Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

DAN SV. FILIPA I JAKOVA Ostvareno 70 posto turističkih brojki i 48 milijuna kuna EU projekata

17.08.2020. 13:17


Pod strogim epidemiološkim mjerama zbog pogoršanog stanja vezanog uz COVID-19, mjerenja temperature svim nazočnima, dezinfekcije ruku i nošenja maskice, u kinodvorani s novim klimatizacijskim sustavom vrijednim 230.000 kuna održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća Sv. Filipa i Jakova s kojom je započelo trodnevno obilježavanje Dana općine i blagdana sv. Roka.
Svečana sjednica OV-a započela je hrvatskom himnom u izvođenju klape Cantus iz Sv. Filipa i Jakova.
 


Molitva za nebeske lijekove


– Hvala Bogu, usprkos izvanrednim okolnostima imamo dobru situaciju kad je u pitanju naše gospodarstvo. Turističke brojke pokazuju 70 posto u odnosu na proteklu godinu. Ali moram reći da nas čeka teška jesen i zima, kazao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.
Pohvalio je uspješan rad Civilnog stožera na čelu s načelnicom Renatom Batur, koji trenutačno broji šest aktivnih članova.
– Sedam stoljeća poslije smrti sv. Roka koji je obolio od kuge, pojavila se zarazna bolest koronavirus. Sada više nego ikada svoje oči upiremo u sv. Roka, sklopljenih ruku, molitve šaljemo od srca. Ne podcjenjujući trenutačnu medicinsku tehnološku znanost nebeski lijekovi su nam prijeko potrebni, kazao je Pelicarić.
Poručio je da pored želje za nečim višim i boljim, kad je u pitanju infrastruktura u ovoj situaciji treba ostati skromniji.
– Neka nam vodilja bude ne samo materijalna vrijednost već i ljudskost, kultura, običaji, pomoć bolesnima, siromašnima, nemoćnima, jednom riječju, da budemo ljudi kakve bi želio da ima oko sebe naš sveti Roko, zaključio je Pelicarić.
 




U vrhu Zadarske županije


U promotivnom 15-minutnom filmu po scenariju Roka Vodopije kojeg je snimio i montirao Jakov Đinđić, tekstove su čitali Branka Pelicarić i Martin Brkljača. Naglašeno je kako su u proteklom razdoblju ostvareni brojni europski, sufinancirani projekti čija ukupna vrijednost prelazi 48 milijuna kuna, a sufinanciranje je odobreno u iznosu od gotovo 36 milijuna kuna, što Općinu Sv. Filip i Jakov svrstava među najuspješnije općine u Zadarskoj županiji.
– Riječ je o izgradnji Dječjeg vrtića Cvitić s jaslicama u Turnju za 54 djeteta te za novih šest radnih mjesta; modernom reciklažnom dvorištu vrijednom 5,5 milijuna kuna od čega je Općina sufinancirala s oko 2,7 milijuna kuna dok je EU sredstvima i sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU sufinancirano oko 2,8 milijuna kuna; izgradnji biciklističke staze od Sv. Petra do Turnja, prvoj fazi u duljini od 2.426 metara u iznosu od pet milijuna kuna, od čega je preko milijun kuna ulaganje Komunalca u infrastrukturu; gradnji nogostupa uz lokalnu cestu u duljini 1.040 metara od Glavice u Općini Sukošan do crkve u Raštanima Donjim u vrijednosti od 1.375.000 kuna, od čega ŽUC 600.000 kuna, a Općina 775.000 kuna; infrastrukturnim radovima na Rabatinu iznad Sv. Filipa i Jakovu u prvoj fazi u vrijednosti oko 7 milijuna kuna za 24 POS-ova stana i 60 privatnih objekata te za odvodnju-kanalizaciju obližnje osnovne škole; obnovi kinodvorane u Sv. Filip i Jakovu u sklopu EU projekta KINO vrijednom 2,2 milijuna za najaktivnije kino u Zadarskoj županiji i šire; projektu Zaželi za 30 korisnika u iznosu oko milijun kuna te zaposlenju četiri teže zapošljive žene, rečeno je u dokumentarnom filmu.
 


Aglomeracija, projekt stoljeća


U europske projekte spadaju i druga faza kanalizacijskog sustava Sv. Filip i Jakov, izgradnja vodoopskrbne mreže Raštane Gornje -Tičevo – Viterinci, ribarska manifestacija Gušti mora, Ribarska večer Sv. Filip i Jakov te izgradnja nerazvrstane ceste KRČ u Turnju te odnedavno i širokopojasna mreža ukupne vrijednosti 51,3 milijuna kuna.
– Unatoč koronakrizi, niti mi u županiji, ali niti vrijedni općinski djelatnici, nismo odustajali od brojnih projekata kojima je cilj unaprijediti kvalitetu života svih stanovnika. Tako je projekt stoljeća, Aglomeracija Biograd došla do faze u kojoj se samo čeka potpis ugovora, a uz to, suradnjom s Hrvatskim vodama i resornim Ministarstvom osigurano je dodatnih 6 milijuna kuna za izgradnju dijela vodovodne i kanalizacijske mreže u općini Sv. Filip i Jakov, kazao je Božidar Longin, zadarski župan, istaknuvši kako su u raznim aktivnostima u Općinu dodatno uložili oko tri milijuna kuna.
Na kraju Svečane sjednice predstavljena je bogato opremljena knjiga KUD-a Sv. Roko pod nazivom "Osluhni nutarnje zvono".
 


Zlatni grb ŽUC-u, srebrni Filipjanskim maškarama, brončani Mariju Fantini


Na sjednici Općinskog vijeća kojom je predsjedao Igor Pedisić, dodijeljeno je čak 38 godišnjih nagrada i priznanja.
Zlatni grb Općine Sv. Filip i Jakov za izniman doprinos infrastrukturnom razvoju Općine dodijeljen je Županijskoj upravi za Ceste Zadarske županije (ŽUC), a primio ga je Branko Kutija, ravnatelj ŽUC-a. Srebrni grb za nesebičan trud i dugogodišnji doprinos u organizaciji Filipjanskih maškara dodijelio se volonterima Filipjanskih maškara, a primio ga je Zdravko Vodanović. Brončani grb za ostvarene rezultate u košarci, dobivanje košarkaške stipendije za studiranje u Americi dobio je Marijo Fantina, a preuzela ga je njegova majka Renata Fantina.
Općinsko priznanje za projekt KINO dobila je Lucija Mikas, predsjednica udruge U Pokretu. Općinsko priznanje za promicanje filmske kulture: Roko Vodopija, Aron Mikas, Vedran Eškinja, Adrijan Brzić, Danijel Baričić, Anamarija Eškinja, Goran Fuzul i Tereza Brzić.
Općinsko priznanje za organizaciju Filipjanskih maškara dobili su: Božidar Morović, Branimir Batur, Frane Birkić, Ivan Pikunić, Jakov Brzić, Jakov Đinđić, Leon Baričić, Lovre Batur, Marija Brajković, Karmen Brajković, Martin Brkljača, Petar Markić, Krešimir Radić, Roko Vodopija, Toma Eškinja, Ana Jačan, Ana Plećaš, Ante Brzić, Zdravko Vodanović, Lovre Eškinja, Leon Eškinja, Filip Eškinja, Domagoj Eškinja, Adam Eškinja i Josip Pikunić.