Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Počeo najteži dio priprema

16.08.2010. 22:00
Počeo najteži dio priprema


Igračima koji su bili u prvoj momčadi prošle sezone (Marko Car, Ivan Batur, Pavle Marčinković, Miro Bilan, Marino Šarlija), pridružili su se iskusni Jakov Vladović, Hrvoje Perinčić i Mario Dundović te mladi Antonio Vlaić, Josip Peltzman i Mario Pešut
Jučer su košarkaši Zadra otputovali na Bjelolasicu, gdje će boraviti do 27. kolovoza. Igračima koji su bili u prvoj momčadi prošle sezone (Marko Car, Ivan Batur, Pavle Marčinković, Miro Bilan, Marino Šarlija), pridružili su se iskusni Jakov Vladović, Hrvoje Perinčić i Mario Dundović te mladi Antonio Vlaić, Josip Peltzman i Mario Pešut. Većina njih (Vladović i Perinčić su se priključili nešto kasnije) već je odradila dva tjedna treninga na Višnjiku, no sljedeća dva bit će fizički mnogo zahtjevnija.
– Ovaj dio priprema je vrlo težak, iscrpljujući, kako psihički, tako i fizički i jako je bitan za sezonu. To posebno vrijedi za mlađe igrače, kojima je ovo neophodno da bi mogli imati značajniju minutažu tijekom sezone – kaže Danijel Jusup, trener Zadra i dodaje:
– Do petka ćemo trenirati na atletskoj stazi. Radit ćemo i u teretani te u dvorani, gdje ćemo postaviti napadački koncept igre za ovu sezonu. Neke stvari iz prošle sezone ćemo ostaviti, a nešto ćemo promijeniti, s obzirom da se drastično promijenila struktura momčadi. Novi koncept trebamo prilagoditi strukturi igrača, koji su nam na raspolaganju.
Uskoro prve utakmice
Krajem kolovoza Zadrane očekuju i prve pripremne utakmice, a do tada bi cijela momčad već trebala biti na okupu.
– Već smo dogovorili jedan turnir i nekoliko utakmica. U Zadar će doći Ukrajinci i planiramo jednu utakmicu s Borikom, za koju se nadam da ćemo je uspjeti realizirati kada se vratimo. Na turniru u Rijeci će biti dobre momčadi, primjerice talijanski Benetton, a uz to trebamo odigrati još sigurno osam-devet utakmica.
Od novih lica, prvo se očekuje dolazak Jurice Golemca, potom Ricarda Greera, a klub još uvijek traži pojačanje na centarskoj poziciji. Kroz ovaj tjedan trebala bi se iskristalizirati i situacija s Gordanom Giričekom, koji je još uvijek bez angažmana.
– Greer je za sada jedini stranac i još uvijek imamo prostora da dovedemo jednog visokog igrača, međutim, limitira nas novac. Trebamo s dosta manje novca složiti adekvatnu momčad. Mislim da bi nam, uz Golemca, sjajno došao jedan atletski tip igrača. Giriček je sjajan igrač i dobro bi nam došao, ali ne znam koliko je realno da se to realizira, s obzirom na visinu njegovog ugovora. On i Greer bi sigurno mogli igrati zajedno.
Hege je borac
Nakon odrađenih visinskih priprema, trebalo bi biti jasnije i hoće li se momčadi u novoj sezoni definitivno pridružiti Hrvoje Perinčić.
– Hrvoje je bio vrlo pošten. Znam da je borac i vjerujem da ćemo ga na ovim pripremama uspjeti dovesti na zadovoljavajuću razinu i da će to biti u redu. Posljednjih godina je on bio u sistemu, koji se temeljio uglavnom na utakmicama, a ne na treninzima. To se u Zadru drastično mijenja. Tu su treninzi vrlo zahtjevni, što je stres za organizam. To nije lako izdržati, ali vjerujem da Hrvoje to može.
Pripremno razdoblje bit će iznimno važno i za mlađe igrače, koji se tek trebaju nametnuti treneru i izboriti za što veću minutažu.
– Nadam se da će i mlađi imati ulogu u ovoj sezoni. Svi igrači koji su došli ili dolaze, Vladović, Golemac, Greer, vrlo dobro asistiraju i mislim da će mladima to dobro doći. Vole dodati loptu i tako će im omogućiti da se lakše razigraju u napadu. Smišljeno smo išli u to, ništa nismo radili bez veze. No, ti mlađi igrači moraju raditi stvarno žestoko, kako bi bili spremni podići svoju razinu za 10-15 posto u odnosu na lani. To ide jedno s drugim – zaključio je trener Zadra.


Perić potpisuje ovaj tjedan


Iako su proteklih nekoliko dana španjolski mediji bili prilično skeptični oko prelaska Hrvoja Perića u Unicaju, tvrdeći da se uprava kluba ne slaže sa željom trenera Aita Garcie Renesesa da dovede hrvatskog reprezentativca, jučer su i oni potvrdili transfer. “Slučaj je zaključen”, piše Rafael Molina Guerra, novinar dnevnika Laopinion de Malaga. “Upravni odbor dao je zeleno svjetlo za transfer Hrvoja Perića, koji će ovaj tjedan potpisati ugovor na dvije sezone, uz mogućnost produljenja na još jednu. Zadru će biti isplaćena odšteta od 200 tisuća eura”.