Ministar branitelja poslao inspekciju u Benković

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Reakcija s vrha nakon ukopa Franje Jurišića
Ministarstvo hrvatskih branitelja uspostavilo je i kontakt između obitelji Jurišić i pogrebnog poduzeća Benković d.o.o. te je između njih postignut dogovor oko dostojanstvenog ukopa pokojnog hrvatskog branitelja Franje Jurišića, kažu u Ministarstvu
Slučaj pokopa hrvatskog branitelja, kojem su članovi obitelji morali kopati raku, šokirao je hrvatsku javnost

 Nakon objave skandaloznog slučaja pogreba branitelja Franje Jurišića kojemu je sin, zbog propusta komunalnog društva sam kopao grob, ministar branitelja Tomo Medved najavio je slanje inspekcije u komunalno društvo Benković. Podsjetimo, riječ je o 49-godišnjem branitelju Franji Jurišiću koji je počinio suicid i čiji je pogreb, unatoč činjenici da je riječ o odlikovanom djelatniku MORH-a kojega su ispratili i pripadnici Oružanih snaga i počasni vod, pretvoren u skandal zbog loše pripremljenog ukopnog mjesta.

"Pokopali ga kao psa"

Djelatnici Benkovića, komunalne tvrtke u vlasništvu Grada Benkovca, iskopali su preplitak grob i to u tolikoj mjeri da pogreb nije mogao biti obavljen. Braniteljeva udovica Lidija Jurišić te njeno troje djece, ali i prijatelji i suborci pokojnog Franje, ostali su šokirani te su o svemu odlučili progovoriti za javnost. Udovica pokojnog Jurišića rekla je tada za naš list da su joj supruga "pokopali kao psa".

- Gledali smo u rupu toliko plitku da u nju ne možeš ni životinju pokopati, a kamoli čovjeka... Bilo je strašno - kazala je gospođa Lidija kojoj se kasnije ispričao i direktor Benkovića, Ivica Erlić.

Erlić je za naš list priznao kako je ukopno mjesto "bilo traljavo, jer rupa nije dovoljno iskopana", dodajući kako su "radili po pravilima".

Ministar je nakon pogreba nazvao predsjednika udruge Termiti 84. gardijske bojne Tihomira Bakarića, kako bi se informirao o svemu. Bakarić je izjavio kako ne želi da zbog ovog sramotnog ukopa "padaju glave" ni direktoru Benkovića ni djelatnicima, ali smatraju kako bi se iz ovog slučaja trebala izvući pouka. No, da je Ministarstvo branitelja ipak htjelo ispitati ovaj slučaj kazuje i najava ministra Tome Medveda odmah nakon objave naše priče da će u Benkovac poslati sanitarnu inspekciju.

Kontaktirali i obitelj

U Ministarstvu branitelja provjerili smo jesu li u komunalnu tvrtku Benković poslali inspekcija i što je ona utvrdila?

- Ministarstvo hrvatskih branitelja odmah po saznanju o događaju zatražilo je inspekcijski nadzor, poduzelo sve potrebne mjere i radnje i uspostavilo kontakt između obitelji Jurišić i pogrebnog poduzeća Benković d.o.o. te je između njih postignut dogovor oko dostojanstvenog ukopa pokojnog hrvatskog branitelja Franje Jurišića - navode u Ministarstvu.

Nakon njihove inspekcije više će se znati o ovom slučaju, no da su svjesni svoje pogreške kazuje i podatak da je rukovodstvo tvrtke Benković ipak poduzelo neke korake prema djelatniku koji je iskopao ovaj sramotni grob. Njegovo je opravdanje bilo da je kopajući naišao na kamen, očito zanemarujući činjenicu da će stoga netko iza njega morati ponovno kopati. U ovom slučaju učinio je to i - sin pokojnog branitelja.

Opomena djelatniku koji je kopao

Nakon potvrde Ministarstva o inspekcijskom nadzoru u gradskom poduzeću Benković, kontaktirali smo direktora Ivicu Erlića. Uz napomenu kako je na godišnjem odmoru te ne želi davati izjave, kratko je kazao kako su Ministarstvu branitelja poslali očitovanje o ukopu branitelja Franje Jurišića, a na pitanje je li bilo kakvih sankcija prema djelatniku koji je pripremao ukopno mjesto, odgovorio nam je da je dobio opomenu.

Vidaić: Ministar Medved nije zaboravio na nas suborce

Dopredsjednik zadarske HVIDR-e Klaudio Vidaić koji se, unatoč 100-postotnom invaliditetu, maksimalno angažirao i na slučaju Franje Jurišića, kao i ostalih branitelja koji trebaju pomoć, kaže kako je izuzetno zadovoljan zbog brze reakcije ministra branitelja.

- Poznavajući generala Medveda, to nije ni bilo čudno, za njega mogu reći da je ponajprije velik čovjek, a onda političar. Ni nakon preuzimanja svoje visoke dužnosti nije zaboravio na nas suborce, dapače, tu je kad god ga trebamo i u okviru svojih ovlasti napravit će sve da nam pomogne. Kao dragovoljac prošao je mnoga ratišta, a i sam je ranjen pa nas najbolje razumije. Stoga ne čudi da je i u slučaju pokopa Franje Jurišića ovako reagirao te da pronalazi sve zakonske mogućnosti kako bi pomogao obitelji pokojnog branitelja. Nadam se da će ovaj slučaj biti primjer kako ne treba raditi i da se ovako nešto više nikad neće ponoviti. No, moram napomenuti kako smo mi u HVIDR-i posebno zahvalni i medijima koji nam pomažu da objavom ovakvih slučajeva ukazujemo na probleme braniteljskih obitelji koje, kako vidimo i iz ove tragične priče, i 20 godina nakon rata proživljavaju svoju kalvariju - kaže Vidaić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.5 (2 glasova)