Boris Jokić: Političari nam se brčkaju u plićaku i na jahtama, a roditelji i djeca čekaju odgovore

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Početak nastave
Autor: 
Je li moguće da jedan ovakav sustav to ne planira. Ja sam kao otac zabrinut! Brine me da je dijete zdravstveno sigurno, a druga stvar koja me brine je to obrazovno pitanje, rekao je Boris Jokić
Novi list
Boris Jokić

Jedan od poznatijih aktualnih hrvatskih pedagoga i sociologa Boris Jokić za RTL Danas odgovario na brojna pitanja koja muče roditelje prije početka školske godine s obzirom na broj oboljelih od koronavirusa.

Jokić smatra da nije ozbiljno da 15 dana prije početka nastave ne znamo ništa o organizaciji nastave.

“Hrvatske obrazovne vlasti uvelike kasne s pripremama za početak školske godine. Dok druge zemlje već pripremaju za sve scenarije, hrvatski političari su na moru, brčkaju se u plićaku, a roditelji i djeca i obrazovni djelatnici nemaju odgovore”, rekao je Jokić.

Jesu li škole epidemiološke bombe?

Pojasnio je svoju izjavu da će neke škole postati epidemiološke bombe.

“Neke škole bi mogle postati. Ne smije se zaboraviti da osim pandemije Covida Zagreb je imao i potres što je uzrokovalo da su neke škole dislocirane. Primjerice MIOC. Naime, 2000 ljudi svakoga dana prolazit će kroz tu zgradu.

No i tu se može pronaći rješenje, ali tri tjedna prije početka škole mi tek očekujemo neko birokratsko tijelo koje će odlučivati i možemo se samo nadati da ćemo imati sve odgovore”, pojasnio je Jokić.

Njegov je osobni stav kako bi najbolje bilo kad bi djeca išla u školu, jer škola je najbolje okruženje za učenje. No, ističe, moramo se pripremiti za sve situacije.

“Izvjesno je da će doći do određenih epidemioloških situacija i treba razmišljati o hibridnim modelima poučavanja. Ti hibridni modeli znače da bi trebalo predvidjeti što će se dogoditi kad djeca dođu u svoje kućno okruženje, a također treba se pripremiti za online nastavu.

Sve to Hrvatska bi mogla napraviti, ali to se neće dogoditi ako se ne počne raditi ili se nije već počelo raditi”, upozorava Jokić.

Trebaju li roditelji imati pravo na izbor?

Trebaju li roditelji imati pravo na izbor oko toga žele li da u epidemiji njihova djeca idu u školu ili pohađaju nastavu od kuće?

“Država mora jamčiti javno zdravstvenu sigurnost djeci i odgojno obrazovnim radnicima za vrijeme izvođenja nastave. Ako toga nema naravno da su roditelji pod rizikom.

Međutim, ako se adekvatno planira, pa nema firme u Hrvatskoj koja ako postoji rizik od pandemije korone ne planira daljnju situaciju.

Je li moguće da jedan ovakav sustav to ne planira. Ja sam kao otac zabrinut! Brine me da je dijete zdravstveno sigurno, a druga stvar koja me brine je to obrazovno pitanje. Na niti jednu od tih pitanja nemamo odgovor.

Odgojno obrazovni sustav je najsloženiji sustav koji zahtjeva izrazito planiranje situacije. Što se dogodi u jednom razredu ako je netko zaražen, što se dogodi ako je nastavnik zaražen? O tome se ne razgovora. Kako reorganizirati školu, nastavu u slučaju zaraženih nastavnika?

No za sve se može pronaći rješenje, ali to se neće moći ako se 15 dana prije početka najavljuje birokratsko administrativno tijelo. To zvuči kao neka stara vremena kada ste osnivali komisije samo kako biste imali pokriće za svoj mogući neuspjeh, što nije dobro”, pojasnio je Jokić.

Vrijeme je da se ti političari napokon dokažu

Smatra da Hrvatska ima dovoljno pameti, snage i entuzijazma pa ne mora slijediti ono što se događa u Austriji, Francuskoj ili Njemačkoj. Hrvatska može i ima snage izraditi svoje modele, rekao je Jokić.

“Svi zajedno možemo raditi na tome i to vrlo intenzivno možemo nešto napraviti, ali osobno ne vjerujem u administrativno birokratsko tijelo od 23 člana da može išta funkcionalno i učinkoviti učitniti.

Zbilja vjerujem da je vrijeme da se ti političari napokon dokažu i pokažu za ono što su izabrani, a ne da se brčkaju u plićaku i na jahti nego da dođu i rade za sve nas”, poručio je Boris Jokić u RTL-u Danas.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno