Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Sveti Filip i Jakov nominiran za “Plavi cvijet”

Autor: Velimir Brkić

16.08.2008. 22:00
Sveti Filip i Jakov nominiran za “Plavi cvijet”

Foto: Velimir BRKIĆ



Na filipjanskoj plaži i dalje vijori Plava zastava, a općina je nominirana za “Plavi cvijet”, za najuređeniju obalu u RH-a. Nužno je i dalje inzistirati na realizaciji programa obnove katastarskih knjiga i katastarske izmjere u vrijednosti od 15 milijuna kuna. U tijeku je izrada čak 24 urbanistička plana uređenja i četiri detaljna plana uređenja vrijedna 2,5 milijuna kuna, istaknuo je načelnik Colić
 Prisjećanjem na poginule branitelje, svečanom sjednicom  OV-a, svetom misom u crkvi  Sv. Roka, pučkim veseljem na  Rogovu, sportskim i kulturno-umjetničkim programom,  te velikim vatrometom, u subotu je na osobito svečan način obilježen Dan općine Sveti  Filip i Jakov, te blagdan njihova nebeskog zaštitnika Svetoga Roka. Svečanosti obilježavanja Dana općine započela su polaganjem vijenaca i  paljenjem svijeća na grobovima poginulih hrvatskih vitezova i podno centralnih križeva.
Škola, dvorana, vrtić
Nakon uvodnog slova predsjednika OV-a Vedrana Zrilića, na svečanoj sjednici održanoj u Turističkom naselju  Margarita maris načelnik općine Marin Colić govorio je o  postignutim rezultatima tijekom prošle godine, istaknuvši  na poseban način svečanost  održanu prije točno godinu  dana, polaganje kamena temeljca za novu školu i trodjelnu sportsku dvoranu u Sv.  Filipu i Jakovu, te otvaranja  radova na izgradnji vodovoda  Sikovo – Raštane.– S uloženih 30 milijuna  kuna, osiguranih iz programa  CEB 5 Ministarstva mora i 5  milijuna kuna iz općinskog  proračuna nova se škola i  sportska dvorana gradi na 20  tisuća metara četvornih, a  učenici će u nju zakoračiti  tijekom iduće godine. U pripremi je izrada i ishođenje  potvrde glavnog projekta za  pristupni put do škole i dvorane, rekao je Colić dodajući  kako je obnovljena područna  škola u Sv. Petru dok je u  tijeku izrada projektne dokumentacije za izgradnju nove  škole i dječjeg vrtića u Turnju.– Očekujemo skorašnji završetak radova na izgradnji  vodovoda Sikovo- Raštane  Donje dok je za dionicu Raštene Gornje – Tičevo Veterinci  već ishođena lokacijska dozvola i izrađen glavni projekt.  Istovremeno nakon ishođenja  građevinskih dozvola objavljen je i javni natječaj te izabran izvođač radova za izgradnju kanalizacijskog sustava u općinskom priobalju. U  rujnu započinju radovi na  kompletnoj sanaciji raskrižja  na ulazu u Sv. Filip i Jakov. Na  filipjanskoj plaži i dalje vijori  Plava zastava, a općina je nominirana za “Plavi cvijet”, za  najuređeniju obalu u RH-a.  Nužno je i dalje inzistirati na  realizaciji programa obnove  katastarskih knjiga i katastarske izmjere u vrijednosti od 15  milijuna kuna. U tijeku je izrada čak 24 urbanistička plana  uređenja i četiri detaljna plana uređenja vrijedna 2,5 milijuna kuna. Dobivene su i sve  potrebne suglasnosti i UPU  obalnog pojasa Sv. Filip i Jakov. Nominiran je i projekt  sanacije porta u Turnju, nabrojio je Colić, dodajući kako  općina skrbi za sve općinske  žitelje od novorođenih do  onih starijih, te za kulturne,  sportske, humanitarne i udruge proisteklih iz Domovinskog rada.
Županovo  obraćanje
Nazočnima su se s  nekoliko biranih riječi  obratili zadarski župan  Stipe Zrilić i saborski  zastupnik Branko Kutija, te uime Župnog  vijeća župe Sv. Filip i  Jakov, dobitnika ovogodišnjeg općinskog  Srebrenog grba, župnik don Tomislav Baričević. – Posebno me raduju  svi uspjesi općine, jer  oni kreiraju i napredak  cijele županije. Svaki  vaš uspjeh i naš je veliki uspjeh. Uz dobru  suradnju koju imamo  predstoji nam ostvariti i one  projekte koje smo zacrtali, naglasio je župan Zrilić.Na svečanoj sjednici nazočila je i saborska zastupnica  Nevenka Marinović, dožupan  Đani Bunja, gradonačelnici  Biograda i Benkovca, Ivan  Knez i Mirko Erstić, načelnici  susjednih općina, predsjednici  MO-a, direktorica filipjanskog TZO-a Klara Eškinja –  Glavan, direktor TZG Biograd Ivo Eškinja, direktor biogradskog Komunalca Damir  Kraljić, brojni društveno – politički djelatnici i gospodarstvenici te drugi gosti i uzvanici. Posebni gosti bili su  talijanska obitelj Valis koja se  tijekom Domovinskog rata istaknula dostavom humanitarne pomoći na ovo područje. U  umjetničkom programu nastupila je klapa “Cantus”. Potom je u crkvici Sv. Roko na  Rogovu iznad Sv. Filipa i Jakova održana sveta misa koju  je u nazočnosti velikog broja  vjernika u zajedništvu sa župnikom don Tomislavom predvodio don Igor Ikić. Nakon  svete mise i procesije, na Rogovu je u nazočnosti oko dvije  tisuće ljudi upriličen bogati  kulturno – umjetnički program na kojem su nastupali  KUD-ovi i dalmatinske klape. Da na Rogovu, gdje se nalazi crkva Sv. Roka i ostaci  kaštela zvanog Dvorine, uz  procesiju i misno slavlje poseban značaj ima i opće pučko  okupljanje potvrđuju brojni  improvizirani štandovi uz uobičajenu ponudu robe namijenjene uglavnom djeci i mladeži ali i štandovi s pečenom  janjetinom i osvježavajućim  pićima. Bilo je na Rogovu  svega, a najviše posebno uzvišenog ozračja koje je došlo s  blagdanom svetog Roka.Nakon košarkaških utakmica veterana na filipjanskom  asfaltnom igralištu pučko veselje u večernjim satima se  nastavilo na rivi popraćeno  velikim vatrometom.