Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Plivači prolaze kroz “ZERP” između Plivačkog kluba i Zadarskog športa

16.08.2010. 22:00
Plivači prolaze kroz “ZERP” između Plivačkog kluba i Zadarskog športa


Plivačke pruge postavili su i Plivački klub i Zadarski šport. PK Zadar “montirao” je spasioce na platformu skakaonice, a gradska tvrtka u neposrednoj je blizini podigla toranj koji će udomiti, pogodite – spasioce
Djelatnici specijalizirane tvrtke za oglašavanje na plažama B-1 počeli su jučer s postavljanjem tornja za spasioce na zadarskom bazenu Kolovare. Toranj se montira po nalogu gradske tvrtke Zadarski šport, a kako kaže njen direktor Jurica Dilber, time se provodi zaključak zadarskog gradonačelnika Zvonimira Vrančića od 1. srpnja u kojem se kaže da bazenom Kolovare gospodari Grad Zadar, a u njegovo ime gradsko poduzeće Zadarski šport.
Predsjednik Plivačkog kluba Zadar i prvi čovjek medijske kuće 057 Darko Smrkinić kaže da Grad nema nikakve ingerencije, nego da je na tom prostoru PK Zadar u posjedu od 1952. i to na površini 7.900 četvornih metara. Taj svojevrsni dualizam doveo je do bizarne situacije, tako da na prostoru bazena djeluju dvije spasilačke ekipe. Jedna koju financira plivački klub, druga koju financira Zadarski šport. Spasioci PK Zadra imaju „bazu” na trometarskoj platformi na skakaonici za skokove u vodu, dok se toranj za „gradske” spasioce podiže tik do malog bazena.
Da stvar bude još smješnija, dvostruko je ograđen i morski prostor za kupače. Tako „starosjedioci” bazena i svi oni koji svakodnevno obitavaju na ovom kultnom zadarskom okupljalištu, kažu da prije svoje redovne plivačke dionice do Foše i natrag, moraju proći kroz „ZERP”, aludirajući na besmislenost dvostruko postavljenih plivačkih pruga koje omeđuju prostor bazena.
Zanimljivo je da Smrkinić za sada svoje navodno pravo neće istjerivati sudom. Zadovoljit će se prijavom gradonačelnika Zadra Ministarstvu uprave i nadležnim inspekcijama. Osnova za takvo postupanje je, prema Smrkiniću, to što zadarski gradonačelnik uređuje odnose na pomorskom dobru, a to prema zakonu mogu činiti samo županije ili Sabor RH. Podsjetimo, to svoje pravo Zadarska županija je nedavno prenijela na Grad Zadar zbog uređenja plaže Kolovare, a odnosi se na cijelo administrativno područje Grada Zadra.
Iz Grada Zadra otprije su poručili da ne vide ni mjesta ni razloge za paniku. Svi odnosi koji su do sada vladali na području bazena Kolovare i dalje vrijede. Sportskim klubovima nitko ne uskraćuje prava, jedino što im Grad prema pravilniku o sigurnosti na javnim plažama, financira spasilačku službu.
Neformalno, iza nastojanja i jedne i druge strane je zgrada sadašnje Poliklinike. Preseljenjem na Relju otvara se prenamjena iste u mali hotel gdje put vodi samo preko prostora bazena Kolovare. Tko je u pravu u cijeloj ovoj rašomonijadi manje je bitno od želje svih starih i mladih korisnika bazena, a to je da ta jedna od rijetkih preostalih oaza slobodnog kupanja u moru i dalje bude dostupna svim građanima, što je nedvosmislenom izrijekom i obećanjem potvrdio i zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić.