Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Tomo Horvatinčić glisirao naslijepo i usmrtio talijanski bračni par

16.08.2011. 22:00
Tomo Horvatinčić glisirao naslijepo   i usmrtio talijanski bračni par


Gliser je pramcem probio jedrilicu i prešao preko nje pregazivši nesretni bračni par iz Ravenne odvukavši ih u more. U trenutku nesreće na gliseru je bio uključen autopilot


Zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić skrivio je jučer oko 12 sati na moru  kod Primoštena strahotnu pomorsku nesreću u kojoj je poginulo dvoje talijanskih turista.  Gliserom “Santa Marina” dužine  12 metara i  brzinom od 20 milja  na moru kod otočića Maslinovik  udario je u lijevi bok jedrilice iste  duljine “Santa Pazienza”,  koja je  plovila pod talijanskom zastavom  i na njoj su se nalazili supružnici  iz Ravenne. Gliser je pramcem  probio jedrilicu i prešao preko nje  pregazivši nesretne Talijane i odvukavši ih za sobom u more. U  trenutku nesreće na gliseru je bio  uključen autopilot.
Poduzetnik je bio u društvu  svoje 35-godišnje djevojke Anice  Đerđe Dilber iz Zagreba te tvrdi  da su u zadnji trenutak vidjeli  jedrilicu, no da je autopilot zakazao i nije mogao manevrirati  gliserom niti izbjeći sudar. Koliko  su brzo vozili dovoljno govori  činjenica da su udarili u jedrilicu,  prešli preko nje i potom se nasukali na obližnji otočić Barilac.
Tijela nesretnih Talijana policijski ronioci su pronašli u moru  tek oko 14 sati te su izvučena na  policijski brod i prevezena u primoštensku Marinu Kremik, kamo  su dotegljeni gliser “Santa Marina” i jedrilica “Santa Pazienza”.  Tomislav Horvatinčić i Anica  Đerđe Dilber u nesreći nisu ozlijeđeni te su i oni odmah dovedeni  u Marinu Kremik, a policija je za  vrijeme očevida marinu potpuno  ogradila i medijima zabranila približavanje.
Sjedili na krmi
– Gliser je udario u lijevu zadnju  stranu jahte na kojoj je bilo dvoje  talijanskih državljana, najvjerojatnije supružnici. Pokupio ih je i  tijela su pala u more. Poginuli su  najvjerojatnije sjedili na krmi, u  kokpitu broda tako da je on sa  pramcem glisera direktno udario  u njih,  kazao je Boris Seljanovski,  načelnik Odjela inspekcijskih poslova Lučke kapetanije Šibenik,  nakon obavljenog očevida. Horvatinčić je djelatnicima policije i  Lučke kapetanije, prenio je Seljanovski, rekao da je na gliseru bio  uključen autopilot te tvrdi da je  zakazao.
–  Kaže da nije mogao manevrirati niti lijevo niti desno već je  išao direktno na njih. Vidjeli su da  idu na jedrilicu, mahao im je da  mogu li ubrzati jer on nije mogao  reagirati,  prenio je inspektor  Seljanovski. Dodaje da će okolnosti nesreće tek biti utvrđene.  Horvatinčić, nastavio je, tvrdi da  je vozio brzinom od 20 milja što je  na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale zabranjeno, a Seljanovski veli da će iz glisera biti  izvađen GPS uređaj kako bi se  točno vidjelo kuda je i kojom brzinom prolazio. Za ovakvu je pomorsku nesreću moguća kazna od  pet godina zatvora.
Istražno povjerenstvo
Tijela stradalih Talijana, koji još  uvijek nisu identificirani, nakon  obavljenog očevida prevezena su  na Odjel patologije šibenske Opće  bolnice, a Tomislava Horvatinčića  i Anicu Đerđe Dilber policija je u  poslijepodnevnim satima u srebrenom džipu odvezla u Prvu policijsku postaju Šibenik na kriminalističku obradu. Glasnogovornica šibenske policije, Marica  Kosor, pak, nije htjela kazati je li  Horvatinčić podvrgnut alkotestu  navevši kako će sve biti poznato  nakon završetka očevida i utvrđivanja okolnosti nesreće, a još  uvijek nije poznato hoće li im  nakon toga istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku odrediti  pritvor.
Iako policija radi svoj posao,  zanimljivo, reagirao je i ministar  mora, prometa i infrastrukture  Božidar Kalmeta, koji je oformio  posebno istražno povjerenstvo s  ciljem utvrđivanja okolnosti i  uzroka nesreće. Onečišćenja morskog okoliša nema, a šteta na plovilima utvrdit će se naknadno.


Žaljenje u priopćenju za medije




Nakon što je skrivio pomorsku nesreću, priopćenjem za medije oglasio se u  javnosti i sam Tomislav Horvatinčić.
–  Na moju veliku žalost, upravljački  sustav broda je otkazao i iz tog razloga u  trenutku nesreće nisam mogao njime  upravljati i skrenuti sa smjera koji je  vodio prema drugom plovilu,  tvrdi Horvatinčić ponovivši da je turiste na jedrilici  pokušao upozoriti da idu ravno na njih.  Svjestan odgovornosti prema žrtvama  ove tragične nesreće, navodi dalje u  priopćenju, u ovoj situaciji proživljavam  vrlo teške trenutke i molim za razumijevanje.


Šok u Primoštenu


Primoštenci i turisti u Marini Kremik  ostali su šokirani stravičnom nesrećom. Sara i Stefano Quargiotti, nautičari iz Padove, ispričali su da iz viđenja  poznaju stradale supružnike koji su i  prošloga ljeta sa svojom jedrilicom bili  na primoštenskom području.
– To je bračni par iz Ravenne. Prepoznali smo odmah brod kada su ga  dovukli. Grozno. Pa brod je skoro prepolovljen. Gliseri užasno brzo voze, kao  ludi. Ponekad kad jedrimo ima ih i po  3-4 oko nas, no nikada nismo niti  pomislili da se ovakva grozota može  dogoditi, da netko ne vidi kud ide i  direktno svom silinom udari u jedrilicu,   kazala je Sara Quargiotti.