Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

TJEDAN ROMANTIKE Nin oduševio romantične duše

17.08.2020. 09:17


Festival ljubavi – ninska Romantična noć obilježena je na drugačiji način. Umjesto jedne romantične noći Nin je imao čitav tjedan romantike. U vremenu novo – normalno u kojem se nalazimo već dulje vrijeme, kao "odmor" od trenutne situacije u organizaciji Turističke zajednice grada Nina, a uz potporu gradonačelnika Grada Nina Emila Ćurka, ujedno i predsjednika ninske Turističke zajednice, te Stožera civilne zaštite i komunalnog poduzeća odlučeno je goste prigodno razveseliti, ali sve u skladu s epidemiološkim mjerama i u najboljem interesu očuvanja zdravlja.
 


Srce uronjeno u lagunu


Umjesto jedne romantične noći ljubav se slavila kroz cijeli jedan Tjedan romantike. Grad je zablistao u mnoštvu ukrasa. Romantika je ponovno zavladala starogradskom jezgrom grada Nina. Pobudila je osjećaje za pamćenje kod svih posjetitelja drevnog grada, poznatog još pod nazivom najstariji hrvatski kraljevski grad i nazivom hrvatski Betlehem.
Da je Nin romantični gradić zbog svojeg zemljopisnog položaja i povijesne jezgre na malenom otočiću koji svojim izgledom podsjeća na srce uronjeno u lagunu, dosada su potvrdili mnogi turisti i posjetitelji. Pješčana laguna u kojoj se Nin smjestio oblikovala je povijesni poluotok, danas otočić, gdje se nalazi starogradska jezgra s ostatcima i svjedočanstvima civilizacije tijekom 3000 godina kontinuiranog trajanja Nina. Upravo je taj atraktivan prostor često kulisa brojnim manifestacijama, a pridjev romantični mu svakodnevno dodjeljuju brojni posjetitelji. Stoga nije nikoga začudilo da je Nin dobio titulu najromantičnije destinacije Europe, pa se nalazi uz 48 najpoznatijih gradova Europe. Danas majušni gradić koji je bio važno liburnsko sjedište, rimski municipij, no ono ipak najvažnije što valja uvijek isticati, a to je da Nin ima svoje posebno mjesto u povijesti Hrvata, pa se i tu pronalazi dašak romantike.
Starogradska jezgra kraljevskog grada Nina koja svojim oblikom posjeća na srce, kroz cijeli tjedan u razdoblju od 8. -14. kolovoza oduševila je romantične duše.
Sve je započelo je s najavljenim datumom 8. kolovoza kada je starogradska jezgra dobila dodatan šarmantni romantični štih. Postavljeni su brojni rekviziti, pa su se gosti koji ljetuju i oni koji su samo posjetitelji kraljevskog Nina lijepo zabavili otkrivajući romantične instalacije na kojima su mogli napraviti najljepše fotografije s ljetovanja. Jedan je posjetitelj u TIC-u komentirao da bi moglo biti ovako čitavu godinu, naravno bila je to samo romantična opaska.
 




Ljuboluk, nagradna igra, fotonatječaj


Bogato uređene ulice romantičnim instalacijama i zastavicama, romantični luk – ljuboluk na obnovljenom Donjem gradskom mostu, romantične klupe ljubilice, Kiss pointi, veliki broj crvenih mašni koje su se mogle vidjeti na puno mjesta, a nekoliko starih stabala maslina dobila su svoje crvene mašne što je osvajalo i kritike su bile pozitivne kako od turista tako i kod domaćih ljudi. Turističke djelatnice odjevene u odoru vile Hrvatice iz Zoranićevih Planina dijelile su balone maloj djeci. Naravno, imale su zaštitne rukavice i brinule o zdravlju turista. Navedeno je bilo dio ovogodišnje ninske romantične priče "obojeno" epidemijom koronavirusa.
U EDEN – europskoj destinaciji, tituli koju Nin nosi od 2010., nova romantična iznenađenja pojavljivala su se kroz cijeli tjedan tako da nikad niste znali što vas čeka kada sljedeću večer pođete u šetnju gradom.
Romantični ljuboluk stajao je na Donjem gradskog mostu kako bi posjetitelje uveo u ljubavno ozračje u starom gradu kojeg je krasilo mnoštvo dekoracija. Upravo je ovako uređen grad pridonosio osjećaju ugode starog kraljevskog grada. Mnogi parovi su se odmarali na klupi ljubilici dok su neki potražili kiss pointe i kulise za fotografiranje.
Za goste grada Nina organizirana je Nagradna igra – zagonetno otkrivanje u mističnom Ninu. Posjetitelji TIC-a su kroz cijeli tjedan sudjelovali u toj nagradnoj igri – zagonetka. Cilj igre je bio motivirati natjecatelje da točno riješe zagonetku koja se sastojala u tome da je najprije trebalo u TIC-u zatražiti romantičnu mapu. Mapa je služila kao nacrt za potragu romantičnih pointa. Trebalo je otkriti romantične rekvizite i ukrase koji su se nadopunjavali nekoliko dana. No, postojala je mala zamka. Neke romantične instalacije nisu bile na istom mjestu kao što je bilo označeno na karti. Od natjecatelja se očekivalo da otkriju koji su rekviziti na mjestu kako je označeno na karti, što se premjestilo u tajanstvenim romantičnim noćima, što je mistično nestalo, a bilo je označeno na karti. Zadatak je bio da se karta vrati s oznakama točnih i ispravljenih lokacija te podacima turista što je onda ulazilo u bubanj za izvlačenje nagrada. Mnogi su se okušali, a neki su odmah napomenuli da im je romantična mapa suvenir i uspomena na ovogodišnje ljetovanje. Za ninske goste organiziran je fotonatječaj na temu Tjedan romantike u gradu Ninu, a obavijesti su bile putem plakata po Ninu i društvenim mrežama. Nastojalo se na taj način obogatiti doživljaje gostima koji ljetuju u Ninu, a brinulo se da vijesti ne privuku veći broj posjetitelja jer je briga o gostima koji su stigli u Nin ipak na prvom mjestu.
 


"Nin je ove godine stvarno čaroban"


Romantični tjedan provodio se u suradnji s članovima Turističke zajednice. Veliki doprinos i zahvala ide onim ninskim ugostiteljima, te vlasnicima suvenirnica i trgovina koji su se dodatno potrudili dekorirati svoje objekte, čime su povećali romantični ugođaj prenstveno u svojem objektu, a time i u romantičnom gradu Ninu.
U okviru Romantičnog tjedna u petak, 14.08., bilo je organizirano besplatno romantično kostimirano vođenje sa stručnim vodičima. Tijekom vođenja jedna gošća grada Nina je izjavila: "Nin je ove godine stvarno čaroban". Bilo je tu još puno toga. Sretni dobitnici potrage za romantičnim punktovima i oni koji su nam poslali najkreativnije fotografije osvojili su romantične nagrade.
Najljepše uspomene ostaju nam zauvijek u sjećanju, a kada nam je teško rado ih se sjetimo jer nam daju snagu i motiv za daljnji prolazak kroz život.
Romantični tjedan uljepšao je boravak gostima Nina, a svi oni koji s prvi put nazočili ovoj manifestaciji zasigurno su se zaljubili u Nin i njegovu tajanstvenu ljepotu.
Mnogi su jednostavno imali prigodu zaljubiti prvi put, drugi su potvrđivali svoju ljubav koja se skrila pod svakodnevnicom i kolotečinom života, neki su se jednostavno imali prigodu zaljubiti u život. Cijeli je grad bio ispunjen romantičnim punktovima.
Ljubav se ove godine ponovo snažno osjećala u Ninu. Posjetitelji su doživjeli romantične trenutke i stvorili nezaboravne uspomene, pazeći pritom na sebe i druge, jer iako se udaljavamo još uvijek se volimo.
Za kraj turistički djelatnici poručuju: "Posjetite romantični gradić Nin jednom i uvijek ćete se s ljubavlju vraćati u njegove tajanstvene ulice i na predivne pješčane plaže."
 


Najromantičnije dekorirani objekti
Također organiziran je bio natječaj za najromantičnije dekoriran objekt iz kategorije ugostitelji i ostali objekti. Trud valja nagraditi pa je formiran ocjenjivački tim koji je obilazio ugostiteljske objekte, suvenirnice i trgovine. Članovi ocjenjivačkog žirija bili su: Ivan Miljković, direktor Turističke zajednice mjesta Zaton, Suzana Bandić, novinarka Zadarskog lista i Miljenko Kerep iz Zagreba. Oni su ocjenjivali u objektima: prvi dojam, vanjsko i unutarnje ukrašavanje, kreativnost i originalnost, količinu ukrasa i romantični ugođaj objekta. U kategoriji ugostiteljskih objekata prvo mjesto dijele gostionice Burela i Sokol, a drugo mjesto osvojila je Pizzeria Mad Duck. Oni su se najviše potrudili pri ukrašavanju terasa i unijeli najoriginalnije i najkreativnije elemente. U kategoriji trgovina i suvenirnica prvo mjesto osvojio je Candy Treasure gdje turisti kupuju čokolade i bombone.