Unatoč krizi, u Starigradu napravljeno puno

Slika korisnika admin
Adam VIDAS
Svečana sjednica bila je prilika i za uručenje nagrada i priznanja

Prigodnom  svečanošću jučer je u Starigradu obilježen Dan  Općine. Bila je to prilika da  općinski načelnik Krste Ramić podnese kratak izvještaj  o dostignućima u proteklih  godinu dana. Ramić je na  početku rekao da su i u Starigradu ljudi svjesni gospodarske krize koja je pogodila  Hrvatsku, a samim time i usporila ne samo mnoge  društvene procese, nego i razvojne projekte.

- Čini mi se da se često  pozivamo na krizu i da nam je  ona postala dobar alibi i onda  kad zakaže ljudski faktor.  Kriza nam nije kriva za nedostatak zajedničke istinske  volje te pružanja podrške jedni drugima kod realizacije  svima nam bitnih projekata,  rekao je u uvodu svečanosti  načelnik Krste Ramić dodavši da je unatoč krizi u  Starigradu napravljeno puno.

Tu je šest projekta razminiranja vrijednih 2.9 milijuna  kuna, izgradnja dječjeg vrtića, nastavak izgradne groblja s mrtvačnicom, sanacija i  asfaltiranje nerazvrstanih  cesta, izgradnja javne rasvjete, poboljšanje vodoopskrbe,  obnova sakralnih objekata.  Na to se nastavljaju podvelebitski vodovodni pravac,  sportska dvorana, mrtvačnica u Selinama, ali i projekti za  koje se traže izvori financiranja. Riječ je o obalnom pojasu u Starigradu, šetnicama  Pisak i Kulina te o komunalnoj lučici u Selinama. Realizacijom sviju tih projekta  provest će se, po Ramiću, najbolja socijalna politika koja  se svodi na otvaranje novih  radnih mjesta. Međutim, s Trga Stjepana Radića uklonit će  se postojeći štandovi, a na  njihova mjesta će se postaviti  dalmatinske kućice. Stvaraju  se preduvjeti za izgradnju solarne elektrane, ali i niza malih komunalnih zahvata.  Načelnik Ramić je naglasio  dobru suradnju s Nacionalnim parkom Paklenica, posebice kroz stavljanje u funkciju prostora Bunkera, kao  budućeg nacionalnog muzeja  Velebita čime bi se obogatila  turistička ponuda ali i otvorila nova radna mjesta.

Nazočnima se u starom  restoranu hotela Alan obratio  i zadarski župan Stipe Zrilić  koji je rekao da je Županija  dala svoj doprinos razvoju turizma kroz određivanje granica pomorskog dobra u  Općini Starigrad gdje se otvorio veliki potencijal za koncesioniranje. Razmišlja se i o  iskorištavanju energije vjetra, a tim povodom napravljen je i Atlas vjetra.

Svečanosti su nazočili i saborski zastupnici iz redova  HDZ-a Ivo Grbić, Nevenka  Marinović i Ana Lovrin koja  je rekla da je država Hrvatska  donijela instrumente gospodarskog oporavka, ali da bi  npr. uređenju obalnog pojasa  u Starigradu mogli pripomoći  EU fondovi iz projekta EIB.  Lovrinova je rekla da se sredstva mogu povući, ali je najbitnije imati projekte u čemu  ostalima u Hrvatskoj mogu  baš Starigrađani pomoći sa  svojim "know-how" sustavom.

Nagrađeni
Svečana sjednica bila je prilika i za uručenje nagrada i priznanja.  Zahvalnicu Općine Starigrad  dobili su dobrovoljni davatelji krvi Krste  Katalinić za 70 te Nikola i Role Parić za 50 davanja. Zahvalnicu je dobio  i Hotel Alan te turističko i seosko gospodarstvo Vrata Velebita. Grb  Općine Starigrad dobila je ravnateljica Dječjeg vrtića u Starigradu Luzarija  Marčina i za životno djelo, neokirurg prof. dr. Gojko Buljat.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno