Turisti oduševljeni zadarskim arhipelagom, ali ne i noćnim životom

Slika korisnika valentinam
Sve se zna
Iskustva i dojmovi koje turisti ostavljaju na forumu o zadarskom arhipelagu pokazuju kako su upravo oduševljeni: „Najbolji dio našeg boravka u Hrvatskoj“, „Najljepše što smo doživjeli na Jadranskoj obali“, „Najbolji dio naše turneje po Balkanu“, samo su neki od naslova koje turisti nižu jedan za drugim
Adam VIDAS
Zadarski otoci ostaju turistima u najljepšem sjećanju

 Kako se brojni turisti osjećaju u Zadru, što im se sviđa više, a što manje, kako provode svoje slobodno vrijeme, izlaze li noću i mnoga druga sLična pitanja, ne moraju danas ostajati bez odgovora. Zahvaljujući brojnim web-stranicama, aplikacijama, turističkim blogovima i vlogovima koje neumorno ispunjavaju sami gosti, nije nam više teško sklopiti sliku kako strani gosti doživljavaju naš grad i njegovu okolicu, ljude i zanamenitosti.

Znaju za Saharun

Jedna od najpopularnijih takvih stranica, američki Tripadvisor ima i poseban forum o zadarskim temama o čijoj popularnosti dovoljno govori podatak da se na njemu nalaze 1404 „topica“. Pa premda se mnogi i ponavljaju, ovo ipak predstavlja doista velik broj.

Osim uobičajenih i razumljivih pitanja gdje je najbolje odsjesti, velik broj gostiju se također raspituje o plažama. Može se primijetiti da dosta njih preporučuju kupanje na Kolovarima, a zavaljujući prometu preko luke Gaženica, velik broj se odlučuje za kupanje na bibinjskim plažama. Stupanj informiranosti o privlačnim plažama u okolici grada je popriličan i mnogi stranci su dobro obavješteni o Kraljičinoj plaži u Ninu ili Saharunu na Dugom otoku.

I inače je interes za otoke zadarskog arhipelaga veoma velik, što bi svakako trebalo zainteresirati i odgovorne za njihovu prometnu povezanost. Mnogo je upita kako doći do kojeg otoka, koji otok posjetiti, što koji ima za ponuditi, gdje su bolje plaže, kakva je kulinarska i druga ponuda i slično. Čak i turisti koji ostaju u Zadru na samo nekoliko dana često žele u svoj itinenarij ubaciti i makar poludnevni posjet nekom otoku. Odlazak na Ugljan ili Dugi otok, zatim obilaženje otoka bicikom, mnogima je već postao neizostavni sadržaj tijekom odmora u Zadru. Nemoguće je ne pomisliti da bi ista situacija bila i s drugim otocima da su bolje prometno povezani. O tome govore i iskustva i dojmovi koje turisti ostavljaju na forumu o zadarskom arhipelagu. Od 114 unosa, tek je jedan (1!) negativan, a svi odstali upravo oduševljeni. „Najbolji dio našeg boravka u Hrvatskoj“, „Najljepše što smo doživjeli na Jadranskoj obali“, „Najbolji dio naše turneje po Balkanu“, samo su neki od naslova koje turisti daju svojim dojmovima, a nižu se jedan za drugim.

Kritike sporosti ili neljubaznosti osoblja

Svakako je zanimljivo primijetiti da topic „noćni život“ ima značajno manje unosa, ocjena i dojmova od onih topica koji se odnose na različite dnevne aktivnosti. Također je zamjetno da, iako ima oduševljenih gostiju, većina je ipak tek zadovoljna, a ima i nezadovoljnika. Kritike su češće upućene sporosti ili neljubaznosti osoblja u barovima i kafićima, negoli cijeni ponude. Ambijent i glazba uglavnom imaju dobre i veoma dobre ocjene, ali čini se da ipak noćni život nije ono zbog čega gosti dolaze u Zadar. Web stranica likealocalguide s korisnim informacijama za turiste u stotinama svjetskih gradova, obrađuje i Zadar, ali joj je kategorija Nightlife – prazna. Lonely Planmet je nešto optimističniji u najavama zadarskog noćnog živcota, ali prvenstveno savjetuje turiste kako doći do Zrća.

Kako do Novalje – najčešće pitanje

Možda je jedan od najboljih pokazatelja što se zbilja događa s turistima u našem gradu popis njihovih najčešćih pitanja. U toj kategoriji je na prvom mjestu – kako doći iz Zadra do Novalje, odnosno kako od Novalje doći od Zračne luke. Općeniti transport od Zračne luke do različitih destinacija u Zadru i okolici je na drugom mjestu. Treća po popularnosti zapravo nisu pitanja nego iskustva gostiju o njihovom boravku u gradu, gdje prevladavaju oni oduševljeni izletima u okolicu.

Frank i krumpiri

Popularni „Frank's Travel Blog“ također se bavi Zadrom i daje dosta dobre ocjene u mnogim kategorijama. Posebice je zadovoljan kulinarskom ponudom među kojom ističe ribu, janjetinu i povrće iz okolnih sela. Kaže da su mu rekli da su iz „planinskih sela u zadarskoj okolici“ najbolji krumpiri te da ih je probao i uvjerio se da je to istina. Frank također primjećuje da je zadarska gastronomska ponuda pristupačnija po cijenama od one u Dubrovniku.

Amerikanci vole Zadar

Možda je najbolja od svih preporuka koja se o Zadru može naći na Tripadvisoru pitanje koju je uputio turist iz Birminghama da li da iskoristi opciju jeftinog leta do Zadra ili da ide nekamo drugamo. Dobio je dvadeset i osam odgovora drugih turista iz SAD-a, Australije, Irske, Katara i Velike Britanije, od kojih su dva bila negativna, a svi ostali apsolutno uvjereni da je Zadar grad koji se mora posjetiti. Nekoliko Amerikanaca i Amerikanki je čak ustvrdilo kako im se nakon što su posjetili Split i Zadar, Zadar definitivno više sviđa.

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno