Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vitalni projekti bit će ostvareni

16.08.2010. 22:00
Vitalni projekti bit će ostvareni


– Nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora nastavili smo kontinuitet na svim započetim vitalnim projektima, unatoč recesiji koja je usporila, ali nije zaustavila projekte, rekao je načelnik Igor Pedisić
Blagdan svetog Roka na svečan način jučer je proslavljen u Općini Sveti Filip i Jakov u kojoj na 47,3 kilometara četvornih površine živi 4.700 stanovnika. Blagdan sv. Roka ujedno je i Dan Općine koji je proslavljen nizom svečanosti – prisjećanjem na poginule branitelje, svetom misom u crkvi Sv. Roka, procesijom i pučkim veseljem na Rogovu, svečanom sjednicom Općinskog vijeća te sportskim i kulturno-umjetničkim programom.
Svečanost obilježavanja Dana općine započela su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobovima poginulih hrvatskih vitezova i podno centralnih križeva. Nakon uvodnog slova predsjednika OV-a Milivoja Milata, na svečanoj sjednici održanoj u hotelu Alba u apartmanskom turističkom naselju Croatia, načelnik općine Igor Pedisić govorio je o postignutim rezultatima tijekom prošle godine.
– Nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora nastavili smo kontinuitet na svim započetim vitalnim projektima, unatoč recesiji koja je usporila, ali nije zaustavila projekte, rekao je Pedisić, ističući dobre turističke rezultate.
Završeni su svi terenski radovi na katastarskoj izmjeri k.o. Filipjakov dok se za k.o. Turanj i Raštane uskoro očekuje potpisivanje ugovora s Državnom geodetskom upravom. Tijekom rujna trebali bi započeti radovi na uređenju ulaza u Sv. Filip i Jakovu.
– Potpisali smo ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja vrijedan 700.000 kuna za novu školu i trodijelnu sportsku dvoranu u Sv. Filipu i Jakovu te smo zajedno sa Zadarskom županijom započeli i izgradnju pristupnog puta. Izgradit ćemo i trafostanicu, a ostaje komunalno opremanje i uređenje okoliša škole i dvorane, istaknuo je Pedisić koji zbog općepoznate gospodarske situacije nije sa sigurnošću mogao prognozirati datum početka rada škole i dvorane.
Pred ishođenjem je glavni projekt za drugu fazu izgradnje kanalizacije u Turnju i Sv. Filipu i Jakovu te priprema natječaja za Sv. Petar. Intenzivni su pregovori s Hrvatskim vodama za završetak dionice vodovoda Sikovo – Raštane Donje te za dionicu Raštane Donje – Tičevo Veterinci – Podvršje za koju se očekuje raspisivanje natječaja za izvođača radova. Za gradnju mrtvačnice u Sv. Filip i Jakovu rješenje o uvjetima građenja je u završnoj fazi, kao i lokacijska dozvola za proširenje groblja u Turnju.
– I u ovoj kriznoj situaciji redovito isplaćujemo 66 studentskih stipendija te jednokratne pomoći za socijalno ugrožene osobe. Za svako novorođeno dijete uplaćujemo 1.500 kuna. Sudjelujemo u programu “Pomoć starijim osobama”, pomažemo sportska i kulturno-umjetnička društva, nabrajao je Pedisić.
Nazočnima su se s nekoliko biranih riječi obratili zadarski župan Stipe Zrilić i saborski zastupnik Goran Marić, predsjednik saborskog Odbora za financije i državni proračun, novi predsjednik NO-a Hrvatskog fonda za privatizaciju. U umjetničkom programu svojim nastupom oduševila je domaća klapa Cantus.
 


Najveće priznanje Ivanu Katuši


Zlatni grb općine Sv. Filip i Jakov, najveće općinsko priznanje, dobio je 27-godišnji Ivan Katuša iz Raštana Donjih, lijevo krilo “tihih paklenih”, zlatni rukometni olimpijac gluhih na ljetnim Olimpijskim igrama 2001. u Rimu i 2009. u Tajpehu.
Srebreni grb su dobili učiteljica kemije u OŠ Sv. Filip i Jakov Gordana Kurtov i učenica Antonija Marčić, koja je s mentoricom Kurtov osvojila prvo mjesto iz kemije u Zadarskoj županiji. Brončani grb je dobila kulturno-umjetnička udruga “Maslina” iz Turnja predsjednice Sovjetke Pedisić.
Općinske zahvalnice su dobila trojica već legendarnih Turanjaca – Ante Bolić Švabo, Milorad Bezinović Remeta i Mladen Santini Patre (odsutan zbog zdravstvenih razloga). Predvodeći molitvu “profondića” u pokojnikovoj kući ili dvorima na dan pokojnikove smrti i nakon obreda ukopa ova tri Turanjca nastavljaju turanjsku stoljetnu pogrebnu priču za “vike vikova”. Općinske zahvalnice nadasve zasluženo dodijeljena je i vjernom čuvaru narodnih, sakralnih običaja Šimi Mrvičiću iz Sv. Filip i Jakova. Općinske plakete su dobili DVD općine Sv. Filip i Jakov (Joško Majica), boćari BK Raštane (Joso Strmota), i uspješni poljoprivrednik Šime Kresoja iz Raštana Gornjih.




 


Sv. Roko na Rogovu


Prije svečane sjednice OV-a u crkvici Sv. Roko na Rogovu iznad Sv. Filipa i Jakova održana je sveta misa, koju je u nazočnosti velikog broja vjernika u zajedništvu sa župnikom don Tomislavom Baričevićem i subraćom svećenicima predvodio franjevac trećoredac fra Ante Badurina iz crkve i samostana Sv. Mihovila u Zadru. Svečanom ugođaju pridonio je župni zbor crkve Sv. Lovre iz Kali na otoku Ugljanu pod dirigentskom palicom Bepa Ruševa.
Nakon mise i procesije, na Rogovu je u nazočnosti oko dvije tisuće ljudi upriličen bogati kulturno-umjetnički program na kojem su nastupali KUD-ovi (Korana Slunj, Zlatna luka Sukošan, Sidraga Tinj, Maslina Turanj, Sv. Roko Sv. Filip i Jakov), dalmatinske klape (Cantus Sv. Filip i Jakov, Karmel Turanj) i pučki pivači iz Kali. Pučko okupljanje na Rogovu, gdje se nalazi crkva Sv. Roka i ostaci kaštela zvanog Dvorine, održano je uz brojne štandove uz uobičajenu ponudu robe namijenjene uglavnom djeci i mladeži, ali i štandovi s pečenom janjetinom i osvježavajućim pićima.