Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Svečano i u znaku glagoljaške tradicije

Autor: Livio Marijan

16.08.2009. 22:00
Svečano i u znaku glagoljaške tradicije


Nakon mise uslijedila je procesija sa zlatom okićenim Gospinim kipom, uz pjevanje Gospinih litanija, uz veloiški porat ispunjen jahtama. Kip na sebi ima brojne zlatne zavjetne darove prijašnjih generacija pomoraca, ribara i težaka
Na otoku Ižu blagdani Velike Gospe i Sv. Roka tradicionalno su proslavljeni u znaku stare glagoljaške tradicije. Brojnim sudjelovanjem mještana te stranih i domaćih gostiju proslava tih blagdana zaključuje ljetna zbivanja na otoku Ižu. Svetkovina Velike Gospe 15. kolovoza u Malom Ižu proslavljena je misnim slavljem u župnoj crkvi Uznesenja Marijina koja dominira mjestom na središnjem brežuljku iznad uvala Knež i Komoševa, okružena maloiškim zaseocima Porovcem, Makovcem i Mućelom.
Dostojanstvo tijela
Brojni hodočasnici, domaći, iseljenici i gosti ispunili su svečano urešenu Gospinu crkvu na jutarnjoj misi koju je predvodio župnik don Krešo Ćirak. Govoreći o vrijednosti ljudske osobe koja se sastoji od duše i tijela, istaknuo je da kršćanstvo ne prezire tijelo, nego uči da preko tijela čovjek izražava najdublje vrijednosti, poput ljubavi. Marijino uznesenje u nebo tijelom potvrda je tog vrednovanja ljudske tjelesnosti koja je čovjeku darovana da preko nje stekne vječnost. Naglasio je vrijednost ljudskog tijela preko kojeg čovjek izražava svoju osobnost, ističući da se upravo u ljetnim mjesecima najčešće obezvrjeđuje tijelo nečednošću i hedonizmom. Poslijepodne su u portu Komoševa održane sportske aktivnosti, a navečer na Raskrižju u zaseoku Makovac pučka fešta. U susjednom Velom Ižu na blagdan Velike Gospe održana je tradicionalna glagoljaška misa koju su Veloižani sačuvali uz drevne napjeve na staroslavenskom jeziku. U propovijedi je župnik Ćirak pozvao roditelje da brinu o duhovnom rastu i kulturi svoje djece, s potrebom da im prenesu duhovne i kulturne vrijednosti. Nakon mise uslijedila je procesija sa zlatom okićenim Gospinim kipom, uz pjevanje Gospinih litanija, uz veloiški porat ispunjen jahtama.
Poziv na nadu
Gospin kip tradicionalno nose mladići i djevojke u starim iškim nošnjama. Kip na sebi ima brojne zlatne zavjetne darove prijašnjih generacija pomoraca, ribara i težaka, čije su ljudske i povijesne sudbine tako preko zavjetnih darova našle svoje mjesto na Gospinom kipu.
Na blagdan Sv. Roka 16. kolovoza Veloižani su se okupili na brdašcu Pelovac gdje je prije 350 godina izgrađena zavjetna crkvica Sv. Roka, kao zahvalni zavjet nakon prestanka pošasti kuge. U propovijedi je župnik govorio da bolesti i nevolje života nisu i ne smiju biti znak očaja i nemoći, već poziv na nadu, o čemu svjedoči i zavjetna crkvica Sv. Roka izgrađena od naših starih kao znak zahvale za Božju ljubav. Nakon svečane Večernje u čast sv. Roka, koju su skladno i gromoglasno pjevali domaći pjevači na starim iškim glagoljaškim napjevima, uslijedila je procesija s kipom sv. Roka oko crkve, blagoslov djece te druženje i okrjepa prisutnih.