Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Biciklima do Zadra putovali jedanaest dana

Autor: Marija Ćurko

16.08.2012. 22:00
Biciklima do Zadra putovali jedanaest dana

Foto: Tomislav JERAK



U planu njihova putovanja bio je niz posjeta salezijanskim župama počevši od Ljubljane. Zatim su posjetili redom Zagreb, Bosansku Dubicu, Prnjavor, Žepče, Sarajevo, Mostar, Međugorje, Dubrovnik, Split te Zadar, a jučer su krenuli prema Novalji
U četvrtak su zadarsku župu  Gospe Loretske u Arbanasima pohodili  mladići, to jest salezijanska mladež iz  Italije, većinom od 15 do 17 godina, koji  su bicklima krenuli na put 5. kolovoza iz  Gorizie.
U planu njihova putovanja bio je niz  posjeta salezijanskim župama počevši od  Ljubljane. Zatim su posjetili redom Zagreb, Bosansku Dubicu, Prnjavor, Žepče,  Sarajevo, Mostar, Međugorje, Dubrovnik, Split te Zadar. Jučer su krenuli prema  Novalji. U planu ovog hodočašća bio je i  posjet Rijeci, nakon čega slijedi povratak  u Italiju. Na hodočašću je sudjelovalo  pedesetak mladića i četvorica svećenika.  Ovo hodočašće se odvijalo od 5. do 18.  kolovoza.
Kako saznajemo u razgovoru s don  Tunjom Blaževićem, župnikom u Arbanasima, već trideset godina Pastoral mladih i zvanja venetske provincije Sv. Marka  organizira Kamp na biciklima po različitim krajevima Europe. Mladi upoznaju Europu i raznovrsne običaje, susreću  se s mnoštvom prirodnih i kulturnih znamenitosti te raznim crkvenim zajednicama. U svemu tome naglasak je na  duhovnom iskustvu, a i same prirodne  ljepote upućuju na Boga, stvaratelja svega. Mladići razmišljaju o svom svakodnevnom životu, o svojim ciljevima i odlukama, preispituju svoj odnos s Bogom i s  drugima. Gotovo svi pripadaju salezijanskim ustanovama kao što su škole ili  oratoriji, u koje se puni dojmova vraćaju.  Ovo duhovno putovanje prolazi po treći  put našim krajevima, za vrijeme kojeg se  mladi intenzivno upoznaju sa salezijanskom prisutnošću u raznim gradovima.  Prolazeći kroz, još uvijek, ratom ranjena  područja Bosne i Hercegovine mogli su se  dublje upoznati i s tim dijelom naše povijesti. Tu se na poseban način ističe župa  Derventa. Sveukupno hodočašće bila je  prigoda za duhovnu i tjelesnu obnovu uz  bogatstvo sadržaja i duhovnih iskustava.  Hodočašće dugo ukupno 1.500 kilometara ostavilo je dubok trag u srcima mladih.  
 Dobrodošlicu mladićima izrazili su don  Tunjo Blažević i Josip Krpić, salezijanac  koji se trenutačno nalazi na odmoru u  župi Gospe Loretske. Mlade je dočekala i  Petra Vulić, predstavnica salezijanske  mladeži u Zadru. Susretu su prisustvovali  i drugi članovi salezijanske mladeži, koji  su aktivni u župi Gospe Loretske, a svoje  djelovanje temelje na životu i duhovnosti  don Ivana Bosca. Mladi Talijani su se  okrijepili kolačima i sokovima, zatim su  osvježenje potražili u moru. Sudjelovali  su i na svetoj misi u crkvi Gospe Loretske,  a prespavali u župnim dvoranama.     
 Posjet hodočasnika župi Arbanasi bio  je baš na rođendan don Ivana Bosca,  utemeljitelja salezijanske mladeži i  zaštitnika mladih.
Gosti i domaćini u znak zahvalnosti  razmijenili su i darove. Mladi Talijani su  župniku darovali majicu oslikanu stajalištima njihova putovanja i vino. Don Tunjo  im je uručio izvezeni lik Gospe Loretske i  DVD o Zadru na pet jezika, koji je priredio  Bernard Kotlar. Zanimljivo je ovom prigodom spomenuti da je susret salezijanske  mladeži Hrvatske i BiH održan u Arbanasima, 2009. godine.