i okoline
– Kao majka, mislim da nam je ova školska godina prošla izvrsno. Od početka godine su stručne službe, učiteljica i asistentica uložili izniman trud kako bi Dorino iskustvo bilo što bolje. U školi sve funkcionira kako treba i nemamo negativnih iskustava, rekla je kratko Dorina mama Ana Škarpa, a mama Ivone Martinović učenice u OŠ Stanovi, rekla je kako uvijek mogu postojati predrasude kada dijete s posebnim potrebama kreće u prvi razred. Sada se se već prilagodila školskom okruženju, pronašla prijatelje te se izvrsno slaže s učiteljicom i asistenticom Vedranom Denaro.
– U prvom je razredu imala drugu asistenticu, tako da je trebalo proteći određeno vrijeme dok se ne navikne na mene. Naše je zajedničko vrijeme bilo izazovno, uzbudljivo i nezaboravno. Nadam se da će nam tako biti i sljedeće godine. Nikada nije dosadno i uvijek se nešto događa. U trenucima kada mi je teško i nisam dobro raspoložena, Ivona me uvijek razveseli i oraspoloži, kazala je Denaro i prisjetila se prvih dana kada je radila s Ivonom.
– Ponekad su nam četiri sata zajedno nedovoljna. Sjećam se da sam kada smo tek počeli raditi zajedno i kada je trebalo uspostaviti dobru vezu, pustila Ivonu da me nauči kako raditi na Nuimiconu, didaktičkom pomagalu za računske operacije. Pošto je ona s Numiconom radila u prvom razredu, objasnila mi je kako računati. Na taj sam joj način željela pomoći da se opusti i da se sprijateljimo, otkrila je Denaro.
Infobox ():


Infobox ():


Infobox ():


Infobox (Okvir):


Zvijezde u svojim školama


Mali odlikaši iz Udruge za Down sindrom su: Dora Škarpa iz Osnovne škole Stanovi, Dino Vlahov iz Osnovne škole Starigrad, Ivona Martinović iz Osnovne škole Stanovi, Ivo Mardešić iz Osnovne škole Ploča, Paula Ušalj iz Područne škole Poljana Osnovne škole Valentin Klarin iz Preka, Marta Rogić iz Osnovne škole Benkovac, Lana Lukin iz Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje i Lana Vicković iz Osnovne škole Zadarski otoci.