Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Otočni sabor zabrinule preskupe pokazne karte za Dugi otok

Autor: Ante Vidović

16.08.2013. 22:00
Otočni sabor zabrinule preskupe pokazne karte za Dugi otok

Foto: Marin GOSPIĆ



Sustavom koji je uveden anagažiranjem novog prijevoznika ugrožen je posao desetero radnika u Mardešiću, u pitanje je dovedeno održavanje trenutačne razine proizvodnje kao i otkup dosadašnje količine ribe od ribara, istaknuto je na konferenciji za novinare Otočnog sabora


Direktorica tvornice ribljih prerađevina Mardešić iz Sali Marina Depolo upoznat će predsjednika RH Ivu Josipovića s problemima u proizvodnji koji su nastali nakon stupanja na snagu novog Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom prometu, tijekom Predsjednikova posjeta tvornici koji se najavljuje za utorak. Novi zakon doveo je do poskupljenja povlaštenih karata za radnike koji putuju s kopna na otok s 360 kuna na 1.800 kuna mjesečno, čime je ugrožen posao desetero radnika. U pitanje je dovedeno održavanje trenutačne razine proizvodnje kao i otkup dosadašnje količine ribe od ribara, istaknuto je na konferenciji za novinare Otočnog sabora koja je održana u Gradskoj knjižnici Zadar.
– Mi smo do sada plaćali kartu svojim radnicima. U slučaju da se situacija ne promijeni mi nećemo moći plaćati cijenu karte od 1.800 kuna, a niti će to moći radnici koji primaju prosječnu plaću u iznosu od 3.000 kuna, kaže direktorica Depolo.
U praksi to znači gubitak deset radnika što će se odraziti na pad proizvodnje, jer na Dugom otoku nema radne snage koja bi nadomjestila onu s kopna.
Predsjednik Otočnog sabora Denis Barić upozorava da u Ministarstvu pomorstva problem povlaštenih karata trebaju riješiti što prije, jer je problem veći nego što se čini.
– Znači li to da ako nema određenog kadra na otoku da ne treba subvencionirati gospodarstvenike za radnu snagu koja dolazi s kopna. Zar ne bismo trebali imati želju za boljom gospodarskom slikom na otocima i za početak stimulirati odlazak na rad na otok. Možda danas sutra ta osoba ostane i živjeti na otoku. Dolazimo, dakle do onoga da je povezanost bitna stvar za razvoj otoka, kaže Barić te dodaje:
– Danas je problem s gospodarstvenicima, a za koji dan kada počne nastava i s profesorima koji putuju na otok prenijeti svoje znanje na otočnu mladost, gdje je još ima.