Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Radna skupina sutra razmatra sve modele i opcije nastave

17.08.2020. 13:08


Dan uoči prvog sastanka Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021. koju je imenovalo Ministarstvo i koja se sastaje u utorak, inicijativa roditelja pod nazivom Sigurnost prije svega, koja se okupila grupiranjem na društvenim mrežama i koja traži nastavak online nastave, sada je svoj model razradila i poslala ga službeno Ministarstvu znanosti i obrazovanja.
Oni nude cijeli niz prijedloga jer žele, kako kažu, izraziti zabrinutost za svoju djecu. »Smatramo da je MZO odradilo odličan posao u organizaciji online nastave koja je započela u ožujku ove godine. Nadalje, smatramo da je u cilju zaštite zdravlja, ne samo naše djece, već i zaštite zdravlja nas roditelja, naših roditelja i obitelji, neophodno omogućiti nastavak online nastave kao opciju za početak nove školske godine 2020. /2021. Kako se situacija s epidemijom u RH još uvijek ne smiruje, u ovom je trenutku neophodno da MZO donese odluku koja će se s najmanje negativnog utjecaja odraziti na djecu, njihov napredak, sigurnost i život unutar obitelji, a to je odluka o opciji nastavka online nastave u novoj školskoj godini«, kažu u dopisu, u kojem razrađuju niz modela online i hibridne nastave.


Svjetski trend
Prvi prijedlog je online nastava za sve – Carnet je u tehničkoj mogućnosti odraditi ovu opciju, ako MZO i HZJZ to odobre; i to po sistemu Flipped Classroom u kojem učitelj podržava aktivno i interaktivno učenje učenika preko kvalitetnih ciljanih materijala. Učenici uče samostalno, a kad »zapnu«, dobivaju »online u živo« pomoć učitelja.
Drugi prijedlog je online nastava samo za predmetnu nastavu: učenici od prvog do četvrtog razreda pohađali bi konvencionalnu nastavu u jako malim grupama, a svi ostali online via e-learning sustava ili neke druge uspješne platforme. Međutim, ipak je potrebno omogućiti dopunsku i/ili dodatnu nastavu ili održavanje ispita u školi. Treće je ideja online nastave za sve po modelu epohalne nastave, uz mogućnost izuzetka za razrednu nastavu. Epohalna nastava je sustav u kojem se provodi tečajna nastava pojedinih predmeta. Program učenja povijesti, geografije tijekom prvog polugodišta, fizika i kemija u kontinuitetu drugo polugodište. Tako radi već određeni broj osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Tu je i hibridni model »obrnute učionice« ili Flipped Classroom kao svjetski trend u edukaciji – ta metoda bi omogućila da djeca značajan dio nastave odrade online, a onda 1-2 dana tjedno idu u školu, u puno manjim grupama, dakle epidemiološki mnogo povoljnije. Djeca uče za vrijeme nastave uz pomoć interaktivnih materijala, a savjetuju se s učiteljima voditeljima. Ako redovno rade, i aktivni su, učenje traje dnevno čak i kraće od redovne nastave.


»Tihi« prijenosnici
I na kraju, ova grupacija roditelja nudi model odabira roditelja za konvencionalnu ili online nastavu, kao nadzor u učionicama, što je po njima možda i najbolji model. No, nažalost, državne škole uglavnom nisu toliko tehnološki opremljene te nam je jasno da je ovo najmanje vjerojatan model, kažu. Sve građane RH štiti Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, te je sukladno člancima iz tog zakona nejasno kako će škole nadzirati i uopće znati koji od djelatnika i učenika i njihovih roditelja/ukućana jesu prijenosnici ili bolesni, ako istovremeno znamo da je period inkubacije sars-cov2 i do 14 dana, a treba uzeti u obzir i asimptomatske oboljele koji su ‘’tihi’’ prijenosnici, a koji se javljaju u teško zanemarivom broju od čak 40 posto.
– Zato tražimo da se u ovim izvanrednim pandemijskim okolnostima prihvati daleko racionalnija opcija online nastave, kao opcija koju treba doraditi, a koja realno najviše štiti zdravlje građanki i građana RH i naše djece, zaključuju iz inicijative Sigurnost prije svega.
Ministarstvo i Radna skupina dat će svoj odgovor na ovu inicijativu sutra, u utorak, nakon sastanka na kojem će se razmatrati sve opcije.
 




Ministarstvo obrazovanja: Mail o koronavirusu i testiranju je lažan


Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja upozorili su jučer na mail lažnog sadržaja o obaveznom testiranju djelatnika u obrazovnom sustavu na koronavirus te su pozvali javnost da ne nasjeda na te zlonamjerne informacije.
»Upozoravamo javnost na širenje fotografije u vidu maila lažnog sadržaja s ciljem zbunjivanja javnosti i širenja neistinitih informacija. Ministarstvo će poduzeti sve potrebne aktivnosti uključujući podnošenje prijave protiv nepoznatog počinitelja zbog širenja lažnih vijesti i stvaranja panike«, stoji u priopćenju.
Apelirali su da javnost ne nasjeda na »lažne i zlonamjerne informacije« te poručili da će sve službene informacije objavljivati na internet stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja. (Hina)