Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Iščupaš korov i baciš… novac i zdravlje!

17.08.2019. 13:05
Iščupaš korov i baciš… novac i zdravlje!


U šetnji dućanima po Engleskoj, Francuskoj, Italiji itd. na policama gdje drže ukiseljene poslastice, uživam gledati što se sve nudi. Iako je danas svijet postao globalno selo pa puno toga nije iznenađenje, ipak se naiđe na ponešto što se kod nas ne koristi, egzotično je, novo… Ponekad se naleti i na nešto jako dobro poznato, a kod nas potpuno zanemareno. I tako trepćući u nevjerici gledam malu bočicu tucnja, tušelja. Ukiseljeni listići me gledaju iz bočice na kojoj je indicirano ni manje ni više, nego 80 kuna!
Upravo sada počinje borba naših uzgajivača da ga počupaju iz polja i vrtova, gdje kao tepih prekrivaju ogromne površine. Čovjek se zapita ko je sad tu lud?! Ovi koji jedu korovčinu koje se nikako riješiti, ili oni koji tu biljku vrijedno i sa puno muke izbacuju iz nasada vrjednije salate. Vrjednije?!
Različite! Svaka biljka, baš kao i svaki čovjek ima svoje karakteristike, dobre i loše strane.
Gledam gdje se sa puno truda uzgaja nešto što baš i neće raste, a baca nešto što samo od sebe bez imalo truda, čisto a još i pri tome se može dobro zaraditi. Možda treba doći neko, kao u slučaju smilja pa ponuditi dobru cjenu i taj korov će umjesto pošasti postati ono što zaslužuje – izuzetno vrijedna i zdrava namirnica
A što to tako dobro ima tušelj?
Nevjerojatno je bogat izvor proteina, vitamina A, B i C, da počnemo s abecedom, ali i vitamina E koji je esencijalan za vezivna tkiva, kako kože za ljepotu ali još važnije zglobove, krvne žile (dakle popucale vene) ali je i izuzetno jaki antioksidans. Osobito je i to što sadrži više omega 3 masnih kiselina od bilo koje druge lisnate biljke. Naime sadrži alfa-linolensku kiselinu koja spada u grupu omega-3 masnih kiselina i značajna je za rast i razvoj organizma, regulira nivo kolesterola. U sebi ima još i fenilalanin, triptofan i biofenole koji su djelotvorni u vezivanju slobodnih radikala u organizmu i time štite od mnogobrojnih bolesti. A te kiseline su samo da nabrojim izuzetna pomoć kod »sitnica« kao što su: bolesti srca i krvožilnog sustava, dijabetes, upalne i autoimune bolesti (npr. reumatski artritis) osteoporoza, depresija, astma, upalne bolesti kože (psorijaza), upalne bolesti crijeva (Kronova bolest)…
Od minerala i elemenata u tragovima ima: magnezija, kalcija, kalija, željeza, cinka, kao i alkaloida, flavonoida, kumarina, saponina, glutaminske kiseline, oksalne kiseline sterin beta-sitosterol i sluzavu tvar. Također sadrži i fenole koji su djelotvorni u vezivanju slobodnih radikala u organizmu. Znači prevencija nezdravog starenja.
Tušt ima vrlo ljekovita svojstva u liječenju zatvora, kao i upala bubrega i mjehura, a suvremena medicina ga koristi u pripravcima koji djeluju laksativno. Ta svojstva možemo zahvaliti sluzavoj tvari koju sadrži pa ga se preporuča se protiv žgaravice i gastritisa. Sok se rabi protiv suhog kašlja, upala, čireva i krvarenja. Ujedno je upravo taj dio sastojaka ono što pomaže kod problema s kožom, koju smiruje i pomaže zarastanju bez ožiljaka.
U kuhanju sluzave tvari zgušnjavaju juhe od tušelja pa time i postaje gastronomska poslastica.
Ukratko djeluje antibakterijski, kao čistač krvi i diuretik, pomaže i kod kašlja, temperature, upale desni, hemoroida, proljetnog umora, slabosti bubrega, arterioskleroze, glavobolje i oboljenja živaca. Zafrknutim znanstvenim jezikom rečeno, ova je biljka prirodni antihelmetik, antipiretik, antiskorbut, depurativ, dermetik, diuretik, laksativ, regulator, roborans, tonikum i vermifug.
Najbolji je friški, na salatu. Malo soli, maslinovog ulja i kvasine i dobijemo osvježavajuću ljetnu salatu, koja prija upravo i zato što ova biljka akumulira vodu u svojim listovima pa i hidratizira organizam dajući mu vodu koju po ovim vrućim danima izgubi, ali i odmah hrpu minerala koje potrošimo znojenjem. Svojevrsni jestivi izotonični napitak. Okus je ugodan, »biljkast« naprosto nešto kao sočni špinat.
Kod ove biljke treba pripaziti da se ne pomiješa sa portulakom, koja se uzgaja zbog ljepote svojih cvjetova u pitarima. No kada stavite te dvije biljke jednu uz drugu, razlike su očite i ogromne. Jedina sličnost je u obliku grmića i činjenici da obje imaju mesnate listiće. Ali ova koja je otrovna još uz te razlike i ispušta mliječnu kiselinu. I u imenu. Portulaka za ukras, a tušt je latinskog imena: Portulaca oleracea L. sativa. Taj dio portulaca dolazi od činjenice da porta – vrata podsjećaju na to da tušelj svoje sjemenke, vrlo sitne i vrlo izdašne sadrži u kapsulici koja kao da ima vratašca. I te sjemenke su jestive i ukusne. I stabljika, i listovi. Jedino se korijen ne koristi. Osim ukoliko se ne odvažite na uzgoj ove biljke. Tada ćete otkriti da i najmanji komadić korijena ostavljen u zemlji znači da će se biljka ludo raširiti po vašem terenu. Noćna mora za one koji ne žele taj uzgoj. Divota za onoga ko odluči ovu biljku uzgajati. I to sa vrlo dobrim razlozima! I zdravstvenim, i ekonomskim. Jer ko prvi djevojci… Ponavljam: 80 kuna mala staklenka ukiseljenog tušelja, punog zdravlja, a i okusa.