Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hedonizam pa lov na posao

16.08.2011. 22:00
Hedonizam pa lov na posao


Puno je trenera s područja bivše Jugoslavije ostalo bez posla i kad se počnu otvarati poslovi u studenome i prosincu, bacat ćemo se na ta radna mjesta kao jato grabežljivaca – kaže Aleksandar Petrović


Ljeto je na  izmaku, a velika skupina  hrvatskih košarkaških trenera i dalje je bez posla.  Zanimalo nas je “što rade  kad ništa ne rade”, sve su  to ozbiljni ljudi i iskusni  treneri s imenom, prezimenom i pedigreom u  košarkaškom svijetu, i  ovu blic-anketu ne shvaćaju kao uvredu niti kao  napad na svoj ljudski integritet. Niti su prvi put u  takvoj situaciji, niti su jedini koji su na poremećenom tržištu za sada  bez posla.
– Vjerovali ili ne, kolovoz provodim u Zagrebu, ovo je najfrekventniji  dio ljeta na Zrću i kći me  deložirala iz kuće jer joj je  stiglo društvo – kaže Aleksandar Petrović, prošlosezonski trener Cedevite, ljetna baza kojega je Novalja. –  Hedonistički sam se prepustio jelu i piću proteklih mjesec dana i sad me čeka razdoblje treninga kojima tijelo  trebam malo dovesti u red.  Posvetio sam se obitelji i psu  jer za to nemam puno vremena dok radim. Posao?  Čekam, pratim što se događa, osluškujem. Puno je  trenera s područja bivše Jugoslavije ostalo bez posla,  osim nas iz Hrvatske tu su  još i Pešić, Subotić, Pavičević, Trifunović… i kad se  počnu otvarati poslovi u studenome i prosincu, bacat  ćemo se na ta radna mjesta  kao jato grabežljivaca – dodaje Aco i sam se smijući  svojim formulacijama.
Inozemstvo
Prošlosezonski trener Zadra Danijel Jusup kratak je i  jasan.
– Treba stisnuti zube i  čekati, što mi drugo preostaje, makar još uvijek ima  nekih naznaka da bih sezonu  mogao početi u nekom inozemnom klubu.
Velimir Perasović je na relaciji Split-Milna na Braču,  onaj veliki požar bio ga je  uhvatio na kupanju u Bolu,  “nisam se mogao vratiti u  Milnu, koja je bila u vatrenom okruženju”. Razgovarali smo dok je čekao u redu za  kupnju školskih knjiga, sin  mu kreće u treći razred osnovne škole.
– Dugo sam bio odsutan,  red je da se aktivnije  uključim u obiteljski život…  Ipak svaki dan posvetim nekoliko sati svom košarkaškom usavršavanju, gledajući snimke ili odlazeći na  predavanja. Što se posla tiče,  sve se zna do početka srpnja,  i kada do tada nisam dobio  posao bilo je jasno da ću  provesti ljeto “na čekanju”.  Plan mi je otići na neki od  NBA kampova prije sezone  da bih vidio i naučio nešto  novo. Ako će tih kampova  uopće biti, s obzirom na “lockout”.
Radni ritam
Perasović je pregovarao s  Cedevitom, ali taj se posao  nije realizirao.
– Jednostavno se nismo  našli, ne treba analizirati  zašto. U trenerskom životu  uvijek ima takvih situacija,  netko tebe hoće, ali ti njega  ne želiš, ti nekoga želiš, ali  taj tebe neće – završio je  Perasović.
Jasmina Repešu prekinuli  smo usred obroka, odgovorio je žvačući. I on je “na  ledu” nakon što je bio na  pola koraka od Reala s već  definiranim uvjetima nesuđenog ugovora.
– U Čapljini sam, upravo  su na stol stigli prstaci i žabe.  To je ovdje legalno, je li tako?  – pita bivši izbornik hrvatske reprezentacije i  bivši trener Benettona. Repeša ljeto provodi između  Dubrovnika, koji mu je  ljetna baza, i Čapljine, gdje  mu živi obitelj.
– Košarkom se ne bavim  puno, u ovom trenutku to  je praćenje reprezentacije i  odlasci u kampove. Za sada se ne sekiram nad time  što nemam kluba, ali poznavajući sebe pitanje je koliko ću izdržati bez rada,  navikao sam na visok radni  ritam – kazuje Repeša.