Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na besplatno ljetovanje dovode dvije samohrane majke s djecom

17.08.2018. 14:03
Na besplatno  ljetovanje dovode  dvije samohrane  majke s djecom


 Turistička sezona u Zadru je na samom vrhuncu i većina iznajmljivača u gradu i okolici zadovoljno trlja ruke.  Mnogi od njih, zahvaljujući turizmu i iznajmljivanju, uspijevaju popraviti kućni budžet.  Međutim, ima i onih koji ne misle isključivo na profit, već su odlučili pomoći obiteljima u teškim životnim uvjetima te ih besplatno dovesti na  ljetovanje u Dalmaciju. Jedna od takvih dobrih duša i žena širokoga srca  je Zadranka Nera Kurta, koja je nedavno odlučila primiti dvije potrebite  obitelji u dva apartmana u kući u Privlaci. Apartmani su u prizemlju te  su prilagođeni obiteljima s djecom s posebnim potrebama, a za naš list  rekla je kako je došla na ovu plemenitu i velikodušnu ideju.
 – I sama sam tijekom života imala teških situacija, ali smo kroz njih svi  kročili zdravi – i suprug i djeca i ja. Mi smo se iz svega uspjeli izvući i stati  na noge te nam je sada zaista dobro. Međutim, ima ljudi koji su u vrlo  teškim situacijama i još imaju djecu s poteškoćama ili nekim oboljenjem. Ti roditelji prepušteni su sami sebi i to je strašno. Svakoga dana  čitam u medijima kako nekoj djeci treba pomoć, kako su bolesna, pa se  skupljaju novci za jedne, pa za druge i sve me to zaista potreslo te sam  odlučila darovati ljetovanje za dvije obitelji koje su u teškom financijskom stanju ili imaju dijete s poteškoćama u razvoju. Javila sam se udruzi Babe, te mi je gospođa koja tamo radi jako pomogla i spojila me s jednom majkom više djece iz unutrašnjosti iz sigurne kuće koja će doći,  rekla nam je tijekom razgovora Nera Kurta. Istaknula je kako ne želi govoriti o identitetu osoba koje dolaze jer ih želi zaštititi.
Druga koja dolazi je gospođa oboljela od karcinoma, a ima dijete s posebnim potrebama. Ove dvije majke i njihova djeca ovoga će ljeta barem  na tjedan dana moći zaboraviti na probleme koji ih muče i bezbrižno  uživati u moru zajedno te se kupati i osjetiti ljeto. I to upravo zahvaljujući dobrom djelu velikodušnih osoba.
Na pitanje kako su mame reagirale kad im je rekla da im nudi besplatno ljetovanje, rekla je kako nisu mogle vjerovati te su počele plakati od  sreće i nevjerice.
 – Javila sam se gospođama te sam im rekla što želim, a one su prvo ostale bez riječi u potpunoj nevjerici. Potom su se zahvalile i bile su jako  sretne. U Hrvatskoj ima djece koja nikada nisu bila na moru, a tko zna  hoće li ikada moći otići. To je još jedan razlog zašto smo ovo učinili i na  ovo se odlučili, rekla je Kurta. Istaknula je kako je s ovom pričom izašla u  javnost jer želi potaknuti i druge iznajmljivače da se jave i uključe te da i  oni žrtvuju jedan tjedan zarade i pozovu ljude kojima stvarno treba te im  uljepšaju ljetovanje.
 – Ja shvaćam da ljudima treba novac i da im je svaki iznajmljen dan bitan, ali ima i onih koji imaju veći broj apartmana. U Zadru se ove godine  otvorilo 4.000 novih apartmana, kad bi barem 10 posto od njih pristalo  ostaviti jedan tjedan prazan za ove obitelji mislim da bi se napravila  značajna razlika, rekla je Kurta i apelirala još jednom na iznajmljivače da  pokažu veliko srce i uljepšaju nekoj obitelji u teškom stanju ljeto.
Za kraj je dodala kako se odlučila za iznajmljivanje u kolovozu jer tada  djeca još uvijek ne idu u školu te mogu doći na ljeto i uživati.
Ona je inače i član automoto kluba Honda te tijekom godine pripremaju brojne humanitarne akcije. Istaknula je kako su u Šibeniku imali  okupljanje humanitarnog karaktera za dijete koje je oboljelo od multiple  skleroze. Osim toga oko Božića uvijek imaju humanitarnu akciju u kojoj  se hondisti Zadra i Rijeke, kao i prijatelji iz Zagreba, skupe i kupe hranu,  potrepštine te brojne druge darove za jednu obitelj u potrebi te im  uljepšaju Božić.