Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

SVETKOVINA Proslavljena Velika Gospa na Velikom Rujnu na Velebitu

17.08.2020. 08:59


Svetkovina Velike Gospe u subotu 15. kolovoza proslavljena je misnim slavljem koje je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić ispred crkve Velike Gospe na Velikom Rujnu "na veličanstvenoj visoravni Velebita". Tu je crkvicu na uzvisini od približno 1000 metara nadmorske visine kardinal Franjo Kuharić odredio marijanskim svetištem hrvatskih planinara koji su pridošli iz cijele Hrvatske također sudjelovali u misnom slavlju.
U misi su koncelebrirali don Marinko Jelečević, župnik župe sv. Jurja u Starigradu-Paklenici, don Šimun Šindija, fra Žarko Relota i mons. Juraj Batelja.
Na kraju mise mons. Batelja je posvjedočio misli kardinala Franje Kuharića koji je i sam osobito volio boraviti u prirodi, redovito je pješačio u brdovite zagrebačke Remete. Upravo je kardinal Kuharić posvetio Gospinu crkvu na Velikom Rujnu za zavjetno odredište hrvatskih planinara.
– Kardinal Kuharić je isticao kako u odgoju treba voditi računa da je uzdignuće očiju prema Bogu moguće ako se sav čovjek diže prema Bogu. Kao duhovniku u sjemeništu, govorio mi je: 'Povedi sjemeništarce na vrhove Velebita. Odozgo će vidjeti što dolje, odozdo s tla i zemlje neće vidjeti. Jer ne samo da je bolja perspektiva, nego će i kroz uspon na vis shvaćati koji je smisao žrtve, odricanja i koji je smisao udisati zdravi Božji zrak'. Uz kardinala Kuharića otkrio sam ljepotu Evanđelja i da hod za Kristom nije šetnja, nego umiranje. Želio bih da nam ta riječ ostane kao znak da se Isusa ne odričemo ni Evanđelja ne zastidimo, potaknuo je mons. Batelja.
 


Vjernici iz zemlje i inozemstva


Podsjetio je kako je upravo kardinal Kuharić, "gledajući sudbinu naroda i važnost, ulogu žene u odgoju i opstanku naroda, u molitvi prigodom proslave Branimirove godine u Ninu, u tekstu 'Ispovijest vjere Hrvata katolika', želio da se u tu molitvu u završnu rečenicu stavi: 'Svoju odluku polažemo u Bezgrešno Srce Presvete Bogorodice Marije'.
– Položimo naše misli u Prečisto Srce Marijino, da čuva naš narod, domovinu i Crkvu našu, potaknuo je mons. Batelja.
Među domaćim sudionicima iz podvelebitskog kraja, gostima koji ljetuju u Podgorju te hodočasnicima i iz BiH i inozemstva, na misi su bili i planinari iz Bjelovara, Dijana i Željko Vinković.
– Često smo na Velebitu, puno planinarimo, cijelo Veliko Rujno smo prošli. Kad smo na Rujnu, uvijek dođemo kod crkve, pomolimo se Gospi pa onda idemo dalje. Baš smo željeli doći na misu, da budemo tu za Veliku Gospu, svake godine smo u nekom marijanskom svetištu. Ove godine je došla na red Rujanska Gospa. Ovo je okrepa za dušu, za tijelo, za sve, za ostatak godine, rekla je Dijana. Željko je istaknuo da je Velika Gospa za njih poseban dan.
– To je i zahvala za sva naša planinarenja po Velebitu i ostalim našim lijepim planinama. Nama je Veliko Rujno baza, često dolazimo tu i odatle kreću naši usponi na prelijepe velebitske vrhove. Ove godine smo prošli cijeli greben Višerujne. Stvarno je to posebno kad si na uzvisini, kao da si gore nekako još bliže Bogu, nego inače. Uvijek treba poštivati planinu, to je najvažnije. Doći, zahvaliti se Majci, zaštitnici planinara, ali i cijelog hrvatskog naroda, poručio je Željko Vinković.
U misi su sudjelovali i članovi bratovštine Marijanski zavjet za domovinu, među kojima su bili Pere Nekić, Mate Šimičević, Mile Nekić, Joso Nekić, Rade Šimičević i Danijel N. Pješačili su 12 km prošavši kroz Veliku Paklenicu, 4,5 sata hoda, "velikom stranom, ali bilo je ugodno. Što je veći napor, to korisnije i bolje. Običaj je da dođemo, ne želimo prekinuti tradiciju i to zaobići. Majka nas zove, potiče, nadam se da ćemo biti još jači isnažniji" rekao je Mile, istaknuvši da je i na uočnici svetkovine bilo puno Gospinih hodočasnika koji su došli na Rujno sudjelovati na večernjoj misi. Prespavali su u šatorima i vrećama i dočekali svetkovinu Velike Gospe.
 




Četrdesetak sudionika utrke


U petak 14. kolovoza održana je i 19. po redu Međunarodna planinska utrka Starigrad Paklenica – Veliko Rujno čiji je predsjednik Organizacijskog odbora Višeslav Dokoza.
– To je prva i jedina utrka u slavu Majke Božje i Velike Gospe koja se trči od Starigrada do Velikog Rujna na dionici 13,6 km. U 8,30 sati bio je start s Trga Stjepana Radića u Starigradu – Paklenici, a prvi trkač stigao je na cilj kod crkve oko 10 sati. U utrci je bilo 40 sudionika, inače ih bude 200. Ta je utrka sastavni dio Kupa Svete obitelji, uz utrku u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu. Zahvaljujemo nadbiskupu Puljiću da je po treći put u deset godina svoje službe u Zadru došao na Veliku Gospu na Veliko Rujno, rekao je Dokoza, koji je bio među pokretačima probijanja ceste i puta od Starigrada do Velikog Rujna, što su učinili 66. Inžinjerska pukovnija HV-a s generalom Ljubom Ćesićem Rojsom, a pomogli su Grad Zadar, Zadarska županija, Vlada RH, Hrvatske šume i drugi. Zato se sada do crkve na Velikom Rujnu može stići i automobilom u vožnji asfaltom i prohodnim šljunčanim putem.
U misi je sudjelovao i Božidar Longin, župan Zadarske županije. Krsto Ramić, načelnik Općine Starigrad – Paklenica, nadbiskupu Puljiću je zahvalio za dolazak i u ime župljana mu uručio poklon.