Sveti Roko kao uzor

Slika korisnika admin
Jelica FARKAŠ
Procesija Biogradom za blagdan sv. Roka

Nakon blagdana Velike Gospe, svečanim euharistijskim slavljem te procesijom obilježen  je u Biogradu na moru i blagdan Svetog  Roka. Najsvečanije je svakako bilo ispred crkvice Svetoga Roka u biogradskom gradskom parku gdje se tijekom  poslijepodneva okupio veliki broj vjernika, žitelja grada te brojnih gostiju i  turista koji su prepoznali svečanost trenutka te se pridružili domaćinima.
Molimo da nas Gospodin  ohrabri
Svečanu svetu misu predvodio je biogradski župnik don Zdenko Milić, dok su  članovi bratovštine Svetog Roka koja  djeluje u gradu Biogradu već dugi niz  godina bili aktivni sudionici ovog velikog  misnog slavlja.
Sveti Roko rođen  1295. godine u  Montepellieru u južnoj Francuskoj. Otac mu  je bio grof a majka ona koja mu je usadila  vjeru. Iako bogati plemić,nakon smrti  roditelja prodao je svoja imanja i dao  siromasima. Tako i sam siromašan nastavio je hodočastiti u otišao u Rim kako  bi posjetio grobove svetih apostola Petra  i Pavla. Putem je pomagao bolesnima pa  tako i sam obolio od kuge te nakon  nekoliko godina jedva oporavivši vratio u  svoj grad gdje ga nisu prepoznali već  poput skitnice bacili u zatvor gdje je 16.  kolovoza 1327. godine i umro. Ispovijedajući se na samrti otkrio je svećeniku  svoj identitet. U Hrvatskoj je zaštitnik  mnogih gradova i mjesta, a štuje ga se  kao zaštitnika oboljelih od gube, kuge,  kolere i općenito zaraznih bolesti, zaštitnik je invalida, kirurga, a zaziva se i za  pomoć kod oboljelih domaćih životinja.

Odgoj u obitelji najvažniji

Sveti Roko, kazao je  tijekom svečanog   misnog slavlja don Milić, gradio je svoj  život na temeljima vjere kršćanskog odgoja u kome ga je odgajala majka, usadivši ljubav prema Bogu i prema čovjeku.
- U tome je njegova veličina i zato  danas naglašavam koliko je važan odgoj  u obitelji, kojim bi se djeci trebalo usaditi  temeljne kršćanske vrednote. U vrijeme  sv. Roka harala je kuga, a u suvremenom  svijetu ima niz bolesti duše, kada čovjek  ne nalazi svoj mir i ne vidi smisao života,  te ne zna što bi trebao učiniti. Mnogi u  takvim situacijama posežu za drogom,  alkoholom, ne bi li zaboravili svoje probleme. Sveti Roko pomagao je drugima a  zauzvrat nije dobio ništa. No on je unatoč  tome ostao čvrst u vjeri kroz život, zato  ga danas molimo da našim obiteljima  pomogne da svoju djecu odgajaju kao  kršćani u vjeri, te da nas čuva od kuge  današnjeg svijeta, ovisnosti o alkoholu i  drogi, rekao je don Milić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno