Vježba(nje) života

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
AP Photo
POVIJESNO SREBRO - Filip Ude

Filip Ude dočekan je pljeskom i pjenušcem.  Skromni 22-godišnjak iz Čakovca sa srebrnom je medaljom u pratnji ponosnih trenera Igora Krajimskija i Marija Vukoje ponosno ušetao u  Hrvatsku kuću i nemalo se iznenadio dočekom koji mu je  priređen. Prvih nekoliko minuta spremno je pozirao brojnim fotoreporterima i kamermanima, nakon toga su zaredale čestitke i zdravica u čast  prvom hrvatskom gimnastičaru s olimpijskom kolajnom,  koji je u Pekingu odvježbao  svoju vježbu života. Osam dana nakon što je Snježana Pejčić  Hrvatskoj donijela prvu olimpijsku medalju u Pekingu, Hrvatska kuća iznova je odisala  slavljeničkim raspoloženjem.
- Moji razgovori s Filipom  počeli su davno prije njegova  dolaska u Peking i ovaj uspjeh,  na kojemu  čestitam i njemu i  njegovim trenerima, budući da  je to njihov uspjeh, ima dublje  značenje za hrvatski sport nego što to ima srebrna medalja  koja je sama po sebi povijesna  - govorio je Zlatko Mateša,  predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora nakon što je  nazdravio s Filipom kojemu je  u Hrvatskoj kući prvi čestitao  ovako veliki uspjeh i toplo ga  zagrlio. - Bit će to promocija  gimnastike u Hrvata i dokaz da  se u jednom od temeljnih sportova može uspjeti. Mi očekujemo da taj efekt Filipa Udea  bude višestruko nagrađen kroz  neke mlade nove vježbače i  infrastrukturu koju su  stvorili   Čakovec i donekle Osijek, a ne  mogu je stvoriti Zagreb i Split.  Treba gledati širi aspekt ovoga  ogromnoga, povijesnoga uspjeha. A siguran sam da ćemo  se s Filipom još puno puta  sresti, što na olimpijskoj, što  na svjetskoj i europskoj pozornici, uopće ne dvojim da će  se nakon operacije vratiti u  punom sjaju i uz pomoć svojih  trenera i dalje nas obradovati  svojim uspjesima, kao što je to  učinio ovdje u Pekingu.
Nitko od prisutnih u malom  kutku hrvatske na Dalekom  istoku nije mogao sakriti oduševljenje Udeovim uspjehom.  Od Željka Klarića, preko direktora hrvatskih plivačkih reprezentacija Tomislava Karla,  članova Hrvatske misije, osoblja Hrvatske kuće... I svi odreda bili su suglasni da ovo neće  biti posljednja hrvatska medalja koja će se slaviti u Pekingu. Oduševljen je bio i Luciano Sušanj, dopredsjednik  HOO-a i predsjednik Hrvatskog atletskog saveza, koji je  baš jučer doputovao u Peking.
- Kao čovjek koji se je bavio  individualnim sportom razumijem koliko je veliki uspjeh  ostvario Filip Ude i koliko su  velika njegova odricanja bila  da bi taj uspjeh ostvario. Gimnastika je u svijetu izuzetno  razvijen sport, ali hrvatska  gimnastika tavori u prilično jadnim uvjetima, mi imamo samo dvije dvorane koje zadovoljavaju uvjete za trening. I iz  takvih uvjeta smo dobili jedan  ovako veliki uspjeh - kazao je  Sušanj.
Još jedan pekinški dan za  pamćenje protegao se do kasno u noć. Ali Filip nije stigao  medalju proslaviti na pravi način. Previše je bilo ljudi željnih  upoznati novoga junaka hrvatskoga sporta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)