Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zadar ima doprvakinju Hrvatske u atletici

17.07.2021. 12:31


Split je od 12. do 18. srpnja domaćin Državne završnice Telemach Dana sporta u graničaru i atletici. Najbolji amaterski sportaši koji su se kvalificirali na turnirima koji su ove godine održani u čak 23 grada diljem Hrvatske. Mladi amaterski sportaši družili su se i natjecali s vršnjacima u potpunosti besplatno.
Prva natjecanja održana su za godište 2012. i mlađe, nakon kojih su na sportske terene izašli mali sportaši u godištu 2010. i mlađi.
Graničar jako popularna sportska disciplina u sklopu Plazma Sportskih igara mladih jer omogućuje da se natječu sva djeca, bez obzira na sportsko predznanje. Uz to, razvija osjećaj za inkluziju i timski duh, jer se dječaci i djevojčice natječu u mješovitim timovima.
Nakon cjelodnevnog razigravanja, napeti turnir završio je svečanom dodjelom medalja. Bronca putuje u Prelog s ekipom Pajdaši, dok se u finalu koje se igralo u kasno večernjem terminu dogodila specifična situacija. U finalnoj utakmici kod rezultata 6:6 u trećem setu nestalo je struje u dvorani i zbog tehničkih problema utakmica se nije mogla nastaviti. Ekipe Zorkići Osekovo iz Popovače i OŠ Mokošica iz Dubrovnika su tako dobile zlatne medalje i ostvarile pravo sudjelovanja na Međunarodnom finalu.
Atletska staza Parka Mladeži u subotu je ugostila je finala u utrci na 60 metara za godište 2012. i mlađi.
Poredak po kategorijama:
DJEVOJČICE 2010
1. Paula Kovačević (Sisak)
2. Leona Pavić (Virovitica)
3. Klara Rađa (Križevci) i Lana Barišić (Osijek)
DJEČACI 2010
1. Petar Kuzmić (Križevci)
2. Dorijan Jurešić (Zadar)
3. Lino Plevnjak (Prelog)
Svi osvajači medalja u utrci na 60 metara ostvarili su pravo sudjelovanja na Međunarodnom finalu u Splitu.
Najbolji mladi amaterski sportaši Hrvatske će se od 12. srpnja do 31. srpnja u Splitu boriti za titulu državnih prvaka Plazma Sportskih igara mladih u svojim sportskim disciplinama, te za plasman na Međunarodno finale koje će se održati u kolovozu u Splitu.
Raspored održavanja prema sportovima:
12.7.- 18.7.- Telemach Dan sporta
19.7.-21.7. – Stolni tenis, Šah (pod pokroviteljstvom FIDE), Hrvatska pošta Cup u tenisu, Odbojka na pijesku
20.7. do 22.7. – Coca-Cola Cup (Ž)
21.7. do 23.7. – Coca-Cola Cup (M) 2003. godište
22.7. do 24.7. – Coca-Cola Cup (M) 2006. godište
26.7.- 28.7.- Odbojka i mali nogomet 2010. godište
29.7.- 31.7.- HEP rukomet i Kinder ulična košarka
U skladu s nastojanjima Plazma Sportskih igara mladih na području održivog razvoja, Coca-Cola na svim natjecanjima provodi program prikupljanja ambalažnog otpada pod sloganom Recikliraj me. Pokloni mi novi život. Time na poticajan način želi educirati mlade o pravilnom zbrinjavanju ambalažnog otpada. Ovim programom Coca-Cola želi doprinijeti što pozitivnijem utjecaju na okoliš i pružiti rješenja za izazove povezane s ambalažom, u skladu s vlastitom višegodišnjom inicijativom Svijet bez otpada.
U sklopu događanja promoviran je i projekt Youth Sports Fair Chance koji uključuje učenike iz 70 osnovnih škola iz 6 partnerskih zemalja, a sufinanciran je od strane Erasmus + Sport programa Europske unije.
Plazma Sportske igre mladih, najveća amaterska sportska manifestacija u Europi, ove godine obilježava 25. obljetnicu postojanja. Veliki jubilej proslavit će se 20. kolovoza u Splitu u sklopu svečanog zatvaranja. Događanju će prisustvovati mnogobrojne svjetske sportske zvijezde uz prigodni zabavni program za sve sudionike Međunarodne završnice iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, te građana i posjetitelja Splita.