Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Poljoprivreda rebalansom gubi 70 milijuna kuna?

16.08.2010. 22:00
Poljoprivreda rebalansom gubi 70 milijuna kuna?


U ministarstvu nam kažu da je prihvatljivo rezanje gotovo svih stavki, osim potpora. Tvrde i da isplata naknada seljacima kojima su poplave nanijele štete neće biti u pitanju
Uoči rebalansa proračuna, koji bi se pred saborskim zastupnicima trebao naći krajem kolovoza, škara su se dohvatila i tijela državne uprave. U ministarstvima posljednjih dana pokušavaju na svojim proračunskim stavkama naći prostora za dodatno rezanje troškova, no malo je vjerojatno da će bez zadiranja u plaće ostvariti značajnije uštede. Ipak, u nekoliko ministarstava uspjeli su pronaći nešto novca “viška”, a planirano smanjenje rashoda kreće se od nekoliko milijuna do nekoliko desetaka milijuna kuna.
Prema zasad neslužbenim informacijama, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja trebalo bi u rebalansu uštedjeti oko 70 milijuna kuna. Naši sugovornici iz tog ministarstva ističu da je, radi štednje, prihvatljivo rezanje gotovo svih stavki, osim potpora poljoprivrednicima. Ujedno tvrde da, unatoč rezanjima, isplata naknada seljacima kojima su poplave nanijele velike štete neće doći u pitanje. No, koliki će se iznos zato izdvojiti znat će se tek u rebalansu.
Razrađeni “paket”
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva te Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija trebali bi, pak, zajedno proračunu uštedjeti još 40-ak milijuna kuna. No, dok se za Ministarstvo regionalnog razvoja može tek neslužbeno čuti da će rezati najviše do 20 milijuna kuna, na Zrinjevcu je “paket štednje” već vrlo precizno razrađen.
Vanjskopolitičko ministarstvo tako predlaže smanjenje svog proračuna za dodatnih 17,5 milijuna kuna, od čega više od polovice otpada na smanjenje troškova predviđenih za plaće i doprinose u veleposlanstvima i konzulatima. “Rezultat je to procesa reorganizacije diplomatsko-konzularne mreže koji je nastavljen i u 2010. godini, te dodatnog smanjenja broja djelatnika”, kažu u MVPEI-ju. Dva milijuna kuna planiraju uštedjeti i na prekovremenom radu jer su uveli novu evidenciju radnog vremena i potiču djelatnike na korištenje slobodnih dana.
Trend racionalizacije
Ostatak novca uštedjet će na najamninama, informatizaciji, uredskom materijalu, komunalnim uslugama i slično. Dodatnim uštedama djelovanje diplomacije neće biti ugroženo, tvrde na Zrinjevcu.
– Smatramo da smo iskoristili sve unutarnje rezerve i da smo i ovim rebalansom nastavili trend racionalizacije poslovanja koje je i najavio ministar Gordan Jandroković preuzimajući Ministarstvo, kazao nam je glasnogovornik Mario Dragun.
U Ministarstvu obrane jučer su se moguće uštede još uvijek dogovarale, a iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva nam je poručeno da će “ušteda i smanjenje troškova biti vidljivi u rebalansu proračuna”.


Neki ne znaju gdje bi više rezali


U nekim ministarstvima, primjerice, Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi može se neslužbeno čuti da ne znaju više na čemu bi štedjeli a da ne ugroze reforme. I u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva situacija je slična, s time da oni još računaju da će im od jeseni trebati više novca zbog porasta nezaposlenosti nakon sezone što podrazumijeva i veći iznos za naknade za nezaposlene.