Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Vrana večeras u viteškom oklopu

16.08.2011. 22:00
Vrana večeras u viteškom oklopu


Početak će zaista biti spektakularan. U Pakoštane će uploviti galija, čiju repliku posjeduje TN Solaris kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na ustupanju galije. Bitka će se odvijati pred gledateljima, glumci će se boriti sa srednjovjekovnim topništvom, kuburama i mačevima, a nakon bitke slijedi defile viteških skupina, kazala je Vulin


Povijesno mjesto Vrana, odnosno lokalitet  Maškovića hana, od danas  18. kolovoza do nedjelje 21.  kolovoza, domaćin je 3. povijesnog spektakla “Dani vitezova vranskih” koji organizira udruga Vitezova  vranskih u suradnji s Turističkom zajednicom  općine Pakoštane i  Općinom Pakoštane. Tako  su jučer u zadarskom Arsenalu uime organizatora  najavili direktorica TZO Pakoštane Danijela Vulin i  arheolog Marko Meštrov.  Kako su istaknuli, na “Danima vitezova vranskih”  očekuje se od 15.000 do  20.000 gledatelja po danu,  pogotovo tijekom subote i  nedjelje. Cijena ulaznice je  15 kuna za odrasle, dok je  ulaz za djecu besplatan.
– Ove ćemo godine morati  naplaćivati ulaznice, jer manifestacija postaje sve veća,  a troškove koji također rastu, trebamo pokriti, pojasnila je Vulin te dodala kako  će svečanost otvaranja viteških dana započeti  večeras u 20 sati.
– Početak će zaista biti  spektakularan. U Pakoštane  će uploviti galija, čiju repliku posjeduje TN Solaris  kojima se ovom prilikom  zahvaljujemo na ustupanju  galije. Bitka će se odvijati  pred gledateljima glumci će  se boriti sa srednjovjekovnim topništvom, kuburama  i mačevima, a nakon bitke  slijedi defile viteških skupina, kazala je Vulin.
Ove godine na Danima  vitezova vranskih sudjeluje  13 viteških skupina iz Hrvatske te skupine iz Češke,  Slovačke i Slovenije. U petak i subotu gledatelji će  uživati i moći sudjelovati u  brojnim srednjovjekovnim  radionicama, posjetiti viteške tabore i gledati okršaje  vitezova na borilištu, pisati  glagoljicu, a unutar Maškovića hana bit će postavljeni  brojni štandovi sa srednjovjekovnim zanatima, zabavljačima poput gutača vatre  te hranom. Konjanici, sokolari, kovači mačeva i  oklopa i još mnogo zabavnih sadržaja za sve naraštaje bit će ponuđeni posjetiteljima Vrane. Ove će se  godine nuditi i orijentalna  hrana, budući da je petak  “turski dan”, odnosno dan  kada će biti uprizorena bitka u kojoj vojska Osmanlijskog carstva osvaja Vranu, koju je pod opsadom  držala 150 godina dok je  nije oslobodila kršćanska  vojska.
– Ta će bitka biti pravi  spektakl, jer osim scena  borbe pratit će je i brojni  dijalozi. Turci će tada u  Vranu dovesti trbušne plesačice, harem itd., rekla je  Vulin.
Zadnjeg dana manifestacije uprizorit će se bitka u  kojoj su križari, odnosno  vitezovi templari, pobijedili  Turke, nakon čega slijedi  veliko slavlje.
 – Nekoliko zadnjih godina  manifestacije ovog tipa postaju sve češće, u gotovo  cijeloj Europi. No, ono što  našu manifestaciju Dani vitezova vranskih čini jedinstvenom jest činjenica da se  ona održava čak četiri dana  i to na originalnoj lokaciji  uz uprizorenje povijesnih  događaja, tako da osim zabavnog ima i edukacijski  karakter, rekli su organizatori.


U predstavama sudjeluju i mještani




Osim glumaca, odnosno članova viteške skupine, koji će glumiti  vitezove templare i turske osvajače, za potrebe predstava angažiran je i  veliki broj domaćeg stanovništva. Kako su osvajači uvijek pljačkali, palili  i pustošili sela i gradove, ni Vrana nije ostala pošteđena, a turski su vojnici  brojne djevojke otimali i odvodili u hareme. Danijela Vulin kazala je kako  su upravo dovršene haljine za tridesetak djevojaka koje će glumiti otete  žene, a u šali je dodala kako je za tu scenu vladao veliki interes među  statisticama, s obzirom da su “osvajači” redom mladi i zgodni momci.