Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Glavaš više nije zastupnik, ali traži i srpanjsku plaću

16.08.2010. 22:00
Glavaš više nije zastupnik, ali traži i srpanjsku plaću


Saborsko Mandatno imutnitetno povjerenstvo (MIP) na svojoj je jučerašnjoj sjednici jednoglasno “konstatiralo činjenicu prestanka zastupničkog mandata zastupnika Branimira Glavaša s danom pravomoćnosti sudske presude”. To znači da Glavašu mandat prestaje s danom 2. lipnja ove godine kada je Vrhovni sud preinačio prvostupanjsku presudu i osudio ga na na osam godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku ujesen 1991. godine.
Glavaš je MIP-u poslao dopis kojim traži da mu se isplati zastupnička plaća i za srpanj čiju su ispatu obustavile saborske stručne službe, kao i sve ostale plaće “sve do dana kada Sabor na svojoj sjednici prihvati izvješće MIP-a”.
– Naime člankom 10. poslovnika Sabora jasno i nedvosmisleno je utvrđeno da zastupniku prestaje mandat danom kada je odluku o prestanku mandata donio Sabor, a politički motiviranim samovoljnim ponašanjem pojedinaca u Saboru otima mi se i ono što mi po zakonu pripada, piše u Glavaševom dopisu. Činjenicom da je ostao bez saborskog manadata Glavaš će osim plaće ostati i bez naknade za odvojeni život i stana kojim se koristio dok je boravio u Zagrebu.
Jučerašnjoj sjednici MIP-a nije prisustvovao član tog tijela i saborski zastupnik Glavaševog HDSSB-a Ivan Drmić koji se ovih dana našao usred kontroverze oko navodnog pokušaja utjecaja na suce Vrhovnog suda koji su razmatrali Glavaševu žalbu na presudu Županijskog suda u Zagrebu.
– Nisam došao na sjednicu jer su me o njoj obavijestili tek na dan njenog održavanja pa nisam fizički mogao stići. Službe Sabora očito su radile po nalogu HDZ-a koji se bojao mog dolaska i onoga što bi na sjednici mogao reći. A rekao bi da je proces Branimiru Glavašu politički montiran i motiviran. Da sam došao digao bih ruku za prestanak Glavaševog mandata kao i svi ostali jer se Zakon mora poštovati, a Saboru se ionako presuda daje samo na uvid, rekao je Drmić. On je demantirao bilo kakvu mogućnost da njegov nedolazak ima neke veze s navodnim podmićivanjem sudaca Vrhovnog suda, te naglasio da nikada u životu nije razgovarao s njegovim predsjednikom Brankom Hrvatinom, te naglasio da ga ni ne poznaje.