Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zakup štanda na “Berekinu” pojeftinio 800 kuna

Autor: Teuta Babajko Jamičić

16.08.2012. 22:00
Zakup štanda na “Berekinu” pojeftinio 800 kuna

Foto: Vedran SITNICA



Na Zadarskom berekinu, kako navodi Horžić, pripremat će se isključivo autohtoni proizvodi, zabranjen je fast food kao i palačinke, kukuruz, kokice… Posjetitelji će moći vidjeti kako se priprema brudet, rižot, tuna, buzara… i uživati u tim tradicionalnim specijalitetima. Od pića, Berekin će ponuditi domaća vina, mirtu, smokovaču, medicu…
Na zahtjev zadarskih obrtnika, ugostitelja i  trgovaca, organizatori Zadarskog berekina, nove turističke  manifestacije koja se 24. kolovoza održava na donjoj rivi u  Zadru, snizili su cijene najma  štandova s prvotnih 2.500 na  1.700 kuna. Ta informacija  potvrđena je na  konferenciji za novinare u Falkensteiner Hotel & Spa Iadera  u Punta Skali, tijekom koje su  Ivan Horžić i Alen Perić iz  Udruge Prijatelji Plovanije,  koja je organizator Zadarskog  berekina, predstavili novu turističku manifestaciju u našem  gradu.
 Vrhunske delicije zadarskog  kraja
– Računamo da će na donjoj  rivi biti između 30 i 40 štandova čija će gastronomska ponuda biti okosnica Zadarskog  berekina. Natječajem smo  odredili cijenu za zakup štanda  od 2.500 kuna, što je za većinu  zadarskih obrtnika zbog loše  financijske situacije previše, pa  smo je korigirali, odnosno snizili na 1.700 kuna, kaže Horžić,  vjerujući da će niža cijena najma štanda privući više ugostitelja koji će predstaviti vrhunske delicije zadarskog kraja, što  je i cilj Zadarskog berekina.
Na Zadarskom berekinu, kako navodi Horžić, pripremat će  se isključivo autohtoni proizvodi, zabranjen je fast food kao  i palačinke, kukuruz, kokice…  Posjetitelji će moći vidjeti kako  se priprema brudet, rižot, tuna,  buzara… i uživati u tim tradicionalnim specijalitetima.  Od pića, Berekin će ponuditi  domaća vina, mirtu, smokovaču, medicu…
– Prikazat ćemo Zadar u njegovom punom sjaju. Nezaboravan pečat Zadarskom berekinu dat će priče o Zadru, još  od doba Mlečana pa do danas.  Ispričat ćemo povijest grada, u  kojemu se tradicionalno podneblje spaja s modernim  načinom života, govori  Horžić.
 Dvije pozornice
Zadarski berekin održat će  se na donjoj rivi na dvije pozornice, kod hotela Zagreb i  kod Morskih orgulja. Pozornica kod hotela Zagreb bit će  namijenjena starijima te će se  na njoj nastupati KUD-ovi i  klape. Na drugoj pozornici,  kod Morskih orgulja, zabava  je za mlađe sugrađane i goste  Zadra. Nastupit će Kuzma i  Shaka Zulu i DJ-evi te atraktivne plesačice.
– Na Zadarskom berekinu  organizirat ćemo razne morske igre, utrku u maštelima,  slaganje kašeta, utrku u  vrećama, potezanje konopa,  hodanje po konopu… Kotizacije nema, očekujemo što  više prijava, možda najbolje  da se prijavljuju ekipe po  kvartovima, govori Horžić,  dodajući da posjetitelj  očekuju i nagradne igre.
Alen Perić, predsjednik  Udruge Prijatelji Plovanije,  istaknuo je da Udruga već  ima iskustva s organizacijom  fešta na Plovaniji, tako da  neće biti problema sa Zadarskom berekinom. Poluotok je  kao je veliki centar koji, kako  kaže Perić, treba oživiti i  oplemeniti novim manifestacijama. Zadarski berekin ide  u tom smjeru, s tim da je  ovogodišnja manifestacija  tek uvod za “jaču” feštu koju  Udruga Prijatelji Plovanije  namjerava ponoviti i sljedeće  godine.


Falkensteiner prvi uskočio u pomoć “berekinima”


Zadarskog berekina, koji  se 24. kolovoza održava  na donjoj rivi u Zadru,  Udruga Prijatelji Plovanije najavila je na  jučerašnjoj konferenciji u  Falkensteiner Hotel &  Spa Iadera u Punta Skali.  Zašto se manifestacija  koja se održava u središtu grada, na zadarskoj  donjoj rivi, najavljuje u  Punta Skali, pojasnio je  Ivan Horžić.
– Falkensteiner, koji je jedan od pokrovitelja Zadarskog berekina, prvi  nam je uskočio u pomoć  u organizaciji ove manifestacije. Pokazali su veliki interes za Zadarskog  berekina pa smo odlučili  ovdje i najaviti što će se  24. kolovoza događati na  donjoj rivi u Zadru, govori Horžić, dodajući da  sve informacije o najmu  štandova i sponzorstvu  mogu dobiti na internetskoj stranici www.zadarskiberekin.com.