Tankerkomerc u gubitku

Slika korisnika admin
Prošlogodišnji rezultati bili su bolji zbog prodaje imovine tvrtke

U slijedu izvješća o poslovanju javnih dioničkih društava s područja Zadarske županije, a koji ih kvartalno dostavljaju Zagrebačkoj burzi, predstavljeni su i podaci poslovanja Tankerkomerca za prvo polugodište 2008. godine koji govore o (naizgled) velikom srozavanju firme. Tako ispada kada se usporedi konačni šestomjesečni rezultat prema kojem je lani tvrtka iskazivala tekuću dobit od gotovo 18 milijuna kuna da bi ovo polugodište iskazala gubitak od gotovo 8,8 milijuna kuna.
U tom pogledu Tankerkomerc je najneugodnije iznanđenje među pouzdanim i stabilnim zadarskim tvrtkama.
Istina je ipak nešto drugačija. Naime lanjski rezultat Tankerkomerca u ovom razdoblju bio je vrhunski zbog izvanrednih prihoda od čak 43 milijuna kuna. Riječ je o prodaji značajne nekretine odnosno imovine tvrtke.
Gledano samo na tekuće prihode iz djelatnosti, lani su u šest mjeseci bili na nešto više od 66 a sada preko 71 milijun kuna. No zbog tadašnjeg izvanrednog prihoda ukupan tekući prihod bio je 110 milijuna kuna, u odnosu na sadašnjih 72 milijuna. U rashodima umjeto lanjskih 91,6  tvrtka je iskazala 79 milijuna ali je konačan rezultat ipak negativan.
Ipak lanjski izvanredni prihod iskorišten je za  poboljšanje aktive odnosno financijske imovine ali i zaliha.
U tumačenjima uprave nema dramatičnih tonova, a ovakav se rezultat pripisuje u velikoj mjeri sezonskom karakteru poslovanja tvrtke, što znači i nadu u povoljan aktualni treći kvartal. Taj konačan rezultat očekuje se sa zanimanjem jer Tankerkomerc je kroz desetljeća predstavljao jedan od stabilnih oslonaca zadarskog gospodarstva s redovitom dobiti i u najdramatičnijim trenucima.
Od zadarskih tvrtki u statusu javnih dioničkih društava ostaje izlistati još pokazatelje Hotela Zadar, koji su posljednjih godina redovan, istina ne dramatičan, gubitaš.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno