Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vlada s bankama danas “rješava” dužnike

16.08.2011. 22:00
Vlada s bankama danas “rješava” dužnike


Švicarski franak nastavio je padati i danas,  prema tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB),  vrijedi 6,62 kune. U odnosu na petak, franak je pojeftinio  13 lipa ili nepunih dva posto, dok je odnosu na prošli  četvrtak kada je srednja vrijednost franka dosegnula  rekord od 7,16 kuna potonuo za oko 7,5 posto.
Kuna je, prema najnovijoj tečajnoj listi HNB-a, ojačala  i prema američkoj i britanskoj valuti. Prema dolaru  ojačala je 0,93 posto, a britanskoj funti za 0,39 posto.  Istovremeno, euro je blago porastao za 0,14 posto. Srednji  tečaj eura tako iznosi 7,45 kuna.
Pad vrijednosti franka dobra je vijest za građane koji su  svoja kreditna opterećenja vezali uz tu valutu. Danas se  očekuje i potpisivanje modela pomoći građanima, a  njegov sadržaj brusio se tijekom utorka poslijepodne.  Osnova dogovora bit će smanjivanje kamate na fiksni dio  kredita od 0,5 do jedan posto, ovisno o banci. Tečaj franka  fiksirat će se na razini 5,8 kuna, kako je Vlada tražila.  Balon će se napuhavati tržišnom razlikom tečaja. Poček  balon kredita, koji će se moći i ispuhati ukoliko tečaj bude  padao ispod fiksirane vrijednosti švicarske valute trebao  bi biti pet godina. Iako je Vlada tražila da se balon kredit  ne ukamaćuje, banke na to nisi pristale pa se razgovara o  visini kamate. Banke bi htjele da ona bude četiri posto, no  postoji vjerojatnost da se spusti na tri posto. Tko će moći  koristiti balon kredite nije predmet pregovora. To je više  politička odluka pa se pretpostavlja da će pomoć biti  namijenjena samo kupcima prve nekretnine. Središnja  banka, unatoč prijedlogu fiksiranja tečaja franka na šest  kuna, pristala je na varijantu Vlade, ali od banka traži da  ne odobravaju nove kredite u francima pogotovo dok je  njegov tečaj fiksiran. S obzirom da će HNB bankama  osloboditi 3,5 milijardi kuna od njih je zatraženo i da  sudjeluju u obrani tečaja kune, odnosno da svojim  akcijama ne ruše njenu vrijednost. Dijelu građana balon  krediti zasigurno će trenutno pomoći. No, riječ je samo o  odgađaju “plaćanja računa”.  
Franak koji je proteklih tjedana naizgled nezaustavljivo  rastao, već nekoliko dana tone i na međunarodnim  valutnim tržištima. No, euro je jučer opet blago oslabio  prema franku i dolaru što je posljedica usporavanja rasta  njemačkog gospodarstva u drugom tromjesječju. Tako je  euro oslabio prema dolaru 0,4 posto, dok je u odnosu na  švicarski franak oslabio 0,8 posto. No, i dolar je jučer  kliznuo u minus odnosu na franak i to 0,3 posto.


Cijene pale za 0,5 posto


ZAGREB – Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju  u srpnju su u odnosu na lipanj niže za pola posto, a u  odnosu na lanjski srpanj više su za 1,9 posto, izvijestio je  Državni zavod za statistiku. U usporedbi s lipnjem najviše  su pale cijene odjeće i obuće, za 9,2 posto, a razlog  su  sezonska sniženja. Nešto su niže, za 0,6 posto, i cijene  hrane, a pojeftinjenje goriva rezultiralo je cijenama u  prosjeku nižima za 0,4 posto. Cijene stanovanja, vode,  plina i drugih goriva porasle su za 0,8 posto.
Na godišnjoj razini cijene hrane povećane su za 2,9  posto, a najviše cijene ulja i masti, gotovo za petinu, te  kruha i žitarica, gotovo za sedam posto. Uživanje u  alkoholnim pićima i duhanu poskupilo je  za 7,9 posto.  Troškovi stanovanja i grijanja  povećani su za  tri posto.  Malo koga će razveseliti podatak da su cijene paket-aranžmana u godinu dana smanjene za gotovo četvrtinu, ali ponetko bi se mogao razveseliti tome što je  informatička oprema jeftinija 13,3 posto, a fotografska  oprema 10,4.
T. P.