Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Projekt s predznakom zdravlja i kvalitete građanskog života

17.08.2020. 11:47


Zadar je grad nositelj titule Europskog grada sporta za 2021. godinu. O kandidaturi, kao i samom procesu te osvajanju titule pisali smo više puta. No, sada nas zanima koji su sljedeći konkretni koraci u ovom projektu. Tim povodom razgovaramo s Dinom Bušić, pročelnicom Upravnog odjela za kulturu i sport Grada Zadra.
 


Društveni sportski projekt


Poštovana pročelnice, nisu li ponekad titule nezahvalne?
– Možda. Zadar kao europski grad sporta u svijesti dijela građana priziva sasvim druge asocijacije u odnosu na ono što sama titula predstavlja. Ne radi se ovdje o površnom laskanju Europe, o rezultatima, o profesionalnom i vrhunskom sportu, o uvjetima za vrhunski sport, niti o prestižu koje izaziva uzdahe nekih drugih, manje ili više uglednih sportskih sredina. Iako smo se sa svim tim tek, informativno pohvalili, od početka smo svjesni, te smo na tome u prezentaciji stavili i naglasak, da se radi o društvenom sportskom projektu čija je svrha potaknuti lokalnu zajednicu u različitim kategorijama, od gradova, preko otoka, do destinacija, županija, velikih gradova itd., da snagom odnosa s javnošću Grada, Sportske zajednice Grada, ustanova i tvrtki u sportu, aktivnostima sportskih djelatnika, udruga i klubova, aktivnostima same uprave i djelatnika Odsjeka za sport, pojačaju aktivnosti, da još predanije rade na podizanju svijesti o važnosti bavljenja sportom. I to onom vrstom sporta koja nosi predznak rekreativnog, koja nosi predznak zdravlja, predznak rezultata i predznak kvalitete, koja doprinosi građanskom životu kojemu je sport podjednako značajni dio kvalitete života kao i kultura. Ciljne skupine su široke, zapravo najšire moguće, s osobitim naglaskom na mlade, djecu, studente, srednjoškolce, umirovljenike, osobe s različitim teškoćama…Osim toga na nama djelatnicima lokalne uprave jest stvaranje novih mreža suradnika, kako unutar države tako i, dakako, na europskoj razini. Stoga, ova titula nije samo potvrda i priznanje, već itekakav poticaj za daljnji rad, jer naravno, da uvijek možemo biti bolji i to je ono što nas pokreće. Zaključujem da, ako se ispravno shvati, ova ili bilo koja druga dobro postavljena i promišljena titula, nije nezahvalna.
 




Razvoj kampanje, logotip i marketinški plan


Koji su sad, konkretni koraci pred Gradom Zadrom?
– Priprema kandidature prošla je uspješno, BID file se nalazi na stranicama našeg Upravnog odjela i dostupan je za čitanje javnosti. U njemu smo bez zadrške pisali o sustavu sporta, o financiranju, o rezultatima, prednostima i nedostacima.
Pred nama je u ovoj godini razvoj kampanje, izrada logotipa i marketinškog plana kroz koje ćemo se obvezati na promociju Zadra kao grada koji na nacionalnoj razini nosi titulu, te razvoja postojećih i novih projekata kroz usku suradnju s klubovima i udrugama, a koji će strateški biti postavljeni i isplanirani kroz cijelu godinu. Ključnu ulogu na terenu odigrat će Sportska zajednica Grada, dok će Grad Zadar biti motor pokretač promocije i marketinške kampanje, a sami djelatnici Upravnog odjela u koordinaciji s drugim gradovima i regijama koje su ponijele titulu, stvarati nove prilike za nove europske suradnje.


Što ako koronakriza bude utjecala na planirane aktivnosti?


– I to je moguće, no već smo svi spremni na online aktivnosti i djelovanje unutar digitalnog prostora, a što smo iskušali već u razdoblju stroge izolacije tijekom ožujka i travnja 2020. Ako se takvo što ponovi, vjerujem da ćemo u kreativnom "brainstormigu" koji slijedi već u rujnu, a prije odlaska po nagradu u Bruxelles, na stolu imati dovoljno prijedloga koji će zadovoljiti osnovne postulate ACES Europe, a to je promocija sporta kroz fair play, dostupnost sporta za najšire moguće skupine građana, razvoj užitka prema vježbanju, želja za ostvarivanjem rezultata i napredovanja i korištenje sporta kao alata koji pomaže u održavanju čovjekova zdravlja.
 


Jedno je kultura duha, a drugo, tijela


Da je Zadar europska prijestolnica glazbe bi li se i njome ponosili ili se propitkivali?
– Kao i s ovom titulom – i jedno i drugo! Rekla bih da se glazba i sport ne razlikuju onoliko, koliko se to čini od oka. I jedno i drugo su stvar posvećenosti discipline, vježbanja, treninga, ustrajnosti. Jedno je kultura duha, a drugo, tijela. Usponi i padovi gotovo su identični. Nekad dolazi do zasićenja materijala pa valja zastati, no nikad prestati; tehnika i kreacija genijalno se isprepliću i tu smo pozvani na korištenje čiste inteligencije i intuicije koja nas kao jedinke čini specifičnima, a sve to zajedno možmo "spakirati" ili u izuzetan sport ili izuzetnu glazbu. I glazba i sport zahtijevaju infrastrukturu kao podršku, a činjenica je da smo u sportskoj infrastruktri daleko napredniji, a da na glazbenoj tek trebamo intenzivnije raditi.
No, i glazbom i sportom se itekako možemo tek "baviti" i to je ono što nas, uz one koji profesionalno žive ta područja, čini produhovljenijima, obogaćenijima, plemenitijima, boljima, zdravijima. Dugoročni i najvažniji opći cilj Grada o priči o Zadru kao europskom gradu sporta jest upravo taj da se u sport uključi što veći broj građana, da godinu ili dvije nakon osvajanja titule možemo primijetiti porast u statistici koju pažljivo pratimo kroz sustav rada Sportske zajednice Grada Zadra, ali i porast u kvaliteti rada u klubovima, udrugama kao i podršci u Upravi, Sportskoj zajednici, javnim ustanovama, tvrtkama u sportu…