Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarska bolnica poštuje priziv savjesti

Autor: Ljiljana Jurjević

16.08.2013. 22:00
Zadarska bolnica poštuje priziv savjesti

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Po hrvatskom Ustavu liječnici i medicinske sestre u Hrvatskoj mogu se pozvati na prigovor savjesti u situacijama kada ih njihova vjerska uvjerenja priječe da sudjeluju u medicinskim zahvatima protivnim postulatima vjere. Jedan od takvih zahvata je namjerni prekid trudnoće


Nedavni otkaz ugovora o radu primalji Jagi Stojak iz Knina ponovno je aktualiziralo pitanje priziva savjesti, na koji se ova kninska primalja pozvala 14. lipnja ove godine kada je odbila prisustvovati zahvatu namjernog prekida trudnoće. Nekoliko dana nakon toga ovoj 49-godišnjakinji, nakon 27 godina radnog staža, od čega je posljednjih 14 provela radeći kao primalja u kninskoj bolnici, na kućnu adresu stigla je Odluka o redovitom otkazu ugovora o radu. Znakovito, bolnica koja joj je uručila ekspresni otkaz nosi ime „Hrvatski ponos”.
Prije dva dana, ipak, obrat u slučaju Stojak. Sanacijska upraviteljica kninske bolnice povukla je otkaz i vraća je na posao.
Podsjetimo samo kako se po hrvatskom Ustavu liječnici i medicinske sestre u Hrvatskoj mogu pozvati na prigovor savjesti u situacijama kada ih njihova vjerska uvjerenja priječe da sudjeluju u medicinskim zahvatima protivnim postulatima vjere.
Dr. Branko Dukić, voditelj Odjela za ginekologiju i opstetriciju zadarske Opće bolnice smatra da je otkaz primalji u Kninu bio neopravdan ukoliko se temeljio samo na navedenom slučaju gdje se primalja pozvala na priziv savjesti, jer na njega, kaže dr. Dukić, ima pravo.
Dr. Dukić ističe primjer zadarske Opće bolnice gdje je, kaže, u prvim poratnim godinama bilo problema jer je dosta medicinskog osoblja odbijalo sudjelovati u namjernim prekidima trudnoće, na koje pak pacijentice, također po hrvatskom Ustavu, imaju pravo.
Za svako sudjelovanje u postupku prekida trudnoće liječnici i medicinske sestre dobivaju tzv. stimulaciju na plaću, kaže dr. Dukić, koji nije htio govoriti detaljnije o tome koji to liječnici rade abortuse, a koji ne, budući da se zna da na zadarskoj ginekologiji to rade samo dva liječnika. Ostali, pozivajući se na priziv savjesti namjerne prekide trudnoće ne žele obavljati i to njihovo pravo u potpunosti se poštuje.