NEBESKI ZAŠTITNIK Zbog koronavirusa na fešti sv. Kasijana nedostajalo tisuće feštara, domaćih i fureštih

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Proslavljen svetac po kojem je mjesto Sukošan dobilo ime
Feštu u župi sv. Kasijana, nebeskog zaštitnika Sukošana i Debeljaka, ove godine je kao nikad dosad obilježila nova bolest koronavirus, koja je zbog epidemioloških mjera mještane, goste i turiste uskratila za tradicionalnu procesiju sa svečevim kipom, ali i za spektakularnu zabavu do jutra. A s obzirom na protekle godine i za nekoliko tisuća feštara, domaćih i fureštih
Velimir BRKIĆ
Misa se slušala uz poštivanje pandemijskih mjera

Crkveno-pučku feštu u župi sv. Kasijana, nebeskog zaštitnika Sukošana i Debeljaka, ove godine je obilježila nova bolest koronavirus, zbog koje je vjernički puk ostao uskraćen za tradicionalnu procesiju sa svečevim kipom, ali i za spektakularnu noćnu zabavu do jutra. Uspoređujući slavlje s proteklim godinama, izostalo je i nekoliko tisuća feštara, domaćih i fureštih.
Svetu misu u zajedništvu sa župnikom don Domagojem Kelavom i subraćom svećenicima u župnoj crkvi sv. Kasijana u Sukošanu je predvodio dr. don Zdenko Dundović, koji je upozorio kako ljudi često ne prihvaćaju Božju riječ iako je ona neprolazna.

Bolest otvara oči, srca i duše

- Osobito je to vidljivo u susretu s bolestima koje pogode naš život. Bolest nam ponekad otvara oči, srca i duše, kazao je Dundović te podsjetio vjernike kako je na krštenju Bog preuzeo naš život u svoje srce.
Vjerničkoj proslavi nebeskog zaštitnika prethodila je trodnevnica, trodnevna priprava za župnu svetkovinu.
- Poput biskupa mučenika Kasijana i danas je teško govoriti i živjeti kršćanske istine i njih naučavati te propovijedati. Zato je jako važno za svakog kršćanina da svakodnevno čita Božju riječ, jer tada Božji duh i život ulaze u nas i djeluju u nama, kazao je velečasni Zdenko Dundović u svojoj propovijedi koju su mnogi zbog covida slušali i u dvorištu crkve.
Po preporuci zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića, predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, nije održana procesija sa svečevim kipom uokolo Starog sela.
- Riječ je o svetom Kasijanu, biskupu mučenik koji u ruci nosi pisanku kojom je ubijen, a na dlanu cijelu župu Sukošan i njegov puk, rekao je Marko Grdović koji je s još nekolicinom muškaraca već tradicionalno na zvoniku sv. Kasijana milozvučno luncijao sa zvonima.

Jedina svetkovina u Hrvatskoj

Po imenu sveca Kasijana primorsko mjesto Sukošan smješteno u mirnoj uvali Zlatna luka je i dobilo ime.
- Sukošanska crkveno-pučka fešta jedna je od rijetkih svetkovina u Hrvatskoj koja proslavlja tog ranokršćanskog mučenika, a Sukošanci ga od davnina štuju kao svog zaštitnika, naglasio je Andrija Smolić Smoljo, mladi sukošanski sakristan.
U skladu s epidemijom koronavirusa izostala je i spektakularna fešta sa živom glazbom u Sportskom centru Sukošan na kojoj već godinama nastupaju Tomislav Bralić i klapa Intrade, a prošle godine, kad je pjevao i Mladen Grdović, okupilo se zasigurno 10-ak tisuća feštara.
Osim velikog vatrometa u uvali Zlatna luka, sve se odvijalo na terasama kafića i obližnjim javnim prostorima, ali bez žive glazbe i DJ-a.

 

Relikvija sv. Kasijana stara 12 stoljeća

Sveti Kasijan živio je u vrijeme rimske vladavine cara Dioklecijana, u vremenu protjerivanja kršćana. Kao biskup protjeran je iz austrijskog Tirola gdje, a potom oko 300. godine i iz Rima i Imole, te ga je Carski namjesnik osudio na mučeništvo. Prema legendi Kasijana su djeca i mladi koje je učio Evanđelju svojim pisaljkama mučili i ubili. Tako je Kasijan podnio mučeništvo 302. godine. Kršćani u Imoli pokopali su ga u svojem gradu i odmah počeli slaviti kao sveca, a poslije postaje nebeski zaštitnik pokrajine Tirol. Relikvije sv. Kasijana u Sukošan su donesene prije 1.162 godine.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)