Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Blanka ne želi razmišljati o Friedrich

Autor: Z L

16.08.2009. 22:00
Blanka ne želi razmišljati o Friedrich

Foto: AP



Blanka Vlašić danas započinje najvažniji ispit sezone, obranu titule svjetske prvakinje u skoku uvis, osvojenu prije dvije godine u Osaki. Najboljoj hrvatskoj atletičarki danas od 10.20 sati na olimpijskom stadionu u Berlinu, koji će do nedjelje biti poprište Svjetskog prvenstva u atletici, predstoji lakši dio posla, kvalifikacije nakon kojih će se znati kojih će se 12 visašica nadmetati u finalu, što je na rasporedu u četvrtak od 19.10 sati.
– Ne razmišljam o Friedrich, nije mi bitno da nekoga pobijedim nego da skočim najbolje što mogu. S Ariane imam normalan odnos kao i sa svakom drugom curom. Pozdravimo se, poljubimo, nije to prijateljstvo jer u ovom poslu nema vremena za tako nešto. Ne može se reći da bi pobjeda bila moje najveće postignuće, jer je to teško reći za bilo koje natjecanje. Meni je najvažniji rezultat. Uostalom, po čemu bi Berlin bio veći od Osake? – rekla je Blanka Vlašić na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Berlinu.
Lipanjski dvoboj svi su iščekivali, dvoboj Blanke Vlašić i njemačke pretendentice na svjetsku titulu došlo je pogledati 64.000 ljudi. Olimpijski stadion je sredinom lipnja bio itetako ispunjen, hoće li tako biti i danas, tek predstoji vidjeti. Organizatori su jako zadovoljni prodajom ulaznica, iako se može čuti da neki od žitelja Berlina do prošle subote i početka natjecanja nisu znali da se u njihovom gradu održava svjetska smotra. Nekih su se očito više dojmili plakati kandidata za rujanske izbore, pogotovo onih koje krase premijerka Angela Merkel i njezina stranačka kolegica iz Kršćanske demokratske strane, Vera Lengsfeld. Obje dame poručuju da imaju više toga za ponuditi, Svjetsko prvenstvo u Berlinu već je ponudilo jedan Grosse Duelle, onaj Usaina Bolta i Tysona Gaya u utrci na 100 metara, među poslasticama na Olimpijskom stadionu svakako je i ogled Vlašić-Friedrich.
– Berlin je lijep grad, stadion je prekrasan i nemam nikakvih loših iskustava bez obzira na poraz u Zlatnoj ligi. To je bilo dobro natjecanje za mene, uostalom bilo je jedno od boljih u povijesti ženskoga skoka uvis i drago mi je što sam sudjelovala u njemu. Ne zamaram se domaćim terenom Ariane Friedrich, ovo nije nogomet, znam da će ljudi navijati za mene. Sigurno da će biti drukčije, bilo mi je lakše kad sam se penjala prema vrhu, puno teže je nešto braniti. Svi me napadaju, sve cure imaju veliku motivaciju da me pobijede, ali to je poticaj i za mene. Atmosfera će biti drukčija nego na Zlatnoj ligi, bit će više ljudi, ludilo na stadionu. Skakat ću u novim sprintericama koje su jako lijepe, ali nisu nešto dramatično promijenjene.
Blanka Vlašić u Berlin je stigla drugim rezultatom sezone na svijetu, u Dohi je još u svibnju preletjela 205 centimetara, centimetar manje od Njemice koja kreće u lov na svoje prvo svjetsko zlato. U svojoj riznici ima titulu europske dvoranske prvakinje iz Torina ove godine i zlato s Univerzijade u Beogradu. Najbolja hrvatska sportašica kreće pak u lov na Južnoafrikanku Hestrie Cloete, jedinu skakačicu uvis koja je osvojila dvije titule svjetske prvakinje za redom, u Edmontonu 2001. godine i dvije godine kasnije u Parizu.
– Kvalifikacije su najvažnije, bez njih nema ničega, zbog toga i ne razmišljam previše o finalu. Dugo čekanje mi nije problem, naučena sam na to, ionako samo slušam trenera, a tek dva skoka prije nego što dođem na red fokusiram se na tehniku. Moram paziti samo da mi misli ne odlutaju izvan stadiona, kazala je Blanka.