Velika proslava blagdana Svetog Roka u Bibinjama

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

"Zdravo Roko  odvjetniče, slavni Božji  ugodniče..." refren je pjesme posvećene svetom Roku kojim su vjernici u  procesiji Starim selom pratili kip ovoga sveca, nebeskog zaštitnika župe sv.  Roka  Bibinje. Mnogi katolički vjernici bibinjske i  susjednih župa, te turisti  hodočastili su u crkvu Svetog Roka, gdje je svečanu  misu u zajedništvu sa župnikom don Josipom Radoicom Pinčićem i subraćom svećenicima predvodio Bibinjac don Tomislav Sikirić, župnik Sukošana i Debeljaka.

- Štovati svetoga Roka, a  ne ugledati se na njega i ne  slijediti njegov put, put milosrđa, odricanja, put Krista, ne bi imalo nikakvog  smisla, u propovijedi je istaknuo don Tomislav.

Bibinjski vjernici su svetog Roka držali za zaštitnika  od kuge, te mu se utjecali  gradeći bogomolje njemu u  čast. Tako je sredinom 17.  stoljeća i u Starom selu  sagrađena barokna crkva Sv.  Roka, danas "glavni simbol i  srce Bibinja".

Blagdan zaštitnika sela sv.  Roka je tradicionalna prigoda da se okupi cijela obitelj, prijatelji i turisti te da  se uz bogat stol vesele do  večeri. Bibinjska fešta navečer je začinjena pučkim  veseljem, koncertom, pjesmom i plesom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno