Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Gović zapjevao šibensku baladu

Autor: Šime Ćurko

16.08.2008. 22:00
Gović zapjevao šibensku baladu

Foto: Sebastian GOVORČIN



Nogometaši Zadra ne prolaze dobro na Šubićevcu ni kao domaćini niti kao gosti. Pokazala je to posljednja utakmicu pred selidbu na Stanove, koji su prije nekoliko dana dobili licenciju za odigravanje utakmica u ovoj sezoni. Zadar je još jednom izgubio, ovaj put od Šibenika, nakon čega je ostao usamljen na začelju prventsvene ljestvice, sa samo jednim osvojenim bodom.
U 13. minuti prva opasnost pred zadarskim golom. Puljić je na rubu šesnasterca visoko skočio, ali je loptu nezgodno zahvatio glavom te je ona preskočila istrčalog Ježinu i krenula prema praznoj mreži. Zadrane je spasio Batkoski, koji je ispucao loptu. No, do nje se na 16 metara dokopao Alispahić, ali je u dobroj situaciji bez zadarskog bloka pucao ravno u Ježinu.
Bio je to početak pritiska domaćina koji su sasvim stisnuli Zadrane na njihovu polovicu.Igrala se 25. minuta kada je Zec izbio sam pred Ježinu da bi Batkoski uklizavnjem ispred šibenskog napadača u posljednji trenutak spasio svoju momčad. Četiri minute kasnije Gović je izveo slobodan udarac s lijeve strane, dodao do Kulišića koji je s 10-ak iz okreta pucao visoko preko gola. Muke po Zadrane nastavljaju se i u 31. minuti. Zec je u skladu sa svojim prezimenom ‘slomio’ Parmakovića na desnoj strani, ušao u 16 metara i povratnom loptom prema sredini tražio nekog od svojih suigrača. Srećom po Zadrane nije ga našo.
Momčad Dalibora Zebića panično se branila, bio je to klasičan bunker u kojem je Zadar samo ispucavao loptu bez pokušaja mirnog iznošenja lopte. Ponovno se zadarska obrana sasvim uvukla u svoj kazneni prostor, a Tomasov i Mitrović, koji su trebali biti glavna opasnost za šibenski gol većinu vremena provodili su na 20-ak metara od vratara Ježine. Zna se da su Zadrani s bunkerom odavno na ‘vi’, pa šibensko vodstvo u 41. minuti nikoga nije iznenadilo. Nekoliko trenutaka kasnije Zec je gađao donji desni kut, ali Ježina je sjajno zaustavio pokušaj šibenskog napadača.
Kako se Zadar ponašao na travnjaku drugo se nije ni moglo očekivati. Primanje gola jedina je logična posljedica igre u kojoj se sve događa na samo jednoj polovici, onoj zadarskoj. Kwedi je na oko 25 metara po sredini od zadarskog gola prebacio loptu preko Milina koji je u namjeri da ga zaustavi visoko podignuo nogu za što je dobio žuti karton. No, to je bila minimalna šteta prema onome što se dogodilo nekoliko trenutaka kasnije. Slobodan udarac izveo je Gović, lopta je dotakla nekog u zadarskom živom zidu, dovoljno da Ježina ostane na krivoj nozi, a Šibenik povede. Dovoljno je reći prvo poluvrijeme prošlo bez udarca prema Slavci.
Nakon desetak minuta nastavka konačno i opasnost u šibenskom šesnaestercu. Nakon kornera Mišlov je na vrhu peterca visko skočio, ali je za malo promašio loptu. Kratko je trajao period solidnije igre Zadra. Već u 56. minuti Zec je pobjegao zadarskoj obrani da bi Ježina u padu uspio obraniti prizeman udarac. Puljić je u 63. minuti zaustavio Vrljića koji se taman spremao na udarac u poziciji koja je puno obećavala. Bilaver je 76. minuti odradio odlučnu dionicu po desnoj strani, izbjegao Spahiju, ubacio na prvu vratnicu pred Slavicu gdje je na lopti bio Terkeš koji je zahvatio loptu, ali uputio nedovoljno opasan udarac. Zadar je i bio opasan jedino po desnoj stranoj strani i to tek u nastavku, no osim relativne ravnoteže koja je upostavljena u odnosu na očajno prvo poluvrijeme Zadar ništa više nije pokazao. Nakon četiri kola momčad sa Stanova zasjela je na posljednje mjesto ljestvice, a slijedi Dinamo u Stanovima…
ŠIBENIK – ZADAR 1:0
ŠIBENIK – Stadion na Šubićevcu. Gledatelja: 2.000. Sudac: Danijel Trampus (Osijek) 6. Pomoćnici: Lesandrić (Nuštar), Menđušić (Vinkovci). Strijelac 1:0 Gović (41′): Žuti kartoni: Kwedi, Gović, Raič, Ademi (Šibenik); Puljić, Milin, Pletikosić, Bilaver (Zadar):
ŠIBENIK: Slavica 6, Kwedi 6,5, Kulušić 6, Raič 6, Spahija 6, Alispahić 5,5, Milanović 6 (od 73′ Ademi -), A. Bulat 6, Gović 7 (od 55′ Vrljić 5,5), Zec 6, Božić 6 (od 90′ Bonacin -). Trener: Ivica Kalinić.
ZADAR: Ježina 6, Puljić 5,5, Batkoski 5,5, Parmaković 5,5, Bilaver 6, Milin 5,5, Mišlov 5,5 (od 68′ Terkeš 5,5), Pletikosić 5 (od 61′ Gregov 5), Župan 5, Tomasov 5, Mitrović 5. Trener: Dalibor Zebić.


Prva HNL
Rezultati 4. kola: Šibenik – Zadar 1:0 (Gović 41′), Rijeka – Hajduk 3:1 (Čagalj 66, An. Sharbini 70′, Križman 90′; Kalinić 45′), Slaven Belupo – Zagreb 2:0 (Vručina 16′, 62′), Osijek – Varteks 2:1 (Prijić 82′, Miličević 84′; Mujanović 41′),  Dinamo – Cibalia 6:0 (Mandžukić 5′, 18′ 81′, Badelj 75′, Tadić 33, Sammir 40′), Inter – Croatia Sesvete 3:2 (Dodik 40′, Bule 89′, Gulić 90′; Čižmek 19′, Juroš 25′).
Poredak: Dinamo 12, S. Belupo  10, Osijek 8, Zagreb i Šibenik 6, Varteks, Rijeka, Croatia, Inter, Hajduk i Cibalia 4, Zadar 1.
U 5. kolu igraju, 23. kolovoza: Zadar – Dinamo (20.05), Hajduk – Slaven Belupo; 24. kolovoza: Croatia Sesvete – Rijeka, Cibalia – Inter, Varteks – Šibenik, Zagreb – Osijek.


Tornado s tri autobusa
Najava o povratku Tornada na utakmice nogometaša Zadra sinoć je dobila i službenu potvrdu. Oko 150 Zadrana doputovalo je s tri autobusa i bili su smješteni na istočnoj tribini. Istaknuo je Tornado četiri transparenta, a prvi put zadarski su se navijači oglasili desetak minuta prije početka utakmice kada je s razglasa puštena jedna od navijačkih pjesama domaće momčadi. Tijekom cijele utakmice bili su glasna podrška svojim igračima.
Pogrdno o Domovinskom ratu
Nažalost, opet su šibenski navijači imali svoju ‘istinu’ o Domovinskom ratu, pa su Funcuti, među kojima je bio dobar dio onih koji se nisu bili ni rodili kad se stvarala samostalna Hrvatska, skandirali ‘Zadar bežigrad’. Još je žalosnije što je i dio ‘običnih’ navijača na tribinama prihvatio pogrdno skandiranje.
Gović nastupio bolestan
Dražen Gović dvije je sezone neuspješno tražio afirmaciju u Zadru, a pronašao ju je kad je odlučio preseliti u Šibenik. Igra Šibenika uvelike ovisi o njegovoj inspiraciji, a koliko znači momčadi Ivice Kalinića pokazao je i sinoć kad je, iako bolestan, odigrao odličnih 50 minuta. Više nije mogao, ali bilo je to dovoljno da potpiše pobjedu svojoj momčadi.