Grlić Radman: "Prekršen je protokol"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika aplahinek
Provokacija
Autor: 
Arhiva ZL
Gordan Grlić Radman

Zrinjevac je u petak uručio prosvjednu notu Srbiji zbog planiranja nenajavljenog posjeta Jasenovcu što je kršenje protokola jer je predsjednik države štićena osoba i dolazak Aleksandra Vučića trebao se pripremiti, rekao je u nedjelju šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uputilo je u petak poslije podne notu srbijanskom veleposlanstvu u Zagrebu, pošto je doznalo za namjeru neslužbenim kanalima, što je neuobičajeno i "neprihvatljivo", rekao je Grlić Radman u izjavi novinarima u Zagrebu.

"Prigodom planiranja svakog posjeta stranih dužnosnika, vrijeme, priroda i program posjeta trebaju biti predmet službene komunikacije i dogovor obiju strana", citirao je ministar iz note upućene Beogradu. 

Nije želio ni potvrditi ni zanijekati da je saborski zastupnik i predsjednik SDSS Milorad Pupovac osoba koja je o tome izvijestila hrvatsku Vladu kako piše u nedjelju Jutarnji list tek je rekao da su o tome doznali "preko neslužbenih kanala".

"Prekršen je protokol", sažeo je Grlić Radman. "Predsjednik države je štićena osoba i to zahtijeva angažman hrvatskih vlasti", kazao je. 

Posjeti državnika i službenih osoba moraju biti najavljeni i planiraju se tjednima i mjesecima, rekao je o diplomatskim konvencijama i objasnio da se vlade obavještavaju i o privatnim posjetima, primjerice ljetovanjima. 

Od Srbije se očekuje iskren dijalog

"Činjenica da hrvatska strana nije službenim putem informirana (...) za nas je neprihvatljiva", stoji u izjavi. 

"Mi je doživljavamo nedobronamjernom" i ne kao "iskren dolazak", ne kao "odavanje pijeteta žrtvama" već je više motiviran zadovoljenjem unutarpolitičkih potreba u Srbiji prije formiranja srbijanske vlade", rekao je. 

Službeni Beograd je na notu reagirao pokušajem uručivanja note hrvatskoj otpravnici poslova koja ju je odbila primiti danas u 10 sati, rekao je ministar.

Na pitanje zašto nije već u petak objavljeno da Vučić planira doći u Jasenovac, ministar je odgovorio da Vlada nije tome pridavala posebnu pozornost.

Ministar je u izjavi elaborirao da je Hrvatska puno učinila na poboljšanju dijaloga s Beogradom no da pružena ruka nije naišla na "iskren" odgovor druge strane.

"Hrvatska vlada iskreno se zalaže za normalizaciju odnosu između Hrvatske i Srbije", rekao je. 

Tvrdi da je sadašnja Vlada dosad najviše pružila ruku u dijalogu, a Srbije se ne odaziva i nije se još suočila s prošlošću, 30 godina od Domovinskog rata. 

"Mi se poklanjamo svakoj žrtvi, ali to isto tako očekujemo od srbijanske strane", rekao je. 

Očekujemo rješavanje otvorenih pitanja iz Domovinskog rata poput 1834 nestale osobe, što nije samo bilateralno, već i humanitarno pitanje. Nadalje očekuje se i rješavanje odštete hrvatskim državljanima bivšim zatočenicima srbijanskih logora, a Srbiju se poziva i da prestane glorificirati ratne zločine, rekao je.

Hrvatska očekuje i implementaciju odredbi o zaštiti hrvatske manjine što je Hrvatska već učinila i "uzor" je u zaštiti nacionalnih manjina, a usto je srpska manjina uključena kroz tri zastupnika u Saboru i stranka SDSS koalicijski je partner u Vladi, kazao je Grlić Radman. 

Pritom je pozdravio izbor predstavnika hrvatske stranke Demokratskog Saveza Hrvata Vojvodine Tomislava Žigmanova u u srbijanski parlament i najavu pregovora o mogućem sudjelovanju u novoj vladi Srbije.  

Još nema najave službenog posjeta

Nije želio nagađati je li Vučić planirao posjet Jasenovcu uoči obilježavanja vojno-redarstvene akcije Oluja. 

Posjet je pokušaj da se neriješena pitanja iz Domovinskog rata zamagle zločinima iz Drugog svjetskog rata, koji se dogodio davno i sudionici više nisu živi, ali jesu počinitelji zločina rata 90-ih i trebaju za to odgovarati. 

Ne možete izjednačiti režim i narod, rekao je o pokušajima određenih političkih igrokaza za potrebe u srpskoj javnosti. pSrkako bi se 

Ministar nije mogao potvrditi da je Vučić zatražio da do 17. rujna posjeti Jasenovac i očekuje notu.

"Ta nota će doći kurirom ili diplomatskom poštom", rekao je. 

Jutarnji list u nedjelju je objavio da hrvatska vlada neće dopustiti Vučiću privatni posjet Jasenovcu, što je srbijanska premijerka Ana Brnabić nazvala "najvećim skandalom u modernoj povijesti Srbije i Hrvatske".

Hrvatski dnevnik piše da je vlada u Zagrebu "konsternirana načinom na koji je srpski predsjednik planirao napraviti kaos u Hrvatskoj", bez službene obavijesti hrvatskim vlastima, bez koordinacije s veleposlanstvom u čemu iščitava Vučićevu namjeru da isprovocira hrvatsku stranu uoči obljetnice Oluje kako bi srpski predsjednik u svojoj zemlji mogao glumiti žrtvu jer mu Hrvati nisu dopustili ulazak u zemlju.

Brnabić je rekla da će "radi dobrih odnosa" dviju zemalja, predsjednik Vučić zatražiti službeni posjet i pritom navela da je Jasenovac mjesto "gdje je ustaški režim najbrutalnije pobio stotine hiljada Srba, jedini logor za djecu" na tlu Europe za koji ona zna" te da je sprječavanje tog posjeta što je najavila jedna članica Europske unije "ne skandal, već mnogo više". 

Broj žrtava logora Jasenovac desetljećima je predmet licitiranja u dnevnopolitičke svrhe pa tako velik dio srpske javnosti vjeruje tvrdnjama da je ondje ubijeno 700.000 ljudi iako su stručnjaci pojedinačno utvrdili 83.145 imena žrtava. 

Vučićevu izjavu da nijedan srbijanski predsjednik prije njega nije bio u Jasenovcu opovrgnuo je kao "laž u marketinške svrhe" bivši predsjednik Srbije Boris Tadić koji je 2010. bio i u Jasenovcu i u Jadovnom, mjestu stradanja.

Vučić se ponaša "kao da "povijest počinje od njega", a "ova laž da je prvi predsjednik koji je posjetio Jasenovac morbidna je, jer je uporabu žrtava genocida u marketinške svrhe i satisfakcije osobnih ambicija teško i komentirati", rekao je Tadić za Danas.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika mete
Kakav protokol to je dogovor. Glavni glumci: Vučić, Plenković i Pupovac. Sporedna uloga: lik s naslovnice. Svi zadovoljni. Vučić skreće pozornost s afere vezane za ukrajinski avion i ono što je u njemu bilo. Plenković, konačno domoljub, Pupovac glumi vatrogasca a inače često potpiruje vatru koju netom gasi a lik sa naslovnice doživio svojih pet minuta slave. Poslije sramotnog nastupa u Saboru, gdje se je protiv sile argumenata branio uvredama najniže vrste, postade i on veliki Rvatina. Onemogućio je Vučića da se ušulja u RH. U najmanju ruku Orden kneza Branimira