Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Udjel Zadarske županije pozitivan i – skroman

16.08.2010. 22:00
Udjel Zadarske županije pozitivan i – skroman


Zadarska županija spada u rijetke koji manje uvoze nego izvoze, u zemlji orijentiranoj na “uvozničku privredu”, ali je udjel ove županije u hrvatskom robnom izvozu malen. Mali izvoz odraz je male proizvodnje, temeljne gospodarske boljke Zadarske županije, a od trenutačnih iznenađenja najgori je katastrofalan pad izvoza Zadra
Robna razmjena Hrvatske u prvom je polugodištu nastavila pozitivan trend te poslužila predsjednici Vlade Jadranki Kosor da u nedostatku drugih pozitivnih gospodarskih pokazatelja ukaže na to kao tračak svjetla u “tunelu”.
Državni Zavod za statistiku izračunao je u međuvremenu i raspored izvoza i uvoza po županijama u prvom polugodištu.
Uglavnom kao zemlja smo na 27 756 962 000 kuna vrijednosti izvoza lani, ove godine došli do 30 574 261 000 kuna. To je rast izvoza od 10,1 posto. Istovremeno je hrvatski robni uvoz od 56 577 531 000 pao na 52,206.112 ove godine u polugodištu, što pokazuje pad od 7,7 posto. Time je hrvatski robni izvoz došao na domak pokrivanja 60 posto robnog uvoza. Iako i sada za 40 posto ili dvije petine više roba uvozimo nego izvozimo to je za hrvatske pojmove jako dobro jer smo godinama izvozili oko 45 posto vrijednosti uvoza, a ostalo morali pokrivati devizama s drugih osnova (izvoz usluga, navlastito turizam, tranzit, doznake izvana, strana ulaganja i, naravno, devizno zaduživanje).
Zadarska županija
U takvim kretanjima u Zadarskoj je županiji vrijednost robnog izvoza s 574 812 000 lani u prvih šest mjeseci pala na 512 134 000 ove godine. Indeks 89,1 pokazuje upravo suprotnu tendenciju od prosjeka Hrvatske odnosno pad od 10,9 dok je u zemlji bilježen rast od 10,1 posto.
No, istovremeno je u gospodarstvu Zadarske županije uvoz roba od 509 979 000 u prvih šest mjeseci 2009. godine pao na 469 832 000 ove, odnosno za osam posto.
Time je Zadarska županija ostala u krugu pozitivnih u kretanju robne razmjene odnosno trgovinskoj bilanci.
Dakle Zadarska županija izvezla je roba za 45 milijuna kuna više nego uvezla ili gotovo 10 posto više.
No, opet se vraćajući stvarnim veličinama moramo kazati da je udjel Zadarske županije u izvozu s oko 500 milijuna na hrvatskih 30 milijardi na oko 1,7 posto. To je gotovo dvostruko manje od udjela koji bi zadarski kraj pripadao u drugim relevantnim hrvatskim kretanjima od oko tri posto.
Problem veličine
Više od Zadarske županije u apsolutnim iznosima izvezlo je mnoštvo županije, točnije i redom statistike: Zagrebačka županija, Krapinsko-zagorska, Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Primorsko-goranska, Osječko-baranjska, Šibensko-kninska, Vukovarsko-srijemska (neopisiv uzlet od 168 posto sigurno na radost svih u Hrvatskoj) Splitsko-dalmatinska, Istarska, Međimurska i Grad Zagreb, dakle velika većina od 14 u odnosu na ukupno 21 županiju i Zagreb.
Moramo primjetiti i ukupni zadarski doprinos u devizama koje se donose zemlji, a koji značajno prelazi naše veličine u zemlji. Naime, ovom treba dodati udjel Zadarske županije od oko 10 do 13 posto u hrvatskom turizmu pa dakle i tom prilivu. Tu je i ostali izvoz usluga na čelu s Tankerskom plovidbom. Slijede doznake naših zaposlenih ili koji žive vani, u čemu je počevši od pomoraca dalje prilog ove županije izniman.
Na drugoj je strani nevolja dezindustrijalizacije i premalog izvoza roba vezana uz činjenicu da se upravo gospodarstva oslonjena na proizvodnju isprepletenu s Europom i svijetom nadaju, s pravom, izlasku iz krize tijekom ove godine. Zadarska županija kasnit će, iako zahvaljujući turizmu i slugama nije upala u dno krize toliko snažno kao veći dio hrvatskih županija.
 


Izvoz i uvoz u eurima


U eurima je hrvatska izvezla 3 757 653 000 lani, a ove godine 4 208 898 000. To je rast od 12 posto (tečajne razlike), dok je uvoz iznosio 7,6 milijardi lani u polugodištu da bi ove godne pao na 7,2 milijarde eura.
U eurima Zadarska je županija sa 79 milijuna opala na 70,5 milijuna eura, dok je uvoz sa 69 pao na 65 milijuna eura.




 


Izvoz po gradovima i općinama Zadarske županije


Kao i tradicionalno najjače izvozno gospodarstvo ima Općina Poličnik zahvaljujući Aluflexpacku, a tamošnji izvoz iznosio je 25,1 milijun eura, nasuprot lanjskih 22,2 milijuna. To je rast od 13 posto i poklapa se s podacima da snažna izvozno orijentirana privreda s partnerstvom u Europi izlazi iz krize kao i Europa. Drugi je izvoznik ovog prostora Općina Kali, na čelu s Kali Tunom gdje je izvoz išao s 15,14 na 15,36 milijuna eura ili jačao 1,5 posto. Događa se to zbog upozoravanja ribara na probleme s tunama i uzgojem, ali dijelom zahvaljujući preuzimanju stocka Mari Tune od strane Kali Tune.
No, Kali su ovako visoko zaigrale i zbog katastrofalnog pada Zadra. Svo gospodarstvo Zadra imalo je nakon lanjskih 18,9 milijuna eura izvoza u polugodištu sadašnjih 9,6 što je pad od 50 posto?!
Nasuprot takvom Zadru u junacima izvoza prvog polugodišta je Benkovac. Tamošnji su gospodarstvenici izvezli 9,16 milijuna eura naspram 6,5 milijuna lani u istom razdoblju, što je povećanje od čak 40 posto. Benkovački izvoz ima dva oslonca. Prvi je TCG Metalni lijev koji je lani upao u krizu zajedno s automobilskom industrijom Europe u koju plasira proizvodnju, a prvo je polugodište ove godine u tom dijelu naznačilo oporavak (ne svugdje jednak i ne u svim zemljama). Drugi oslonac benkovačkog izvoza i nakon odlaska Ostree u Stankovce ostaju inčuni s drugim prerađivačima.
No, katastrofa kao Zadarske županije je više, i gorih. Naime, Biograd, koji se preseljenjem Jadran Tune iz Turnja tek lani upisao u kvalitetne izvoznike trenutačno ima izvoz od 1,6 milijuna eura, nasuprot lanjskih 7,4 milijuna u polugodištu, što je pad od gotovo 80 posto. U Obrovcu vezanom za Elan Motorone brodove ista slika, odnosno pad za 72 posto na svega 360 tisuća eura izvoza.
Pakoštane s rastom od 1,47 na 1,63 milijuna eura ima stabilnih 10 posto rasta (DalMar), a Stankovci s 2,7 na 2,9 17,4 posto rasta (Ostrea).


 


ZAKLJUČAK


Jednostavan i lako vidljiv zaključak tek iz praćenja Aluflexpacka i Metalnog lijeva TCG-a kaže da su tvrtke čvrsto i značajno isprepletene s gospodarstvom Europe na putu izlaska iz krize, jer je Europa iz nje krenula i narudžbe im snaže. Nažalost, dominantno izvoznih tvrtki u segmentu industrijske proizvodnje ovdje je malo.