Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zadar će konačno dobiti dva parka za pse!

17.08.2018. 08:07
Zadar će konačno dobiti dva parka za pse!


Stanari Voštarnice, kod poznatih zadarskih pet nebodera, dojavili su redakciji Zadarskog lista kako se tamošnja zelena površina koristi za vršenje nužde kućnih ljubimaca, a s obzirom da vlasnici nakon toga izmet ne počiste, cijeli taj dio kvarta već dulje vrijeme tijekom ljetnih vrućina dosta zaudara.
Komunalni pročelnik Robertino Dujela, potvrdio je kako je komunalno redarstvo također zaprimilo prijavu s opisanim problemom na spomenutoj lokaciji.
– Znamo za situaciju kod pet nebodera, stanari su se i nama potužili, prijavili komunalnim redarima. Već smo slali Čistoću da počisti javnu površinu. Međutim, svjesni smo da samo intervencijama Čistoće taj problem nećemo trajno riješiti. Sve više naših sugrađana ima potrebu za mjestom u blizini svog stana  gdje bi mogli bez ustručavanja boraviti s kućnim  ljubimcima, rekao je Dujela  dodavši kako su se, nastavno na analize potreba građana  i dostupnih lokacija, te  imajući na umu zaštitu  privatnosti  građana koji nemaju potrebu za  istim, odlučili na sljedeće:
– Postojeću lokaciju unutar Športskog centra Franko Lisica oplemenit ćemo prikladnim  sadržajem dok bi uredili i novu lokaciju unutar Športskog centra Višnjik. Oba parka za pse bit će fizički ogradom  odvojena i dislocirana od atletske staze, dječjeg igrališta i drugih sadržaja na lokacijama bez ikakvog možebitnog utjecaja na posjetitelje istih. Na ovaj način ćemo u samom centru grada dati mogućnost vlasnicima kućnih ljubimaca da se organizirano na javnoj površini  druže  sa svojim ljubimcima, kazao je Dujela naglasivši kako će po prijavama neodgovornog ponašanja pojedinih vlasnika komunalno redarstvo i dalje u kontinuitetu postupati.
Dujela je dodao kako, prije implementacije ideje u prostor, a koja se očekuje kroz jesen, ostaje se još dogovoriti s vlasnicima, tj. korisnicima odabranih lokacija.
– Nadam se i njihovoj   podršci  jer na ovaj način dodatno oplemenjujemo sadržaj javne površine, kazao je.
U razgovoru oko parkova za pse, nekako se sama po sebi nametnula i plaža za pse koja nažalost u Zadru još uvijek nije naišla na plodno tlo. To je ipak malo veći problem od samog parka za pse, naglašava Dujela, ali do sljedeće sezone ćemo nastojati riješiti i taj segment.
– Lakše je pronaći lokaciju izvan grada, ali to nije zadovoljavajuće rješenje. Želja nam je definirati  plažu za pse baš u Zadru, da naši građani, ali i njihovi gosti, ne moraju više napuštati grad u potrazi za plažom na kojoj bi se njihovi ljubimci mogli okupati, kazao je Dujela dodavši kako im slijedi  obilazak   svih potencijalnih lokacija.
– Analizom  ćemo dobiti  prikladnu  lokaciju, uz uvjet  da ne ometamo građane koji nemaju ljubimce. Činjenica je da smo oskudni s plažama u samom gradu  pa ne želimo dodatno uzurpirati iste, kazao je Dujela dodavši kako će Grad do sljedeće sezone uložiti dodatni napor kako bi  odabrali i uredili  prvu plažu za pse u Zadru.
Također, naglasio je kako su uvijek otvoreni za sugestije. Bilo da je riječ o udrugama ljubitelja pasa ili od strane samih građana, Dujela poručuje da će vrlo rado uvažiti sve prijedloge i sugestije za odabir plaže za pse.
– Utvrdili smo činjenicu  da nemamo  plaže za pse. Voljeli bismo da se građani aktivno uključe  svojim prijedlozima potencijalne  lokacije  kako bi sinergijom svih  pronašli optimalno rješenje, kazao je Dujela.
Na pitanje kakva je situacija s izmetom pasa po parkovima, šetnicama, a ponajviše – na području Poluotoka, Dujela nam je objasnio kako situacija uvelike ovisi o samim vlasnicima.
– Treba raditi na podizanju svijesti vlasnika kućih ljubimaca. Čistoća obilazi i rješava te probleme, ali dok  pojedini vlasnici ne postanu obzirni i savjesni, susretat ćemo se s neprihvatljivim stanjem po mikrolokacijama. Ulažemo sve raspoložive resurse kako bismo održavali grad čistim, kazao je, dodavši kako su kazne  propisane, a komunalni redari na terenu.
– Vlasnik će u nazočnosti komunalnog redara uvijek postupiti 'savjesno', dok će već u sljedećem trenutku, kada se redar udalji, neodgovorni pojedinci  iskoristiti situaciju i ostaviti nered. Inzistiramo na  konstantnoj  nazočnosti   komunalnih redara u prostoru jer samo na taj način možemo dohvatiti željeni cilj – naglašava Dujela
Nekada se po Poluotoku moglo pronaći i košarica s vrećicama za pseći izmet, ali ih više nema.  Razlog je sličan – nemar i devastacija istih, objašnjava Dujela.
– Bilo ih je na Poluotoku prije nekoliko godina, sada smo ih postavili uz nogostup na zapadnoj strani Ulice dr. Ante Starčevića. Dok su bile postavljene na Poluotoku, točnije – uz  Rivu, nisu dale očekivane rezultate. Košare su se konstantno devastirale  i  iz tog razloga nisu zaživjele, kazao je Dujela.


Više sredstava za  gradske plaže
Osim plaže za pse, Grad za iduću sezonu planira izdvojiti više sredstava za oplemenjivanje, općenito, svih plaža u Zadru jer trenutan iznos dovoljan je tek za grube  radove.
– Tristo tisuća kuna koliko smo do sada izdvajali bilo je dostatno  za grube radove,  dohrane plaža, a želja nam je plaže oplemeniti dodatnim sadržajem i urediti ih na  zadovoljstvo svih, rekao je Dujela.